ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: «Μικροεντάσεις και μικροπολιτικές στην πορεία προς τις κάλπες…» (PICS)


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

«Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019»

2η ημέρα προεκλογικής περιόδου…

ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ. Ένταση μεταξύ συνδυασμού της Εριφύλης Χιωτέλλη και του γεωγραφικού Αντιδημάρχου Μανώλη Αρμενάκα από την απαγόρευση του τελευταίου να παραχωρήσει το Πολύκεντρο. Πρώτη παρατήρηση. Είναι αδιανόητο να είσαι επικεφαλής συνδυασμού να οργανώνεις εκδήλωση χωρίς προηγουμένως να έχεις εξασφαλίσει την αίθουσα!
Παρατήρηση δεύτερη. Εάν υπάρχει γενική απαγόρευση χρήσης του Πολύκεντρου για αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς, τότε προς τι η έννοια της ονομασίας Πολύκεντρο;  Οι αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί είναι μέρος της κοινωνίας και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν οι όποιοι αποκλεισμοί. Και εάν πράγματι υπάρχει τέτοιος αποκλεισμός, καλόν είναι η επόμενη δημοτική αρχή να τον άρει. Παρατήρηση τρίτη. Για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν δόθηκε η αίθουσα. Από εκεί και πέρα όμως, το να βγαίνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος να κάνει πολιτική αλλά και συστάσεις σε κόμμα πώς να πολιτευθεί, προφανώς είναι λάθος. Και χάνει το όποιο δίκιο έχει. Παρατήρηση τέταρτη. Η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ σ΄ αυτήν την υπόθεση πρωτίστως κάνει κακό στον συνδυασμό. Διότι επιβεβαιώνει το επιχείρημα του κομματικού συνδυασμού.  Και μια τελευταία παρατήρηση.  Εάν δεν μπορούν οι αυτοδιοικητικοί, απ΄ όπου κι αν προέρχονται,  να συμφωνήσουν για τη χρήση μιας απλής αίθουσας,  τι θα γίνεται με τα μεγάλα θέματα του Δήμου που υποτίθεται ότι η απλή αναλογική θα μας κάνει να συγκληθούμε ; Για ολοκληρωμένη άποψη του θέματος, αναδημοσιεύουμε τις απόψεις των δυο πλευρών.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΡΜΕΝΑΚΑΣ  «Εμφανίστηκαν και τα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου στο Πλωμάρι και θέλουν να ενημερώσουν για τον Κλεισθένη και χτυπιούνται γιατί δεν έδωσα το Πολύκεντρο. Ας κάνουν πρώτα αίτηση. Γιατί δεν κατεβαίνουν στην πλατεία στο λαό του Πλωμαρίου να μιλήσουν; τι φοβούνται; Για τα βράχια ήταν απόντες, για το σεισμό επίσης απόντες, για το Δήμο που δεν έγινε στο Πλωμάρι είναι και απόντες και υπεύθυνοι και ζητούν και τα ρέστα. Η Αριστερά είναι στο δρόμο κύριοι, δεν κρύβεται..»

ΕΡΙΦΥΛΛΗ ΧΙΩΤΕΛΛΗ «Η σημερινή μας συνάντηση στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου, ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ από την στιγμή που το μεσημέρι ο γεωγραφικός Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Πλωμαρίου, κ. Μ. Αρμενάκας μας ανακοίνωσε ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ στην υποψήφια Δήμαρχο να συζητήσει με τους συνδημότες, χρησιμοποιώντας δομές του Δήμου!!!  Επειδή αυτή η, απρόσμενη, εξέλιξη, που προφανώς θέτει και θέμα δημοκρατίας, ανατρέπει τον σχεδιασμό μας για την σημερινή μας συνάντηση, είμαστε αναγκασμένοι/ες να την μεταφέρουμε για άλλη ημέρα, για την οποία θα υπάρχει επόμενη ανακοίνωση.»

ΕΡΓΑ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ  Την ικανοποίηση τους εκφράζουν στελέχη της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής και χαρακτηρίζουν την περίοδο αυτή πως είναι η πλέον παραγωγική για τον Δήμο. Το λένε για καλό ή για κακό; Γιατί τα υπόλοιπα χρόνια ήταν χαμένα; Και γιατί περίμεναν πέντε χρόνια προκειμένου ν΄ αρχίσουν να τρέχουν αυτά; Και σε βασικά θέματα έμειναν πίσω. Πέρα από το Κολυμβητήριο, έμεινε πίσω ο Βιολογικός της Νότιας πόλης, ο βιολογικός της Αερ. Γιανναρέλλη δεν προχώρησε λόγω βέβαια και των προσφυγών της περιοχής, ούτε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης να πέσει άσφαλτος και να μην παρουσιάζουν αυτή την κατάσταση. Μόνο στον τομέα της καθαριότητας εκεί που συμφωνούν όλοι ότι λειτούργησε άψογα. Προϊόν βέβαια ενός ανθρώπου, του Γιώργου Κατζανού, που με την εκρηκτικότητα του χαρακτήρα του, μπόρεσε ν΄ αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αποδεικνύοντας ότι αυτοδιοικητικά θέματα δεν είναι τόσο θέμα συγκλήσεων και πολιτικών. Είναι θέμα να μπαίνουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις. Προθέσεις καλές αναμφισβήτητα υπήρχαν. Δεν κρίνονται όμως οι προθέσεις αλλά η αποτελεσματικότητα.  Βέβαια όσα έργα και να γινόταν καλώς ή κακώς η απερχόμενη Δημοτική Αρχή είχε ταυτιστεί με το προσφυγικό. Το θέμα είναι τώρα η επόμενη Δημοτική Αρχή να έχει την βούληση όχι μόνο να επιλέξει τους ικανότερους από τον δικό της συνδυασμό. Αλλά να έχει την τόλμη να στραφεί και στις άλλες παρατάξεις, στους ανθρώπους αυτούς που μπορούν να προσφέρουν έργο και μόνο έργο. Αυτό ζητούν οι πολίτες του Δήμου Μυτιλήνης. Τα υπόλοιπα  είναι για την Βουλή και τα αμφιθέατρα…

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ Εκτός από τις μεγάλες μάχες των Επικεφαλής συνδυασμών, υπάρχουν και οι μικρές, οι κατά τόπου αυτοδιοικητικές μάχες. Μια απ΄ αυτή θα λάβει χώρα στην Δημοτική Ενότητα Μανταμάδου, μια ενότητα όπου κυριαρχεί το αριστερό στοιχείο. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές κέρδισε το ΚΚΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά μόλις μιας ψήφου! Στις αυτοδιοικητικές είχε κερδίσει η Νίκη Τσιριγώτη του ΚΚΕ με διαφορά 22 ψήφων τον συνδυασμό του Σπύρου Γαληνού. Έχει σημασία όμως οι σταυροί. Πρώτος σε σταυρούς είχε βγει ο Στέφανος Αποστόλου που στελέχωνε τον συνδυασμό του απερχόμενου Δημάρχου. Είχε πάρει 408 σταυρούς όταν ο δεύτερος, από τον συνδυασμό της Νίκης Τσιριγώτη, ο Δημήτρης Καραγιάννης είχε λάβει 197 ψήφους. Βλέπετε κάτω αριστερά ο Πίνακας με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών για την Δ.Ε. Μανταμάδου , ο δε επόμενος εμφανίζει  τα αποτελέσματα των δημοτικών .Τι γίνεται τώρα. Ο Στέφανος Αποστόλου μετακομίζει στο ψηφοδέλτιο Στρατή Ζαφείρη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα έχει ανακοινωθεί η κάθοδος του Παναγιώτη Δήσσου από τον συνδυασμό του Ταξιάρχη Βέρρου και αναμένονται οι υποψήφιοι του Νίκου Χήρα.  Μέσα σ΄ αυτό το τοπίο, με τρεις έδρες που στέλνει η Δ.Ε., η μάχη είναι δεδομένη. Θα είναι κατά βάση μια μάχη αριστερών αλλά με σφήνα τον υποψήφιο του Ταξιάρχη Βέρρο με την δεδομένη κοινωνική εμβέλεια στην περιοχή. Πρέπει να δούμε και τους υποψήφιους του Νίκου Χήρα προκειμένου να έχουμε μια εκτίμηση για το ποιοι θα πάρουν τις έδρες. Μια μάχη που αξίζει να την παρακολουθήσουμε από κοντά…



ΔΡΟΜΟΣ ΣΙΓΡΙΟΥ-ΚΑΛΛΟΝΗΣ Με θριαμβευτικές δημοσιεύσεις (ξανά) ξεκίνησε το έργο του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου. Μακάρι να ολοκληρωθεί σύντομα επιφέροντας καταλυτικές αλλαγές στο νησί μας. Να προσθέσουμε όμως ότι η υλοποίηση του έργου  ξεκίνησε επί … παλαιού καθεστώτος.  Το πήρε ο Καλογρίτσας, εκλεκτός του … νέου καθεστώτος ο οποίος όμως το σταμάτησε αφήνοντας χρέη. Και το ανέλαβε η εταιρεία του Μπόμπολα ΑΚΤΩΡ η οποία κατά τους σημερινούς κυβερνώντες αντιπροσώπευε τη διαπλοκή του … παλαιού καθεστώτος. Ετσι για να βάζουμε μερικά πράγματα στις θέσεις και να μην ζούμε σε αυταπάτες… 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΜΑΚΟΣ Και πολύ περίμενε! Σήμερα παρουσίασε το όνομα του συνδυασμού  του καθώς και το λογότυπο του. Όπως μας έλεγε στενός του συνεργάτης, «τουλάχιστον το δικό μας δεν είναι προϊόν αντιγραφής». Κυριαρχεί το πράσινο (λογικό), το μπλε που παραπέμπει σε νεοδημοκράτες και προς το κόκκινο, σαφές άνοιγμα προς τα αριστερά. Καλό είναι βέβαια αυτά να αποτυπωθούν και με την στελέχωση του συνδυασμού. Ήδη έχουν κλείσει αρκετά ονόματα του χώρου και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να τα μάθουμε.

«ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ»  Άλλη μια φουρνιά με 53 πρόσωπα του τόπου μας να υπογράφουν την διακήρυξη της, δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Με την ανακοίνωση ότι την Κυριακή θα ανακοινωθεί ο συνδυασμός, οι βασικές αρχές της αυτοδιοικητικής κίνησης καθώς και το λογότυπο. Έτσι ολοκληρώνονται οι συνδυασμοί οπότε και θα μπούμε πλέον στην εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου.  Τώρα στα ονόματα του συνδυασμού της Εριφύλης Χιωτέλλη, εμφανίζεται και το όνομα του Βασίλη Μαμώλη, Προέδρου της Κοινότητας Λουτρών και συνεργάτη της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής. Οπότε άλλο ένα ..ορφανό φαίνεται να τακτοποιείται…


ΟΡΦΑΝΑ Είχαμε τα ..ορφανά του Σπύρου Γαληνού  τώρα έχουμε και τα ορφανά του Παναγιώτη Παρασκευαίδη. Τα οποία είτε αναζητούν άλλους συνδυασμούς είτε επιμένουν να υποστηρίζουν ότι θα συνεχίσουν με μπροστάρη τον γιατρό. Σε συνέντευξη του στην τοπική τηλεόραση, ο Γιώργος Φλώρος τόνισε πως με σύμφωνη γνώμη του Παναγιώτη Παρασκευαίδη θα συνεχίσουν την προσπάθεια τους. Και δεν υπάρχει ζήτημα κάποιος από τον συνδυασμό  να τον αντικαταστήσει. Οπότε περιμένουμε ακόμα μερικές μέρες προκειμένου να αποσαφηνιστεί το τοπίο. 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η νυν πρόεδρος του χωριού Λίτσα Βάμβουρα θα είναι και πάλι υποψήφια για την ίδια θέση. Βέβαια ενδέχεται να τεθεί απέναντι στον νυν Αντιδήμαρχο Μανώλη Αρμενάκα ο οποίος ενδέχεται να φύγει από την κεντρική σκηνή και ν΄ ασχοληθεί με το χωριό του. Και μαθαίνουμε ότι θα γίνει σκληρή μάχη για το ποιος θα επικρατήσει. Παρεμπιπτόντως. Ενώ σε μερικά χωριά δεν υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον,  ενδιαφέρον, σε κάποιους άλλους αναμένεται να γίνει σκληρή μάχη. Και όπως λέει η παροιμία «κακό χωριό τα λίγα σπίτια». Υπάρχουν προσωπικές αντιπαραθέσεις που ενδέχεται να εμφανισθούν στην προεκλογική περίοδο με πολλά απρόοπτα.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ Συνεχίζει το οδοιπορικό του στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Σήμερα βρίσκεται στην Λήμνο και  θα παραστεί στη συνάντηση για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου που διοργανώνει ο Σύλλογος «ΜΕΑΣ» Λήμνου. Μην ξεχνάμε ότι και ο ίδιος έχει ερμηνεύσει θεατρικούς ρόλους με μεγάλη επιτυχία. Αύριο  θα έχει συνάντηση το μεσημέρι με τον Δήμαρχο Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη και το βράδυ θα συναντηθεί με φορείς του τόπου στο cafe bar«Καραγκιόζης», όπου θα παρουσιάσει αναλυτικά το πρόγραμμα της παράταξης. Η επίσκεψή του στη Λήμνο θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 30/3/2019 όπου θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων το Νοσοκομείο Λήμνου, τον Επαρχιακό Σύλλογο ΑΜΕΑ «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», καθώς και χωριά της Λήμνου. Η περιοδεία του στο νησί θα καταλήξει σε ανοιχτή συγκέντρωση το Σάββατο στις 21:00 το βράδυ στο café-bar «Καραγκιόζης», όπου θα παρουσιάσει σε λειτουργία το πρόγραμμα e-δημοκρατία, πρόγραμμα δημοκρατικού ελέγχου και διαφάνειας.

«ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑΤΑ» ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ!



ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ


Αυτοδιοικητικές εκλογές ΛΕΣΒΟΥ ΜΑΙΟΣ 2019 by LesvosPost
Ομάδα με ρύθμιση απορρήτου "Δημόσια" • 271 μέλη
Γίνετε μέλος της ομάδας
Όλα τα νέα των αυτοδιοικητικων εκλογών και των υποψηφίων όπως τα καταγράφει τα δημοσιογραφικο επιτελείο του LesvosPost.com... Για επικοινωνία lesvospo...