Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου… για την Μόρια η "ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ"


Επιστολή προς το Υπ.Προστασίας του Πολίτη από την "ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ"

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη,

Κοινοποίηση προς τον: Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και Αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γεώργιο Κουμουτσάκο

ΘΕΜΑ: Μεταναστευτικές ροές και αποσυμφόρηση των δομών της Λέσβου
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ και Αναπληρωτή Υπουργέ,

Μετά την κοινή δήλωση Ευρωπαικής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό στις 18 Μαρτίου του 2016 και μετά το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Βαλκανίων οι προσφυγικές ροές έχουν σταθεροποιηθεί σε σχέση με την κρίση του 2015.

Η αδυναμία των Ευρωπαϊκών χωρών να έρθουν σε μία συμφωνία διαμοιρασμού της ευθύνης για το προσφυγικό έχει ρίξει όλο το βάρος στις χώρες υποδοχής, στην Ελλάδα και εξ αποτελέσματος στα νησιά του Αιγαίου και στην Λέσβο όπως δηλώσατε σε πρόσφατη συνέντευξή σας «η αύξηση 44% των ροών σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι στη Λέσβο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόσθετη πίεση σε μια ήδη ασφυκτική κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια».

Τον τελευταίο μήνα παρατηρήθηκε μία ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών στην Λέσβο και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες παρατηρούμε στατιστικά που αποδεικνύουν πως αυτό είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι ροές φτάνουν σε μέγιστο αριθμό κάθε Αύγουστο με Οκτώβριο.

Στην ιστοσελίδα του Υπ.Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής βρήκαμε την τελευταία επίσημη αναφορά για τις δομές, συγκεκριμένα η δομή της Μόριας φιλοξενούσε στις 16/08/2019 8.218 ενώ σήμερα έχει περάσει τους 10.000 φιλοξενούμενους.

Η επίσημη δομή της Μόριας έχει φτάσει σε πληρότητα, οι παράλληλες δομές που βρίσκονται δίπλα στην δομή της Μόριας, που διαχειρίζεται η οργάνωση «Movement on the Ground»,έχουν και αυτές φτάσει σε πληρότητα και πλέον οι γύρω ελαιώνες γεμίζουν με ανθρώπους που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες όπως η στέγαση.

Οι φιλοξενούμενοι χωρίς γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά υπολογίζονται πάνω από 5.000 αυτή την στιγμή και θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα.

Δραστηριοποιούμαστε στην δομή της Μόριας προσφέροντας δραστηριότητες για ασυνόδευτα ανήλικα εκτός της δομής, με εκδρομές σε χωριά της Λέσβου, μουσεία και σημεία φυσικού ενδιαφέροντος.

Έχουμε παρατηρήσει πως συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που υπολογίζονται σήμερα στα 600 άτομα, όμως οι χώροι φιλοξενίας στην δομή φιλοξενίας της Μόριας δεν αρκούν και δεν είναι κατάλληλοι για αυτόν τον αυξανόμενο αριθμό φιλοξενούμενων. Υπάρχει άμεση ανάγκη για φιλοξενία σε ειδικές δομές που θα τους παρέχουν ασφάλεια και εκπαίδευση. Κάνουμε έκκληση ώστε να υπάρξει άμεση ανταπόκριση για την αποσυμφόρηση των νησιών.
Προτείνουμε την κήρυξη έκτακτης ανάγκης στα νησιά του Αιγαίου που επηρεάζονται από το προσφυγικό, την δημιουργία δομών στην ενδοχώρα με σκοπό την αποσυμφόρηση και την πρόβλεψη υποδομών για την αντιμετώπιση του χειμώνα που έρχεται.

Με εκτίμηση,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο