LESVOS 2030: πως θέλουμε να είναι το νησί μας σε 10 χρόνια;


Ένα νέο φιλόδοξο και προκλητικό project για το νησί μας…

Εθελοντές και άτομα που αγαπάνε την Λέσβο δημιουργήσαν ένα νέο project για το νησί μας το «LESVOS 2030»

Πρόθεσή τους όπως ανακοίνωσαν είναι το LESVOS 2030 πολύ σύντομα να γίνει από ένα project του Creative Hub, project των φορέων, των οργανώσεων, των κατοίκων και όλων όσων αγαπούν τη Λέσβο.

Τι περιλαμβάνει η 1η φάση του LESVOS 2030

Ανακοίνωση

Ανακοινώνεται το ξεκίνημα και οι πρώτες λεπτομέρειες του προγράμματος.

Προσκλήσεις συμμετοχής

Απευθύνουμε ένα ανοικτό κάλεσμα συμμετοχής στο πρόγραμμα. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Προσυνεδριακή περίοδος

Πρόκειται για την κρισιμότερη περίοδο της πρώτης φάσης του προγράμματος. Κατά τη διάρκειά της, μεταξύ άλλων:
Πραγματοποιούνται συναντήσεις με τους συμμετέχοντες
Οργανώνονται (ανάλογα με τις συμμετοχές) και πραγματοποιούνται συναντήσεις διαβούλευσης και εργασίας
Διαμορφώνονται οι προτάσεις, που θα συνθέσουν το κοινό όραμα για τη Λέσβο του 2030.
Ξεκινά η διοργάνωση του συνεδρίου της 1ης φάσης

Συνέδριο πρώτης φάσης “LESVOS 2030 FORUM”

To πρώτο συνέδριο LESVOS 2030 FORUM θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2020 και θα αφορά την πρώτη φάση του προγράμματος LESVOS 2030. Σε αυτό θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της προσυνεδριακής περιόδου. Επιπλέον, στο συνέδριο θα φιλοξενηθούν εισηγητές/τριες και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, που θα καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος θεματικών σχετικών με το πρόγραμμα, για τη γνωριμία των συμμετεχόντων με καλές πρακτικές, και την παρουσίαση προγραμμάτων, ερευνών κ.α. που θα είναι χρήσιμα για τις επόμενες φάσεις του προγράμματος.

Σχεδιασμός δεύτερης φάσης

Σε αυτό το σημείο γίνεται λεπτομερής αξιολόγηση της πρώτης φάσης του προγράμματος, ολοκληρώνεται η καταγραφή όσων έχουν προκύψει σε αυτή και σχεδιάζεται η δεύτερη φάση, που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2020.

Στην πρώτη ανακοίνωση της αναφέρουν;

Λένε, πως ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις. Γι’ αυτό ακριβώς ξεκινάμε μια τεράστια συζήτηση και ταυτόχρονα ένα φιλόδοξο και προκλητικό project: το LESVOS 2030.

Στόχος μας να συζητήσουμε όλοι μαζί για το πως θέλουμε να είναι ο τόπος μας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Να σχηματίσουμε ένα κοινό όραμα για μια βιώσιμη και ανθεκτική Λέσβο και να δουλέψουμε για να το υλοποιήσουμε.

Δύσκολο; Ναι βέβαια. Ανέφικτο; Σε καμία περίπτωση.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος, που θα διαρκέσει έως και το καλοκαίρι του 2020, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά θεματικών συναντήσεων εργασίας, που θα οδηγήσουν στο 1ο συνέδριο LESVOS 2030 FORUM. Σε αυτό το συνέδριο θα τεθούν οι βασικοί άξονες του κοινού οράματος για την επόμενη δεκαετία και – ιδανικά – θα τεθούν οι βάσεις για έναν στρατηγικό σχεδιασμό υλοποίησής τους.

Το LESVOS 2030 ακολουθεί τους παρακάτω τομείς:

- Οικονομία
- Περιβάλλον - Κλιματική Αλλαγή
- Πολιτισμός
- Τουρισμός
- Καθημερινότητα - Ποιότητα Ζωής - Έξυπνες Πόλεις
- Καινοτομία - Τεχνολογική Προσαρμογή
- Ενδυνάμωση Νέων
- Πολυεπίπεδη Συνεργασία
- Κοινωνική Συνοχή

Πρόθεσή μας είναι το LESVOS 2030 πολύ σύντομα να γίνει από ένα project του Creative Hub, project των φορέων, των οργανώσεων, των κατοίκων και όλων όσων αγαπούν τη Λέσβο.
Ήδη έχουμε απευθύνει επισήμως πρόσκληση σε φορείς του νησιού (και θα ακολουθήσουν κι άλλες) και ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας σε αυτά τα πρώτα βήματα, της πρώτης φάσης του project. Ένα κάλεσμα ανοικτό χωρίς αποκλεισμούς, που απευθύνεται σε κάθε φορέα, οργανισμό, τυπική ή άτυπη ομάδα πολιτών.

Το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί το λεπτομερές πλάνο του προγράμματος LESVOS 2030. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό και για το πως μπορείτε να συμμετάσχετε μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.lesvos2030.gr