Γήρανση: φίλος ή εχθρός? | Της Ελένης Καρδαλά


Γράφει για το LesvosPost η φαρμακοποιός Ελένη Καρδαλά

Η γήρανση αποτελεί μία κατάσταση  που σηματοδοτεί την κατάταξη από τον νεανικό στον ηλικιωμένο πληθυσμό και συνοδεύεται από την έκπτωση πνευματικής και σωματικής λειτουργίας, εξασθένηση φυσικών δυνάμεων και συχνά από την εμφάνιση κλινικών παθήσεων (Alzheimer, αθηροσκλήρυνση, κλπ).

Αυτή η μετάβαση προκαλεί συχνά φόβο και ανησυχία κυρίως για την αλλοίωση των σωματικών χαρακτηριστικών (εμφάνιση ρυτίδων στο δέρμα, γκριζάρισμα μαλλιών κλπ.).

Ο φόβος αυτός έχει πυροδοτήσει την προσπάθεια «αντιστροφής του χρόνου» με τη χρήση αντιγηραντικών καλλυντικών, την υιοθέτηση συνηθειών διατροφής που εξασφαλίζουν την πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς και την επιστράτευση άλλων «μαγικών» πρακτικών που υπόσχονται την καθυστέρηση της γήρανσης στο αέναο κυνήγι της νεότητας.

Ωστόσο, αν μιλήσουμε για κυτταρική γήρανση και όχι για συνολική γήρανση οργανισμού τα νέα είναι ευχάριστα. Η κυτταρική γήρανση αποτελεί μία κυτταρική κατάσταση όπου το κύτταρο είναι μεταβολικά ενεργό αλλά έχει χάσει τη δυνατότητα πολλαπλασιασμού. Αυτή η απώλεια της δυνατότητας πολλαπλασιασμού καθιστά τη γήρανση σημαντικό αντικαρκινικό φραγμό και έτσι καινοτόμο πεδίο στην έρευνα κατά του καρκίνου.

Γι’ αυτό λοιπόν, ο όρος γήρανση δε θα έπρεπε να προκαλεί τρόμο, καθώς αν μιλήσουμε σε κυτταρικό επίπεδο από εχθρός μπορεί να μετατραπεί σε σύμμαχό μας με ιδιαίτερη συμβολή στην αντικαρκινική έρευνα.

Ελένη Καρδαλά, φαρμακοποιός
Εξωτερικός συνεργάτης LesvosPost