Τα «μυστικά» της επιτυχίας για τους υποψηφίους στις εκλογές – 5 + 2 χρήσιμες συμβουλές


* Του Γιάννη Δέτση, Σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας, Διευθύνων Σύμβουλος CHOOSE

Αναμφισβήτητα το 2019 είναι μία εκλογική χρονιά. Οι ψηφοφόροι θα κληθούν να ψηφίσουν για Ευρωεκλογές, Δημοτικές, Περιφερειακές και Εθνικές εκλογές. Με μετριοπαθή νούμερα, ο αριθμός των υποψηφίων ανά την Ελλάδα, αναμένεται να φθάσει περίπου τους ± 200.000. Για να σχηματίσετε ακριβή εικόνα, φανταστείτε μία μεγάλη πόλη της περιφέρειας όπως η Πάτρα, να είναι όλοι οι κάτοικοι υποψήφιοι σε κάποια δημοτική παράταξη, περιφερειακό συνδυασμό ή σε ένα εθνικό κόμμα!

Παρακάτω ακολουθούν 5+2 απλές συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθήσει ένας υποψήφιος πριν ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία:

1. Για να ξεκινήσετε χρειάζεται να Οργανωθείτε! Κάθε επιτυχημένη εκλογικά καμπάνια, κρύβει πίσω της πολύ και συστηματική δουλειά. Μία προεκλογική εκστρατεία είναι αγώνας δρόμου, ταχύτητας και το κυριότερο, υψηλής αντοχής. Κλείστε τα αυτιά σας, σε όσους σας πούνε το αντίθετο!

2. Καλό είναι να σημειώσετε τους 3 λόγους για τους οποίους θα πρέπει να προτιμήσουν εσάς οι ψηφοφόροι σας έναντι των αντιπάλων σας. Εάν είστε ευχαριστημένοι με αυτό που γράψατε, τότε συγχαρητήρια! Μόλις διατυπώσατε τους 3 βασικούς πυλώνες της προεκλογικής σας εκστρατείας. Το επόμενο βήμα είναι να τους επεξεργαστείτε και να τους εμπλουτίσετε με επιπλέον υλικό.

3. Είναι πολύ σημαντικό να σχηματίσετε ένα σκληρό πυρήνα έμπειρων και αξιόπιστων συνεργατών, που θα αναλάβουν να τρέξουν μαζί σας στην προεκλογική σας εκστρατεία. Φυσικά και θα έχετε μαζί σας φίλους και συνεργάτες που γνωρίζεστε χρόνια και τους οποίους εμπιστεύεστε απεριόριστα. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι χρήσιμο να συμπεριλάβετε στην ομάδα σας ένα σύμβουλο Επικοινωνίας με εμπειρία σε προεκλογικές εκστρατείες. Θα σας γλυτώσει πολύτιμο χρόνο, πόρους και κόπο!

4. Βασική προϋπόθεση επιτυχίας της υποψηφιότητάς σας, είναι να αφιερώσετε χρόνο για να χαράξετε τη Στρατηγική που θα ακολουθήσετε στην προεκλογική σας εκστρατεία. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε από την αρχή τα δεδομένα του οικονομικού – κοινωνικού – πολιτικού τοπίου, τις ευκαιρίες και τις απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσετε, να έχετε μία «ακτινογραφία» της δικής σας υποψηφιότητας και των αντιπάλων σας. Στην πορεία προς τις εκλογές, θα χρειαστεί αρκετές φορές να αναπροσαρμόσετε τη στρατηγική σας ή τις τακτικές σας, όμως οι βασικοί άξονες της στρατηγικής σας δεν θα αλλάξουν.

5. Ποιοτικές έρευνες. Περισσότερο από μία δημοσκόπηση, που αποτελεί φωτογραφία της στιγμής, η ποιοτική έρευνα θα σας βοηθήσει να δείτε τον εαυτό σας με τα μάτια των ψηφοφόρων σας, τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας, τους αντιπάλους σας, να «μετρήσετε» την απήχηση του κεντρικού σλόγκαν της εκστρατείας σας, και να τεστάρετε εάν οι δικές σας προτεραιότητες συμβαδίζουν με τις προτεραιότητες των ψηφοφόρων σας.

6. Ο πολιτικός λόγος σας είναι το Α και το Ω της υποψηφιότητάς σας. Να θυμάστε πάντα ότι οι ψηφοφόροι σας δεν έχουν ανάγκη τις επιστημονικές σας γνώσεις, αλλά κάποιον που θα τους μιλήσει απλά και θα τους δώσει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους.

+2 ακόμα συμβουλές

1. Είναι σημαντικό να οργανώσετε τα οικονομικά της προεκλογικής σας εκστρατείας. Ο προϋπολογισμός θα σας βοηθήσει να έχετε εικόνα των εξόδων σας κάθε στιγμή και να μην εκτροχιαστείτε.

2. Αξιοποιήστε τις δυνατότητες που σας δίνει το διαδίκτυο και όλα τα σύγχρονα εργαλεία. Το διαδίκτυο δεν είναι απρόσωπο, το αντίθετο, έχει τη δύναμη να σας βοηθήσει να μιλήσετε σε πολλές ομάδες ψηφοφόρων, στοχευμένα για τα θέματα που τους αφορούν.

Πηγή kalpi19.gr