ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: «Μπάχαλο στο πράσινο στρατόπεδο εν μέσω φημών…» (PICS)


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

«Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019»

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΜΑΚΟΣ  Οι φήμες τον έφερναν να έχει  αποσυρθεί από την κούρσα των δημοτικών εκλογών. Όμως προς το παρόν παραμένουν φήμες. Ένα είναι το σίγουρο. Ότι τις τελευταίες μέρες γίνονται διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για να μπορέσει το ΚΙΝΑΛ να κατεβάσει ενιαίο συνδυασμό. ήταν προχτές, Τετάρτη βράδυ όταν στην Σκάλα Λουτρών συναντήθηκαν ο Μιχάλης Μαμάκος και ο Παναγιώτης Παρασκευαίδης.  Παρόντες ο Νίκος Σπανός και ο Παντελής Βερρής. Μετά από συζήτηση βρέθηκε η κοινή συνισταμένη. Ο Παναγιώτης Παρασκευαίδης ενημερώνοντας όμως τους συνεργάτες βρέθηκε αντιμέτωπος με την άρνηση του Γιώργου Φλώρου. Αντίθετα ο Παναγιώτης Τσιράκης και ο Σταύρος Πολίτης έδειξαν περισσότερη διαλλακτικότητα. Οι συναντήσεις συνεχίστηκαν και χτες στον Μακρύ Γιαλό στην  Σελάνα όπου έγιναν προσπάθειες να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις. Και πάλι οι συναντήσεις δεν απέδωσαν. Μπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση ο Μιχάλης Μαμάκος εξέφρασε την βούληση του ν΄ αποχωρήσει. Αυτό πέρασε προς τα έξω με αποτέλεσμα σήμερα όλοι στην Μυτιλήνη να μιλάνε για την απόσυρση της υποψηφιότητας.  Όμως μπροστά στο ενδεχόμενο το ΚΙΝΑΛ να μην έχει επίσημο συνδυασμό, κινητοποιήθηκαν τα στελέχη του προκειμένου να μεταπείσουν τον Μιχάλη Μαμάκο να μην αποσυρθεί. Και παράλληλα να συνεχισθούν οι προσπάθειες για μια σύγκληση των απόψεων.

ΚΙΝΑΛ (1) Που βρισκόμαστε τώρα;  Στο σημείο που όλα είναι ανοικτά και θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο αλλεπάλληλες συναντήσεις προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Θα βρεθεί; Άγνωστο. Πάντως στην πολιτική πρέπει να προχωράς με ρήξεις. Θα έχουν την δύναμη σαν κόμμα να κάνουν αυτές τις ρήξεις με πρόσωπα και κατεστημένες καταστάσεις προκειμένου το ΚΙΝΑΛ να ξεβαλτώσει από αυτήν την κατάσταση; Διότι με το σήριαλ αυτό και συμφωνία να επιτευχθεί. Και με κοινό συνδυασμό να κατέβουν, το κόμμα έχει πληγεί στα μάτια των ψηφοφόρων. Ψηφοφόροι οι οποίοι από τη μια πλευρά βρίσκονται στις μυλόπετρες του δικομματισμού που ορθώνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Και από την άλλη βλέπουν ότι κομματικά στελέχη δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων ασχολούμενοι μόνο με μικροκομματικά οφέλη.  Και αρκεί μια ήττα στον Δήμο Δυτικής Λέσβου που σύρθηκαν στην υποψηφιότητα Ταξιάρχη Βέρρου. Αν δεν αλλάξουν τακτική στον Δήμο Μυτιλήνης δεν θα χάσουν απλώς. Θα γελοιοποιηθούν με τρεις ή τέσσερις συνδυασμούς να διεκδικούν το μικρό πλέον ποσοστό του κόμματος. Και αναρωτιούνται τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος. Οι συναντήσεις εδώ και στην Καλλονή, οι αφίξεις κομματικών στελεχών από την Αθήνα αλλά και τα τραπέζια τι απέδωσαν τελικά; Προφανώς τίποτα…  

ΚΙΝΑΛ(2)  Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν την αδυναμία του κομματικού μηχανισμού να  διαχειριστεί το στοιχειώδες. Ποιο είναι αυτό; Να κινήσει τις διαδικασίες για την επιλογή. Ξεκίνησε με την περίπτωση Σταμάτη Μαλέλλη που αυτοχρίσθηκε υποψήφιος Περιφερειάρχης και άρχισε επαφές. Μέχρι και στις εκκλησίες πήγαινε καθημερινά  πέρσι την Μεγάλη Εβδομάδα!  Στο τέλος πήρε μεταγραφή στον Πειραιά. Στη συνέχεια βρέθηκε ο Παναγιώτης Χριστόφας ο οποίος ξεκίνησε μέσω μουρμούρας των δημογερόντων του κόμματος. Μέχρι που στυλώθηκε στα πόδια του, έφτιαξε ένα καλό νεανικό ψηφοδέλτιο κι άρχισε να περνάει τα μηνύματα του με ήπιο τρόπο. Στο θέμα των υποψηφίων δημάρχων στους δύο Δήμους τα αποτελέσματα είναι ευδιάκριτα ακόμα και στους αδαεις.  Εάν λοιπόν το κόμμα δεν ανασυγκροτηθεί και δεν ασκήσει σοβαρά την κομματική του δουλειά, οι μυλόπετρες του δικομματισμού θα το πληγώσουν θανάσιμα…..

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ Όλα αυτά είναι προεόρτια της λεγόμενης …άδολης απλής αναλογικής όπου ο κάθε ένας μπορεί σήμερα να μαζέψει είκοσι φίλους του και να κάνει συνδυασμό για να πάρει μια ή το πολύ δύο έδρες. Γιατί όχι και η κουτσή Μαρία να κατέβει για Δήμαρχος! Και μετά τη διάσπαση η σύγκληση μέσω συναλλαγών κι εκβιασμών. Κι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Το πανηγύρι θ΄ αρχίσει όταν κλείσουν οι κάλπες του δεύτερου γύρου και θα συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια της θητείας στο Δημοτικό Συμβούλιο ή σε άλλα εξωθεσμικά γραφεία. Και τα κορόιδα θα φωνάζουν  «Ζήτω η απλή αναλογική»!  

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ Σε ανάλυση της γνωστής ηλεκτρονικής σελίδας aftodioikisi.gr και αναφερόμενη στην Περιφέρεια μας, χαρακτηρίζει το τοπίο θολό. Και πώς να μην το χαρακτηρίζει θολό όταν η εκλογική διαμάχη Χριστιάνας Καλογήρου και Κώστα Μουτζούρη κινείται σε αχαρτογράφητα νερά. Τι σημαίνει αυτό; Το απλούστατο ότι πλην των ενδιαφερομένων στελεχών, οι απλοί οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας λένε και στους δύο ότι θα τους ψηφίσουν! Τρελοί είναι να τους πουν όχι; Τώρα όσο αφορά τις δημοσκοπήσεις κινούνται με μικρά περιθώρια και με μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων ή δεν ξέρω, που προέρχεται κατά βάση από οπαδούς της Ν.Δ. Οπότε το τοπίο πράγματι είναι θολό με τους δύο υποψηφίους να έχουν αποδυθεί σ΄ έναν αγώνα να κερδίσουν αφενός μεν υποψηφίους με διείσδυση στις τοπικές κοινωνίες. Είτε να καλύψουν επικοινωνιακά κενά, ειδικά η νυν Περιφερειάρχη. Ίσως την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές ξεκαθαρίσει το τοπίο.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ Στην Μυτιλήνη βρισκόταν σήμερα όπου πραγματοποίησε επαφές. Δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την στελέχωση του συνδυασμού του και προσπαθεί να βρει τους κατάλληλος ανθρώπους από όλους χώρους. Που να τους βρει όμως; Οι περισσότεροι στεγάζονται στους κομματικούς συνδυασμούς ενώ οι … αλανιάρηδες τραβούν στο φαβορί.

ΚΟΝΤΑΡΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ. Δέχτηκε και αυτός μετά από  σκέψη να κατέβει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Παναγιώτη Ζαφειρίου. Με σπουδές σε Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΤΕ.Φ.Α.Α έχει διατελέσει ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης Α/θμια -Β/θμια-Νυχτερινό Γυμνάσιο-Λύκειο, καθώς και στα περισσότερα σχολικά συγκροτήματα της πόλης, ενώ έχει εργαστεί στην  Κ`ΕΠΚΑ από το 1991-2001 σε διοικητικές θέσεις(αρχείο, φωτογραφικό αρχείο, πρωτόκολλο, φύλαξη, αλλά και ως υπεύθυνος επίβλεψης εκσκαφών, όπως το μεγάλο έργο του βιολογικού καθαρισμού της πόλης. Καθηγητής στο Αθλητικό Γυμνάσιο-Λύκειο της Μυτιλήνης με ειδίκευση προπονητική ποδοσφαίρου κατά τα έτη 2004-2010 και  πρόεδρος Πανελλήνιας ένωσης καθηγητών Β. Αιγαίου, την σχολική περίοδο 2008-2010. Από το 2015 έως και σήμερα εργάζεται στην ΕΦΑ Λέσβου. Θεωρεί και γιατί όχι, πως με την εμπειρία θα μπορέσει να προσφέρει και στον Δήμο Μυτιλήνης

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ (1)  Πως γιορτάζεις την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού και της εξάλειψης των φυλετικών διακρίσεων; Ο υποψήφιος Δήμαρχος Μυτιλήνης ποζάρισε με τον γνωστό μετανάστη που εργάζεται έξω από το Lidl για να περάσει το μήνυμα απέναντι σε κάθε μορφή ρατσιστικής συμπεριφοράς και φυλετικής διάκρισης. Ενώ σε ανακοίνωση του συνδυασμού του αναφέρει μεταξύ των άλλων πως: «Δηλώνουμε αντίθετοι στον διαχωρισμό των πολιτών με βάση το θρήσκευμα, το πολιτικό φρόνημα, την κοινωνική τους στάθμη και γενικά διαχωρίζουμε τη θέση μας από οποιονδήποτε επιθυμεί να επιβληθεί μέσω ρατσιστικής βίας, επιδιώκοντας την απενοχοποίηση κάθε ρατσιστικής συμπεριφοράς».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ (2)  Ακούγεται πως έχει επαφές με ένα στέλεχος της παρούσας Δημοτικής Αρχής.  Θεωρείται βαρβάτο όνομα κι αν πραγματοποιηθεί η συνεργασία θα κάνει αίσθηση….

ΕΡΙΦΥΛΛΗ ΧΙΩΤΕΛΛΗ "Με Πυξίδα τον Πολίτη" ονομάστηκε ο συνδυασμός της ο οποίος ήδη δόθηκε στη δημοσιότητα  το κείμενο των αρχών και θέσεων που συνοδεύεται με 147 υπογραφές συμπολιτών μας. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και "δεύτερο κύμα" υπογραφών. 

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ Ο πρώην συνεργάτης του Σπύρου Γαληνού που αποχώρησε μετά από σκληρή αντιπαράθεση, θα είναι και πάλι υποψήφιος. Τούτη τη φορά θα στελεχώσει τον συνδυασμό του Ταξιάρχη Βέρρου και βέβαια θα διεκδικήσει την έδρα του από την Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου. Μια ενότητα που εμφανίζονται ισχυρά ονόματα τα οποία θα διεκδικήσουν μια από τις πέντε έδρες.


ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ. Πάτωσε για μια ακόμα εβδομάδα η πολυδιαφημισμένη σειρά της κρατικής τηλεόρασης. Έπιασε το απογοητευτικό 2,7% που δείχνει την ανικανότητα της ΕΡΤ να αξιοποιήσει το γνωστό βιβλίο του Στρατή Μυριβήλη.


ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ  Μην ξεχάστε να ψηφίστε στην δημοσκόπηση του LesvosPost που αφορά την Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Θα κρατήσει έως την Κυριακή και μπορείτε να ψηφίσετε μόνο μια φορά. Και βέβαια θα επακολουθήσουν και άλλες ανάλογες δημοσκοπήσεις οι οποίες κι αυτές θα μας μεταφέρουν τον παλμό των αυτοδιοικητικών εκλογών. ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ