Πολιτικοί δρόμοι: «Είναι η παιδεία ανόητε...»- Του Π. Αιβαλιώτη


Γράφει για το LesvosPost ο Παύλος Γ. Αιβαλιώτης (Πολιτικός επιστήμονας)

«Πολιτικοί δρόμοι»  κάθε εβδομάδα στην οθόνη σας από το LesvosPost.com


«ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ , ΑΝΟΗΤΕ ….»…….

Ζούμε σε μία χώρα που τα κόμματα προσπαθούν καθημερινά να ελέγχουν την ποιότητα και την πορεία της εκπαίδευσης . Το ενδιαφέρον και οι ωμές επεμβάσεις τους κύριο στόχο έχουν την αύξηση της επιρροής τους στην μαθητική νεολαία (ως μελλοντικούς ψηφοφόρους ) αλλά και στην ενδυνάμωση του πελατειακού κράτους , ρυθμίζοντας το μέγεθος και τον χαρακτήρα του εκπαιδευτικού δυναμικού.
  
<<Από την κούνια ως το μνήμα >>της εκπαίδευσης , τα κόμματα βεβηλώνουν τον σκοπό της παιδείας που δεν είναι άλλος από την αγωγή και το ήθος των μαθητών και σπουδαστών .

Τα μαθήματα της γλώσσας , της ιστορίας και της κοινωνιολογίας είναι τα κατεξοχήν μαθήματα προπαγάνδας. Έτσι, από το εθνικοπατριωτικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης του Ανδρέα Παπανδρέου (που δημιούργησε λανθασμένες αντιλήψεις) καταλήξαμε στην φράση <<η χώρα να γίνει χώρος >> της εκπαίδευσης του Αλέξη Τσίπρα. Και από το ανάθεμα της αριστείας του Μπαλτά θα φτάσουμε στην εκπαίδευση μόνο των Ελίτ της Νέας Δημοκρατίας .

Τα μαθήματα που αναφέραμε κύριο στόχο έχουν την μετάδοση αξιών και δογμάτων της κάθε πολιτικής ιδεολογίας που υποστηρίζει το εκάστοτε υπουργείο Παιδείας.

Επιπλέον , ο θεσμός των αναπληρωτών , ένας θεσμός που υπάρχει όχι μόνο για εξοικονόμηση οικονομικών πόρων αλλά και για την εξυπηρέτηση ενός ιδιαίτερου σκοπού . Την ύπαρξη ευάλωτων επιστημόνων που θα νιώθουν αδύναμοι σε κάθε πολιτική αλλαγή. Είναι πραγματικά λυπηρό να ανταγωνίζονται αιρετοί (δηλαδή εκπρόσωποι των κομματικών συνδικαλιστών ) μέσα στα γραφεία των δευτεροβάθμιων υπηρεσιών , ποιους αναπληρωτές θα εξυπηρετήσουν .(έστω και με τυπικά νομότυπο τρόπο)

Μα και στα πανεπιστήμια η κατάσταση δεν είναι καλύτερη . Οι φοιτητικές παρατάξεις έχουν χαρακτήρα ποδοσφαιρικών συνδέσμων. Η διαπλοκή φοιτητών και πανεπιστημιακών είναι καθημερινή . Έχουμε ότι κομματικά συμφέροντα προωθούν την <<λαμπρή >> πορεία φοιτητών και πανεπιστημιακών.
   
Και όμως την κομματική παρέμβαση στην παιδεία δεν χρησιμοποιούν μόνο τα κόμματα εξουσίας. Η μαρξιστική πλευρά συστηματικά εμπόδισε την σύνδεση πτυχίου με αγορά εργασίας , με αποτέλεσμα την μόνιμη ανασφάλεια των πτυχιούχων . Αλλά και το εθνικιστικό κόμμα επεμβαίνει με τον τρόπο του στην δημιουργία μίας φανατισμένης νεολαίας που θα ψάχνει πάντοτε να βρίσκει άλλοθι…
    
Δεν θα σχολιάσω θέσεις και προτάσεις για την εκπαίδευση των δύο κομμάτων που θα διεκδικήσουν την εξουσία. Όλος ο δημόσιος διάλογος δείχνει ότι η παιδεία χρησιμοποιείται για την διευκόλυνση στενών κομματικών συμφερόντων . Η μελλοντική εκπαιδευτική πολιτική θα πρέπει να ξεριζώσει κάθε ίχνος διαπλοκής . Ο στόχος θα πρέπει να είναι η ισότιμη αγωγή των νέων χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς , όχι όμως με εξισωτικό τρόπο. Κύριο μέλημα των εκπαιδευτικών θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση δημιουργίας συνθηκών ίσων ευκαιριών. Ο καθημερινός εκφοβισμός μερίδας εκπαιδευτικών σε μαθητές και σπουδαστές είναι αυτονόητα ότι θα πρέπει να απουσιάζει.
 
Ο αυταρχικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης μίας προηγούμενης εποχής που στηριζόταν στην αυθεντία του εκπαιδευτικού αντικαταστάθηκε από την  ελευθεριακή σχολική κατάσταση και το μότο <<πρώτα ο μαθητής>>. Οι δύο ακραίες καταστάσεις δεν ωφέλησαν καμία πλευρά . Η πρόταση είναι η βίωση ενός δημοκρατικού σχολείου που θα στηρίζεται στην συνεργασία και αλληλοσεβασμό μαθητών και διδασκόντων .
    
Τέλος , δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε  τον σημαντικό ρόλο που οφείλει να παίζει ο διευθυντής  μέσα σε ένα σχολείο . Εκείνος θα πρέπει να είναι ο δημοκρατικός ηγέτης που θα εμπνέει το σχολικό περιβάλλον . Η επιλογή του διευθυντή είναι ένα κρίσιμο ζήτημα . Απαραίτητα θα πρέπει να έχει γνώσεις διοίκησης και ψυχολογίας .
  
Η εκπαίδευση είναι εκείνη που θα βοηθήσει στην απαξίωση αναχρονιστικών νοοτροπιών που εμποδίζουν την πολιτισμική- κοινωνική ανάπτυξη της χώρας . Η μεταμνημονιακή Ελλάδα οφείλει να αλλάξει και θα αλλάξει μόνο όταν συνειδητοποιήσουμε όλοι τον ρόλο της παιδείας . Σε αντίθετη περίπτωση τα λάθη του παρελθόντος είναι έτοιμα να εμφανιστούν ξανά…..
   
(σημείωση . Ο τίτλος του άρθρου είναι  παράφραση του συνθήματος του Μπιλ Κλίντον – Είναι η οικονομία , ανόητε.)                              


Παύλος Γ. Αιβαλιώτης