Πολύ φασαρία.. για το τίποτα- ΟΧΙ σε νέα δομή στον Δήμο Μυτιλήνης αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο (VIDS)


Να μη δεχτεί άλλη προσφυγική δομή στα διοικητικά όρια του δήμου Μυτιλήνης , κλειστή ή ανοιχτή, αποφάσισε χθες το δημοτικό συμβούλιο σε μια θυελλώδη συνεδρίαση.

Πλήθος κόσμου που αντιδρούσε στην νέα δομή που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, είχε κατακλύσει από νωρίς μέσα και έξω την αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας όπου πραγματοποιήθηκε για πάνω από πέντε ώρες η διευρυμένη συνεδρίαση του σώματος με αποκλειστικό θέμα τη συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. 
Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ζητώντας ενότητα, τόνισε ότι «η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε την αγωνία και ανησυχία όλων και αποφάσισε όχι επιπλέον δομή.»


Χωρίς την παρουσία κυβερνητικού εκπροσώπου, αν και είχε κληθεί, για να εξηγήσει τον σχεδιασμό που ανακοινώθηκε για την κλειστή δομή,  και αφού τοποθετήθηκαν όλοι, υιοθετήθηκε εν μέσω διαφωνιών από τις δημοτικές παρατάξεις για την διατύπωση , ένα ψήφισμα της δημοτικής  αρχής με αιτήματα :

Όχι  επιπλέον δομή στο δήμο Μυτιλήνης

Άμεση αποσυμφόρηση του νησιού

Φιλοξενία στο ΚΥΤ της Μόριας στη δυναμικότητά του των 2800 ανθρώπων

Έλεγχος ΜΚΟ

Ενίσχυση με προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας για αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων

Το ψήφισμα δεν ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση επιμένοντας στη διατύπωση του  σημείου να μη δημιουργηθεί νέα δομή πουθενά στο νησί και όχι μόνο στη Μυτιλήνη, καθώς μεταφέρουμε το  πρόβλημα στο υπόλοιπο νησί, κάτι που δεν εισακούστηκε τελικά και η ΛΑΣ ψήφισε την δική της πρόταση που περιελάμβανε όχι σε νέες δομές στα νησιά, να κλεισουν όλα τα hot spot, άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων από τα νησιά και μεταφορά σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα.


Στο θέμα συγκεκριμένο θέμα διαφώνησε και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Φραγκόπουλος τονίζοντας ότι είναι σαν να αφήνουμε Κερκόπορτα για τη δημιουργία κέντρου στο υπόλοιπο νησί και αποχώρησε από την ψηφοφορία.

Πάντως μετά την απόφαση σε ανάρτησή του για το θέμα ο δήμαρχος Δυτυικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος σχολίασε «”Όχι νέα δομή στον Δήμο Μυτιλήνης”, αποφάσισε η “Μητρόπολις”, λοξοκοιτώντας. Οι υπόλοιποι ας κάνουν τα κουμάντα τους.»

Θυελλώδεις συνεδρίαση

Η συνεδρίασε ξεκίνησε στις 6:30 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα, με τοποθετήσεις όλων. Των φορέων που διαχειρίζονται το προσφυγικό ζήτημα στο νησί, των προέδρων των χωριών που είτε φιλοξενούν δομές , είτε τα χωριά τους ακούστηκαν στο νέο σχεδιασμό και κατέθεσαν την αγωνία τους για το μέλλον που τους ετοιμάζεται. 

Επίσης από εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας, από Περιφερειακούς συμβούλους και βέβαια από όλες τις παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους που παρά τις διαφορετικές θέσεις που διατύπωναν συνηγορούσαν στο να μη δημιουργηθεί καμία νέα δομή στο νησί. Μοναδική διαφορετική τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Άρη Χατζηκομνηνού ο οποίος τόνισε ότι «εάν θα γίνει νέα δομή, αυτή θα είναι κλειστή» για να εισπράξει την αντίδραση του ακροατηρίου. Αλλά και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Χατζηγιάννης υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών σχεδιασμών για τη δημιουργία κλειστού κέντρου, όχι όμως στα όρια του δήμου Μυτιλήνης.

Πηγή  ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ