Ανακοίνωση. σε προεκλογικό φόντο κατά Αλεξίου από το Δ.Λ.Τ Λέσβου για την προβλήτα της Σκάλας ΠολιχνίτουΑνακοίνωση σε προεκλογικό φόντο έστειλε στα ΜΜΕ το  Δ.Λ.Τ Λέσβου για μια ανάρτηση.. στο facebook του Δημοτικού Συμβούλου Δημ. Αλεξίου με θέμα τον λιμένα της Σκ. Πολιχνίτου.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο απαντάει στον κο Δημ. Αλεξίου με λέξεις προεκλογικές και στο τέλος καταλήγει λέγοντας πως «Η πρόοδος του νησιού μας θα γίνει μόνο με ανθρώπους που γνωρίζουν τις διαδικασίες και παλεύουν καθημερινά για το σκοπό αυτό στους δρόμους και στα λιμάνια μας. Τους ανθρώπους αυτούς πρέπει να τους αναζητούμε την κρίσιμη ώρα, την ώρα των εκλογών, πέρα από τοπικισμούς και πρόσκαιρες μικροκομματικές φιλοδοξίες.»

Και για να είμαστε σωστοί σας παρουσιάζουμε και την ανάρτηση του κου Αλεξίου:
Και η απάντηση του Δ.Λ.Τ Λέσβου:

ΘΕΜΑ: Επισκευή προβλήτα λιμένα Σκάλας Πολιχνίτου

Την Τρίτη 05-03-2019 ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κος Δημ. Αλεξίου προχώρησε σε μια επιπόλαια ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον λιμένα Σκ. Πολιχνίτου.
Αν το θέμα έμενε στην εν λόγω ανάρτηση δεν θα υπήρχε ανάγκη παρέμβασης αφού το όψιμο ενδιαφέρον ορισμένων για τον τόπο έχει ημερομηνία λήξεως τον προσεχή Μάιο, όμως επειδή αναπαράχθηκε από ενημερωτικά site, για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος παραπληροφόρησης του κοινού και για την αποκατάσταση της αλήθειας το Δ.Λ.Τ. Λέσβου θα ήθελε να αναφέρει τα εξής:

Ø  Μετά το σεισμικό γεγονός της 12ης Ιουνίου 2017, στις 13 και 14 Ιουνίου 2017 μετέβη στο νησί μας έμπειρο στέλεχος της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο προέβη σε αυτοψία των λιμενικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές και να προχωρήσουν τα επόμενα βήματα αποκατάστασης.
Ø  Η τεχνική έκθεση αυτοψίας με την περιγραφή των ζημιών στάλθηκε από τη Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του ΥΠΟΜΕ στις 16-02-2018 (δηλ 8 μήνες μετά το σεισμό), αφού είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές οχλήσεις του Δ.Λ.Τ. Λέσβου και αποστολή δύο εγγράφων προς τον σκοπό αυτό (αρ. πρ. 2866/03-07-2017 και αρ. πρ. 202/31-01-2018).
Ø  Στις 29-12-2017 μετά από ενέργειες του Προέδρου του Δ.Λ.Τ. Λέσβου και Δημάρχου Λέσβου κου. Γαληνού δεσμεύθηκε πίστωση 150.000 € από το ΠΔΕ του ΥΠΟΜΕ για την αποκατάσταση ζημιών από το σεισμό της 12.06.2017 στους λιμένες Ν. Λέσβου.
Ø  Στις 30-03-2018 εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του Δ.Λ.Τ. Λέσβου η διαδικασία ανάθεσης μελέτης με ίδιους πόρους.
Ø  Στις 31-05-2018 υπογράφηκε η σύμβαση με γραφείο μελετών για τη μελέτη αποκατάστασης των ζημιών στους λιμένες Σκ. Πολιχνίτου, Μυτιλήνης και Πλωμαρίου, με βάση τα ευρήματα της έκθεσης αυτοψίας της ΔΛΥ.
Ø  Στις 14-09-2018 έγινε η υποβολή της Οριστικής Μελέτης από το γραφείο μελετών, η οποία μετά από παρατηρήσεις εγκρίθηκε στις 15-11-2018 από την Τεχνική Υπηρεσία του Δ. Λέσβου και έγινε παραλαβή της στις 22-11-2018 με την αρίθμ. 301/2018 απόφαση Δ.Σ. Δ.Λ.Τ. Λέσβου.
Ø  Στις 31-01-2019 εγκρίθηκε το σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Λέσβου (στον οποίο διατέθηκαν οι πιστώσεις) και του Δ.Λ.Τ. Λέσβου που έχει κατά νόμο αρμοδιότητα για την εκτέλεση του έργου.
Ø  Στις 22-02-2019 με την αρίθμ. 46/2019 απόφαση Δ.Σ. Δ.Λ.Τ. Λέσβου εγκρίθηκε η εκτέλεση των εργασιών.
Ø  Πλέον απομένει η παροχή σύμφωνης γνώμης των συναρμόδιων Υπουργείων (Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) για την αδειοδότηση του έργου, την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης και τη δημοπράτησή του.
Ø  Οι υπάρχουσες βλάβες δεν επηρεάζουν την λειτουργία του λιμένα, ενώ στο συγκεκριμένο σημείο παρουσιάζονται ανέκαθεν προβλήματα έντονης προσάμμωσης λόγω του περιβάλλοντος της ακτής, κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Και κάποιες επιπλέον παρατηρήσεις:

Ø  Για τους δημοτικούς συμβούλους που αγνοούν τις διαδικασίες ανάθεσης και εκπόνησης μελετών δημοσίων έργων, τους παραπέμπουμε στη σχετική ελληνική νομοθεσία και δηλώνουμε τη διάθεσή μας να τους βοηθήσουμε στην αντίστοιχη κατανόηση. Είναι οι ίδιοι που καταφεύγουν στην αναζήτηση ευθυνών μέσω εισαγγελίας για την τήρηση της νομιμότητας σε παρεμβάσεις σε άλλες περιοχές του νησιού, ενώ αρνούμαστε, λόγω και της επαγγελματικής τους ιδιότητας, να πιστέψουμε ότι επιθυμούν εκπτώσεις στη διαφάνεια των διαδικασιών.
Ø  Επειδή η κοινωνία του νησιού είναι μικρή, για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι λιμένες και τα αλιευτικά καταφύγια του νησιού υπάρχουν ονοματεπώνυμα με αντίστοιχες ευθύνες στο πέρασμα των χρόνων. Εμείς αναλαμβάνουμε το αναλογούν βάρος των τελευταίων 3 ετών και ευελπιστούμε ότι όλοι θα κάνουν το ίδιο στις δημόσιες παρεμβάσεις τους.
Ø  Τέλος, σχετικά με τον λιμένα της Κω, επειδή οι βλάβες ήταν σοβαρές την αποκατάσταση ανέλαβε η Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του ΥΠΟΜΕ, έχει γίνει μόνο προσωρινή τοπική αποκατάσταση της λειτουργικότητας για την πρόσδεση πλοίου ακτοπλοΐας, εξασφαλίζοντας την σύνδεση του νησιού, ενώ η συνολική μελέτη αποκατάστασης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
Η πρόοδος του νησιού μας θα γίνει μόνο με ανθρώπους που γνωρίζουν τις διαδικασίες και παλεύουν καθημερινά για το σκοπό αυτό στους δρόμους και στα λιμάνια μας. Τους ανθρώπους αυτούς πρέπει να τους αναζητούμε την κρίσιμη ώρα, την ώρα των εκλογών, πέρα από τοπικισμούς και πρόσκαιρες μικροκομματικές φιλοδοξίες.

Ίσως τελικά «Αυτή είναι η διαφορά μας με την Κω και τα άλλα νησιά». Αυτό είναι ανάγκη να αλλάξουμε!

                                                                                                Μυτιλήνη, 20-03-2019