«Φωτιά» σε αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης (PICS)


Ασκηση «ΑΛΚΑΙΟΣ Ι» στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης

Πραγματοποιήθηκε χθες στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης διυπηρεσιακή  Άσκηση μεγάλης κλίμακας με την κωδική ονομασία  «ΑΛΚΑΙΟΣ Ι», με ευρεία συμμετοχή των φορέων που εμπλέκονται κατ’ αρμοδιότητα. Τον συντονισμό είχε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.


Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, σε αεροσκάφος κατά τη φάση της προσγείωσης στον αερολιμένα Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης», ο μπροστινός τροχός υποχωρεί και το αεροσκάφος σέρνεται και πιάνει φωτιά στον κινητήρα νούμερο 2.

Στην άσκηση συμμετείχαν 17  φορείς, 135 άτομα, 34 παντός τύπου οχήματα εκ των οποίων 3 ασθενοφόρα και 3 δίκυκλα της ΕΛΑΣ.


Ο γενικός σκοπός της άσκησης ήταν η διαπίστωση της ανταπόκρισης των εμπλεκομένων φορέων και του μεταξύ τους συντονισμού και συνεργασίας για την αντιμετώπιση ατυχημάτων μεγάλης κλίμακας, καθώς και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού ιδίως όψει της τουριστικής περιόδου.

         
Επιπλέον εξετάστηκαν τα εξής:

Έλεγχος πληρότητας επιχειρησιακών σχεδίων.
Έλεγχος επιχειρησιακής ετοιμότητας στη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων από την εκδήλωση ατυχημάτων ευρείας κλίμακας.
Διαπίστωση τυχόν κενών και επικαλύψεων στις αρμοδιότητες των εμπλεκομένων φορέων.
Εντοπισμός αδυναμιών επίλυσης ζητημάτων που προκύπτουν από τις συναρμοδιότητες.
Δοκιμή νέων μεθοδολογιών.
Προσδιορισμός του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού και καταγραφή διαθέσιμων υλικών.


H άσκηση διεξήχθη με επιτυχία, αφού εντοπίσθηκαν και καταγράφηκαν κενά και αδυναμίες ώστε να βελτιωθούν τα υφιστάμενα επιχειρησιακά σχέδια. Παράλληλα, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν χρήσιμες εμπειρίες και γνώσεις αντιμετώπισης  ατυχημάτων μεγάλης κλίμακας.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η άσκηση «ΑΛΚΑΙΟΣ ΙΙ» στο Λιμάνι της Μυτιλήνης.


Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, μετά την επίσκεψή της στο χώρο του αεροδρομίου, δήλωσε:

«Αξιολογούμε την ετοιμότητα όλων μας και την πληρότητα των σχεδίων αντιμετώπισης έκτακτων συμβάντων. Εντοπίζουμε τις αδυναμίες, με στόχο να βελτιώνουμε συνεχώς την ικανότητά μας για να ανταποκρινόμαστε σε καταστάσεις κρίσεων και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τις συνέπειές τους».