Όλο το παρασκήνιο με την απόσυρση της υποψηφιότητας Χατζηκομνηνού


«Με λύπη μου διαπιστώνω ότι προσωπικές φιλοδοξίες προτάσσονται των συμφερόντων της παράταξης και ιδία του κοινού καλού και επειδή προσωπικά δεν επιθυμώ ούτε να μετέχω ούτε να συντηρώ ένα κλίμα διχόνοιας μεταξύ φίλων και συναγωνιστών, σας γνωστοποιώ ότι αποσύρω το ενδιαφέρον μου για τη θέση του υποψηφίου Δημάρχου του Δήμου Δυτικής Λέσβου

Με αυτά τα λόγια που απευθύνονται στον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, ο πρώην Δήμαρχος Μυτιλήνης Άρης Χατζηκομνηνός, αποσύρει την υποψηφιότητα του από τον νεοσύστατο Δήμο Δυτικής Λέσβου. Η ιστορία της υποψηφιότητας του δεν πάει και πάρα πολύ πίσω. Το όνομα του ακούστηκε λίγες μέρες πριν έλθει στη πόλη μας ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης. Μέσα σ΄ ένα τοπίο σκληρών συγκρούσεων και  αδιεξόδων, ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. έριξε στο τραπέζι του όνομα του Άρη Χατζηκομνηνού. Εμφανής ο σκοπός. Με την εμπειρία του ως πρώην Δήμαρχος Μυτιλήνης και ως δικηγόρος να είναι το πρόσωπο στο οποίο να ενσωματωθούν οι φιλοδοξίες των υπολοίπων που αναζητούσαν το χρίσμα της Ν.Δ. Δηλαδή του Στρατή Κυρατζή, του Στρατή Καραγεωργίου, του Απόστολου Αλατζά αλλά και του Στέφανου Αποστόλου. Γεγονός είναι πως σε να κόμμα σαν την Ν.Δ. που λείπει ο πολιτικός λόγος, ενσταλάζονται ουκ ολίγες προσωπικές φιλοδοξίες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θύλακες μικροεξουσίας αυξάνοντας την παθογένεια του κόμματος. Και να κυριαρχεί η εσωστρέφεια σε μια περίοδο που το κόμμα ετοιμάζεται να κατακτήσει την εξουσία.


Κι αν το όνομα του Άρη Χατζηκομνηνού θεωρήθηκε από τους Μυτιληνιούς ως λύση, για τους Δυτικολέσβιους ξεκίνησαν μια σειρά από αντιδράσεις. Ο Στρατής Καραγεωργίου γιατί είδε από το πουθενά να επανέρχεται ένα πρόσωπο που τα τελευταία χρόνια δεν ταυτίστηκε πάντα με την Ν.Δ. Ο δε Στρατής Κυρατζής πάλι με τη απλή λογική «Ήρθαν  τ΄  άγρια να διώξουν τα ήμερα;»! Οπότε οι δυο Στρατήδες συνασπίστηκαν στον κοινό  ..εχθρό. Και συμφώνησαν να επιδιώξουν  ένας εκ των δύο να είναι υποψήφιος της ΝΔ και ο άλλος να τον στηρίξει. Και ποιος δέχθηκε όλες αυτές τις πιέσεις; Ο Χαράλαμπος Αθανασίου ο οποίος αντιλήφθη τα δεδομένα  και δεν επιθυμούσε να πολλαπλασιάσει τα προβλήματα ενόψει μάλιστα της άφιξης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της γνωστής σύγκρουσης Καλογήρου-Μουτζούρη. Γιατί οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές. Εάν ο Στρατής Κυρατζής δεν έπαιρνε το χρίσμα θα μετακόμιζε στον συνδυασμό της Χριστιάνας Καλογήρου. Αλλά όχι μόνος του. Μαζί με τους πολλούς ψήφους που διαθέτει σε όλη τη περιοχή οπότε αυτό θα είναι ήταν κι ένα πλήγμα στον Κώστα Μουτζούρη. Από την άλλη δεν ήθελε να διασαλευθούν οι σχέσεις του με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Στρατή Καραγεωργίου ο οποίος καλείται να παίξει έναν δύσκολο ρόλο στις επερχόμενες πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Κάλεσε λοιπόν και τους δύο και συζήτησε το πρόβλημα.

Πως  μπορούσε ο  Στρατής Καραγεωργίου ν΄ ασχοληθεί με τον κομματικό μηχανισμό όταν θα κατέβαινε Δήμαρχος; Να παραιτείτο και ν΄ αναλάμβανε ο Αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Βασίλης Μουζάλας; Μα κι αυτός θα είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του Στρατή Κύτελη. Και πως μπορεί ν αφεθεί η πορεία της κομματικής οργάνωσης σε άλλον πρόεδρο λίγο πριν τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις; Οπότε αποφασίστηκε να πάρει το χρίσμα ο Στρατής Κυρατζής με σκοπό να πετύχει ότι πέτυχε ο δικηγόρος αδελφός του Γιώργος  το 2002. Δηλαδή να εκλεγεί Δήμαρχος. Βεβαίως όλα αυτά (και άλλα πολλά) τα πληροφορείτο συνεχώς ο πρώην  Δήμαρχος Μυτιλήνης. Θεωρούσε όμως ότι από τη στιγμή που το όνομα του προτάθηκε από τον Χαράλαμπο Αθανασίου, δεν θα υπέκυπτε σε όποιες πιέσεις του ασκούσαν οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Όμως όταν χτες αντελήφθη που πήγαινε το πράμα και θα έμεινε εκτεθειμένος, συνέταξε μια επιστολή και την έστειλε στον βουλευτή της Ν.Δ Να ολόκληρη  η επιστολή: «Ενόψει της διάσπασης του Δήμου Λέσβου, κατόπιν ωρίμου σκέψεως και μετά από πρόσκληση πολλών καλών φίλων, έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση της παράταξης της Ν.Δ. για τη θέση του υποψηφίου Δημάρχου του Δήμου Δυτικής Λέσβου.  Με όραμα την εκ θεμελίων οργάνωση, την εύρυθμη λειτουργία και την υγιή ανάπτυξη του νεοσύστατου αυτού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προαπαιτούμενο για την επίτευξη του δύσκολου αυτού εγχειρήματος αποτελεί δίχως άλλο η συσπείρωση και ομόνοια μεταξύ όλων των στελεχών της παράταξης, προκειμένου ενωμένοι και απερίσπαστοι από μικροπολιτικά συμφέροντα να δουλέψουμε μαζί για το κοινό όφελος. Επειδή ωστόσο με λύπη μου διαπιστώνω ότι προσωπικές φιλοδοξίες προτάσσονται των συμφερόντων της παράταξης και ιδία του κοινού καλού και επειδή προσωπικά δεν επιθυμώ ούτε να μετέχω ούτε να συντηρώ ένα κλίμα διχόνοιας μεταξύ φίλων και συναγωνιστών, σας γνωστοποιώ ότι αποσύρω το ενδιαφέρον μου για τη θέση του υποψηφίου Δημάρχου του Δήμου Δυτικής Λέσβου.» 


Επικοινωνήσαμε μαζί του προκειμένου να μας δώσει περισσότερες διευκρινήσεις.

Εμφανώς απογοητευμένος και πικραμένος δεν θέλησε να αναφερθεί στο όλο σκηνικό. «Δεν είναι ώρα τώρα που αρχίζουν οι μάχες που καλείται να δώσει το κόμμα. Πρέπει να κερδηθεί ο πόλεμος κι αυτό έχει σημασία». Και βέβαια θα στηρίξει τον Κώστα Μουτζούρη όπως εδώ και καιρό έχει δηλώσει.

Να στελεχώσει το ψηφοδέλτιο του; Άγνωστο. Δεν θ΄ αργήσει  όμως να μάθουμε πως θα διαχειριστεί τη «πίκρα» όπως λέει ο ίδιος από την όλη εξέλιξη του θέματος. Επικοινωνήσαμε όμως και με τον Στρατή Κυρατζή  σήμερα το πρωί προκειμένου να ρωτήσουμε εάν οριστικοποιήθηκε η στήριξη του από την Ν.Δ. Τον εντοπίσαμε στην Άντισσα να πίνει καφέ με τον Ταξιάρχη Βέρρο! «Μην βιάζεστε δεν έχει ακόμα τελειώσει τίποτα».

Ίσως να τέλειωσε αργότερα το μεσημέρι όταν έπινε ούζα με τον Χαράλαμπο Αθανασίου. Ενδιάμεσα εμφανίσθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης ο οποίος κι αυτός κάθισε στο τραπέζι. 

Ολοκληρώνοντας. Σ΄ ένα τέτοιο τοπίο οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Οπότε αναμένουμε τη συνέχεια…