Π. Ζαφειρίου στο σωματείο «Αμπελος» : «Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε και να αναβαθμίσουμε τον εθελοντισμό»


Ο συνδυασμός «Η ΛΕΣΒΟΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ» είναι ο πρώτος συνδυασμός που απαντά στην ανοιχτή επιστολή του εθελοντικού σωματείου του Απελικου Άμπελος προς τους υποψηφίους δημάρχους με θέμα τον εθελοντισμό και την προστασία του περιβάλλοντος (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ)

Η ανακοίνωση του συνδυασμού Η ΛΕΣΒΟΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ:

Δελτίο Τύπου του ανεξάρτητου υποψηφίου συνδυασμού
"Η ΛΕΣΒΟΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ" Μυτιλήνη,
15/5/2019
Προς το Σωματείο Εθελοντισμού "Άμπελος"

Αγαπητοί συνδημότες μας.

Με χαρά αναγνώσαμε την ηλεκτρονική επιστολή, που απευθύνατε προς όλους τους υποψηφίους Δημάρχους του Δήμου Μυτιλήνης και με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώσαμε την περίσσια αγάπη το ενδιαφέρον και το σεβασμό που δείχνετε για τον τόπο μας μέσα από την κοινή προσπάθεια και την προσφορά του εθελοντισμού.

Συμφωνούμε με όλες τις προτάσεις σας και σε περίπτωση που βρεθούμε στην ευχάριστη θέση να είμαστε η επόμενη δημοτική αρχή δεσμευόμαστε να προωθήσουμε και να αναβαθμίσουμε τον εθελοντισμό κάνοντας χρήση αυτού, κυρίως όσον αφορά στη Πολιτική Προστασία καθώς και σε πολλούς άλλους τομείς της κονωνικής ζωής.

Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει κατά την άποψή μας να δημιουργηθεί αρχικά μια βάση δεδομένων (ή δίκτυο όπως εσείς το περιγράφετε) με εγγεγραμμένους εθελοντές σε ένα ηλεκτρονικό μητρώο εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, όπου απαραιτήτως θα υφίσταται διαρκής συνεργασία των ομάδων εθελοντών με την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού, η οποία και θα συντονίζει τις ενέργειες και τις προσπάθειες της κάθε ομάδας ξεχωριστά. Παράλληλα είναι απαραίτητη όχι μόνο η εκπόνηση από επιστημονικούς φορείς ενός σχεδίου δράσης σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, αλλά και η επινόηση εναλλακτικού σχεδίου και λύσεων, όταν οι καταστάσεις γίνονται απρόβλεπτες.

Σκοπός του σχεδίου αυτού είναι να παρέχεται προς τους εθελοντές διευκόλυνση δράσης μέσω ειδικού συντονισμού και παροχή άμεσης βοήθειας και προστασίας των δημοτών από φωτιά, πλημμύρα, σεισμό κ.λ.π.

Απαραίτητη και απολύτως αναγκαία είναι και η οργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας των εθελοντικών ομάδων με την υλοποίηση ειδικών σεμιναρίων σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. όπως πολύ εύστοχα αναφέρετε, πριν και μετά από κάθε αντιπυρική περίοδο) αλλά και η παρουσίαση επιχειρησιακού απολογισμού στο τέλος κάθε έτους με καταγραφή προβλημάτων, αναγκών και φθορών με σκοπό την αποκατάστασή τους και τη βελτίωση του τρόπου δράσης μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, πάντοτε με τη μορφή διαλόγου και υπό την εποπτεία της Αντιδημαρχίας Εθελοντισμού και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Τέλος, δεν θα ήταν δυνατό να παραλείψουμε τη χρήση και την εφαρμογή νέων μεθόδων και τεχνολογιών προκειμένου να γίνεται ευκολότερο το ίδιο το έργο των εθελοντικών ομάδων. Ειδικότερα όσον αφορά στη δασοπροστασία και στην πρόληψη πυρκαγιών η χρήση καινοτόμων τεχνολογιών κρίνεται επιβεβλημμένη.

Πιο συγκεκριμένα η συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών (αντιδημαρχιών) του Δήμου Μυτιλήνης και των εθελοντικών ομάδων με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα Περιβάλλοντος, μας παρέχει τη δυνατότητα για χρήση ψηφιακών δασικών χαρτών και drones για επιπλέον εναέριους ελέγχους, ώστε σε περιπτωση πυρκαγιάς (ή και σε κάθε άλλη έκτακτη ανάγκη) να ενημερώνεται αμέσως το κοντινότερο τμήμα εθελοντισμού καθώς και το κέντρο ελέγχου της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και της αστυνομίας.

Αλλά και η χρήση ειδικών θερμικών καμερών θα βοηθούσε στον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισμένων δημοτών σε περίπτωση σεισμού, δεδομένου του ότι τυγχάνουμε μια σεισμογενής χώρα.

Με την ευχή και την ελπίδα να μην ζήσουμε καταστάσης έκτακτης ανάγκης αλλά και με στόχο να μην βρεθούμε απροετοίμαστοι μπροστά σε τέτοιου είδους γεγονότα, οφείλουμε ως Δήμος να δείξουμε την ανάλογη σοβαρότητα και προσοχή σε ό,τι αφορά την προώθηση του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς, δίνοντας το σωστό παράδειγμα και στη νέα γενιά. Σας ευχαριστούμε για την τόσο ουσιαστική ηλεκτρονική επιστολή που απευθύνατε προς κάθε υποψήφιο Δήμαρχο και ευχόμαστε η προσπάθειά σας αυτή να βρει ανάλογη ανταπόκριση και αποδοχή και από έτερους υποψηφίους Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Με εκτίμηση και σεβασμό στο δημότη και στον τόπο.

Ο επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού "Η ΛΕΣΒΟΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ" και υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Μυτιλήνης Παναγιώτης Ζαφειρίου (σε συνεργασία με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο δημοτικής ενότητας Μυτιλήνης Χριστόφορο Μουρουγιάννη).

ΦΩΤΟ: ΑΜΠΕΛΟΣ