Πλήθος κόσμου στην Αγιασο- Αναβίωσαν τα τοπικά έθιμα της «Πατινάδας» και της «Περικεφαλαίας» (PICS, VIDS)


Με μεγάλη επιτυχία οργανώθηκαν και φέτος οι Κυριακάτικες καρναβαλικές εκδηλώσεις της Αγιασώτικης Αποκριάς, που θεωρήθηκαν ως οι καλύτερες των τελευταίων χρόνων.

Σήμερα το Αναγνωστήριο Αγιάσου αναβίωσε τα πατροπαράδοτα τοπικά έθιμα της «Πατινάδας» και της «Περικεφαλαίας» που γίνονταν στο χωριό από τα χρόνια της τουρκοκρατίας.



Στις 2:30 το μεσημέρι ξεκίνησε από το «Αναγνωστήριο» πολυπληθής όμιλος μασκαρεμένων με επικεφαλής τον «Μεγαλέξαντρο» και με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής κομπανίας σεργιάνισε στους μαχαλάδες του χωριού τραγουδώντας παλιά παραδοσιακά μας τραγούδια και τα προαιώνια «φαλλικά τριψίματα». Κάποια στιγμή από διαφορετικές κατευθύνσεις έφθασαν και δυο καρνάβαλοι πάνω σε γαϊδουράκια αναβίωσαν το έθιμο του αντικαρνάβαλου (καρναβαλομαχίας).









ΑΥΡΙΟ Καθαρή Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019, στις 3 μμ στην Πλατεία Δημαρχείου θα γίνουν οι καθιερωμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο ΣΑΤΥΡΟΣ».

Αντιπροσωπευτικό δείγμα «αντικαθεστωτικού» καρναβαλιού, που αποδομεί κάθε εξουσία και φέρνει έντονο το στίγμα της δριμείας κοινωνικής διαμαρτυρίας και κριτικής, το καρναβάλι της Αγιάσου ξεχώριζε από πολύ παλιά για την εκφραστική ιδιομορφία του, την καυστική και σπιρτόζικη έμμετρη σάτιρά του, που την εκφράζουν με το ντόπιο γλωσσικό ιδίωμα οι λαϊκοί ποιητές. Το καρναβάλι λειτουργεί σαν καθρέφτης της κοινωνικής πραγματικότητας. Ο ποιητής λαός δε μασκαρεύεται απλά για να τέρψει το ακροατήριό του, αλλά και για να φρονηματίσει. Με την καυστική αθυροστομία του κάνει ενέσεις στον άρρωστο κοινωνικό οργανισμό. Δεν είναι σεμνότυφος. Χτυπά αλύπητα τα στραβά, μιλά σταράτα και ειλικρινά. Είναι τολμηρός και προφητικός. Δε φοβάται, δε χαρίζεται σε κανέναν.

Φέτος οι καρνάβαλοι με την μορφή των Ghostbusters (κυνηγών – εξορκιστών φαντασμάτων) θα ξορκίσουν τα κακά πνεύματα, τα δαιμόνια και τα φαντάσματα που πλανώνται πάνω από την Ελλάδα και στοιχειώνουν τον τόπο και τον λαό της. Θα σχολιαστούν τα θέματα της πρόσφατης και τρέχουσας επικαιρότητας (το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η έξαρση του εθνικισμού και του νεοναζισμού, η Συμφωνία των Πρεσπών, οι πολιτικές «μεταγραφές», οι επερχόμενες εκλογές, η διάσπαση του Δήμου Λέσβου κλπ). Την σάτιρα του Παναγιώτη Κορομηλά θα εκφωνήσουν οι: Γλεζέλη Μαρία, Κορομηλάς Π. Δημήτρης, Κορομηλάς Κλ. Δημήτρης, Κορομηλάς Μαρίνος, Αϊβαλιώτης Χαρίλαος, Γλεζέλης Θρασύβουλος, Κουφέλος Χρίστος, Λημναίος Αλέξανδρος, Κουταλέλης Ηλίας. Την κατασκευή των αρμάτων επιμελούνται οι Κουφέλος Χρίστος, Κορομηλάς Μαρίνος, Κουταλέλης Ταξιάρχης, Κουταλέλης Ηλίας. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κουτσκουδή -Βουρλή Μυρσίνη.

Λόγω της έναρξης της σαρακοστής στο χώρο των εκδηλώσεων θα προσφέρονται από τον Σύλλογο δωρεάν στον κόσμο ποτά και νηστίσιμα μεζεδάκια. Επίσης θα υπάρχει σημείο συγκέντρωσης για τρόφιμα και είδη υγιεινής και σπιτιού για την ομάδα "ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ". (Η ομάδα «ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ» δημιουργήθηκε από κατοίκους της Λέσβου, ντόπιους και μη, με σκοπό την παροχή υλικής βοήθειας σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας ασθένειας, ηλικίας, οικογενειακής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου.