ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: “Η διάσπαση, της διάσπασης, ω διάσπαση……” (PICS)


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ (1)  Μια χθεσινή επίσκεψη στα μέσα ενημέρωσης της Κέρκυρας όπου κι αυτοί έχουν τον καημό τους με την διάσπαση, επιβεβαίωσε την είδηση ότι το σπάσιμο των Δήμων θεωρείται γεγονός. Μάλιστα η μία που σας την παρουσιάζουμε, πήγαινε και παραπέρα αναφέροντας αναλυτικά ποιοι Δήμοι θα διασπαστούν αλλά και σε πόσους. Τη σχετική είδηση τη βλέπετε στη φωτογραφία. Και προφανώς ρόλος των μέσων ενημέρωσης δεν είναι να περιμένουν στωικά τις όποιες επίσημες ανακοινώσεις όποτε αυτές γίνουν. Ρόλος τους να ψάχνουν, να ερευνούν, να εντοπίζουν, ακόμα ακόμα και να φωνάζουν. Και αλλοίμονο εάν σε τέτοια ζωτικά θέματα όπως αυτό της διάσπασης του Δήμου Λέσβου , δεν δείχναμε την απαιτούμενη εγρήγορση και δεν εκφράζαμε την αγωνία της κοινής γνώμης. Αλλά το παιχνίδι της διάσπασης είναι τόσο πολύπλοκο, με τόσα αλληλοαντικρουόμενα συμφέροντα προσώπων, που έχει τεράστιες δυσκολίες. Και στο σημείο αυτό αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ίδιος ο Υπουργός που βρίσκεται στο μέσον της θύελλας και καλείται να βρει λύση τέτοια που να βολεύει όσους το δυνατόν περισσότερους. Και κυρίως η όποια νομοθέτηση να είναι συνταγματική διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος τα επόμενα χρόνια να τα περάσουμε στα δικαστήρια!



ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ (2)  Ας πάρουμε μόνο σαν παράδειγμα την Κέρκυρας. Εκεί ο  ΣΥΡΙΖΑ   έχει δυο βουλευτές. Την Φωτεινή Βάκη πρώτη στη λίστα του εκεί ψηφοδελτίου και η οποία είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές 4.476 ψήφους ερχόμενη δεύτερη.  Και τον Κώστα Παυλίδη, δεύτερος στη λίστα ο οποίος τον Ιανουάριο του 2015 είχε πάρει 3.579 ερχόμενος τρίτος . Ο πρώτος στις εκλογές του Ιανουαρίου Σαμοίλης Στέφανος με  8.500 ψήφους, είχε αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ  και εντάχθηκε στον ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Έτσι μείνανε οι δύο τους σε μια εκλογική περιφέρεια που ενδέχεται στις επερχόμενες εκλογές  ένας από τους δύο να μην εκλεγεί. Με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεταξύ τους έντονες τριβές. Και μια από τις τριβές τους είναι και η διάσπαση του Δήμου Κέρκυρας όπου όπως εδώ,  εμπλέκονται σημαντικοί τοπικοί παράγοντες. Σε πρόσφατη τηλεοπτική τους συνέντευξη στο τοπικό κανάλι εξέφρασαν διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Η Φωτεινή Βάκη θεωρεί αδύνατη την διάσπαση για λόγους συνταγματικότητας, ο δε  Κώστας Παυλίδης θεωρεί ότι πρέπει να αποδεχθεί η βούληση της κυβέρνησης με τροπολογίες τέτοιες που να μην δημιουργούν πρόβλημα συνταγματικότητας. Βάλτε τώρα Δημάρχους και υποψηφίους Δημάρχους όχι μόνο από την Κέρκυρα αλλά και από όλου τους εμπλεκόμενους Δήμους, μηδενός εξαιρουμένου του δικού μας, όπου υπάρχουν ακόμα συζητούνται και οι αριθμοί των δήμων που θα διασπαστούν! Κι έλα τώρα εσύ στη θέση του Υπουργού που καλείται να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα! 


ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ (2)  Οι Δήμοι θα σπάσουν και ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει αυτό που δεν κατάφεραν οι Σαμαροβενιζελικοί. Από εκεί και πέρα η ανακοίνωση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα για να καταπραΰνουν στο μεταξύ τα όποια νεύρα. Θα περάσουν  τη σχετική τροπολογία μέσα σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης στο οποίο νομοσχέδιο ήδη εισηγητής είναι ο δικός μας Χαράλαμπος Αθανασίου! Το  θέμα συζητήθηκε χτες στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου και υπήρξε κατ΄ αρχήν συμφωνία. Όλα αυτά θα πλασαριστούν στους ενδιαφερόμενους αυτοδιοικητικούς και άλλους εμπλεκόμενους με το εξής ακαταμάχητο ελληνικό επιχείρημα. ΄Η παίρνετε αυτό το σχέδιο διάσπασης Δήμων έτσι όπως είναι τώρα. ΄Η το αφήνουμε στο αόριστο μέλλον και χάνεται μια για πάντα η ευκαιρία. Και αφού σπάσουν οι Δήμοι; Τότε ο καθείς εκεί που ετάχθη και εψηφίσθη!

ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ (3)  Υπάρχει βέβαια τότε και το ενδεχόμενο ν΄ ανακαλύψουμε ότι το πρόβλημα δεν ήταν η διάσπαση του Δήμου! Για  να φτάσουμε στη ρήση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ότι «Η ουσία δεν είναι η διάσπαση». Όπου βέβαια θα συμφωνήσουμε άλλο εάν διαφωνούμε γιατί την … ουσία αυτή την πλασάρει τώρα που έσφιξαν τα πράματα. Και ποια είναι η ουσία τους; «Τα πρόσωπα που καλούνται να αξιοποιήσουν αυτές τις νέες συνθήκες». Και πως θα γίνει αυτό; «Στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων». Μάλιστα. Πιστεύει κανείς πως όταν τελειώσει ο Β΄ Γύρος, εκλεγεί ο Δήμαρχος, αιτία δημιουργίας δημοτικής πλειοψηφίας θα είναι οι προγραμματικές θέσεις και όχι οι καρέκλες; Μεγάλα παιδιά είμαστε δεν τσιμπάμε. Οι προγραμματικές θέσεις θα είναι το πρόσχημα. Οι καρέκλες της Αντιδημαρχίας  θα είναι το ζητούμενο. Και εν πάση περιπτώσει το Δήμος δεν είναι αμφιθέατρο να παίζουμε πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Γιατί κάποιος πρέπει να μαζέψει και τα σκουπίδια! Κάποιοι πρέπει να κάνουν την καθημερινή διαχείριση μιας δημοτικής αρχής. Όσοι έχουν ασκήσει το … άθλημα αντιλαμβάνονται καλύτερα το πρόβλημα. Πόσο μάλλον όταν θα κληθούν να διασπάσουν έναν σχετικά οργανωμένο Δήμο σαν τον δικό μας και να δημιουργήσουν έναν νέο Δήμο στα Βόρεια του νησιού μας. Θα περιμένουν οι δημότες να συγκληθούν οι «προγραμματικές θέσεις»;  Ζήτω που καήκαμε. Και η περίοδος χάριτος μέχρι την πρώτη Σεπτεμβρίου θα φανεί ιδιαίτερα μικρή για ένα τέτοιο εγχείρημα. Αλλά μέχρι τότε έχουμε δρόμο μπροστά μας….


ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ Και πως τα σχολιάζει όλα αυτά ο ….μοναχικός καβαλάρης του facebook; «Φορέστε σφιχτά την ζώνη του καθίσματος σας. Το τραπεζάκι να είναι κλειστό. Σε λίγο η Διάσπαση του Δήμου!». Πνευματώδες αντίστοιχο του χιούμορ του πρώην βουλευτή. Πάντως, αν μη τι άλλο σε τούτες τις εκλογές θα γελάσουμε. Ανησυχώ μόνο γι αυτούς που στο τέλος  θα γελάσουν πικρά….

ΑΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ  Σε όλη αυτή την εκκρεμότητα παρενέβη και  ο πρώην Δήμαρχος Καλλονής ο οποίος με ανάρτηση του στο facebook ευστόχως επισημαίνει δικαιολογούμενος για κάποιες σκληρές αναρτήσεις του στο facebook.  «Από μία άποψη μπορούσε κανείς να πει ,ότι βιαστήκαμε και άδικα μιλήσαμε για πικρία αναξιοπιστία και εμπαιγμό στο θέμα της διάσπασης του δήμου. Από την άλλη όμως, μήπως θα μπορούσε κάποιος να πει αντίθετα ότι, αν δεν " έκλεγε το παιδί η μάννα δεν θα έδινε γάλα?"». Το … γάλα λοιπόν έρχεται και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στηθούν στην ουρά. Οι συνδυασμοί του νέου Δήμου άρχισαν να στήνονται, επικεφαλείς και συνεργάτες τους περιοδεύουν και θα έλθει η ώρα της επιλογής του καθενός για τον ποιόν θα επιλέξει. Κι ίσως αυτό να είναι άλλη μια δύσκολη κατάσταση…

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΒΕΡΡΟΣ Ακάθεκτος αυτός συνεχίζει τις επισκέψεις σε χωριά «της ανεξάρτητης παράταξης υπό τον Άκη Βέρρο» όπως σημειώνει συνεργάτης του.  Την Τρίτη η ομάδα Ακη επισκέφθηκε τον Πολιχνίτο, την Τετάρτη πήγαν Ερεσό και σήμερα στην τουριστική περιοχή Πέτρας-Μολύβου. Για όσους ενδιαφέρονται το ραντεβού είναι στις επτά στο Καφέ Τσαλίκης προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα της περιοχής.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΥΡΑΤΖΗΣ Εμφανίζεται ανησυχητικά ήρεμος απέναντι στον μελλοντικό του αντίπαλο για την καρέκλα του νεοσύστατου Δήμου. Περιοδεύει σε χωριά, συνήθως μαζί με τον Αντώνη Κουμαρά, συζητεί ενώ αφήνει αν εννοηθεί ότι υπάρχει δημοσκόπηση που του δίνει πρωτιά! Θα είναι πάντως μια ενδιαφέρουσα εκλογική αναμέτρηση που οι εκπλήξεις θα ξεκινήσουν από τα άτομα που θα στελεχώσουν τους συνδυασμούς. Γιατί μέχρι τώρα όλοι έλεγαν ναι σε όλους. Τώρα που πλησιάζει η τελική απόφαση, ένας ένα θα την κάνουν…. Ενώ μαθαίνω ότι ελλοχεύουν ονόματα εκπλήξεις που ίσως και καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Θα δούμε…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΙΔΗΣ «Σε δύο βασικούς πυλώνες στηρίζεται  η ανάπτυξη» Αυτό τονίζει ο υποψήφιος Δήμαρχος Λέσβου σε ανάρτηση του στο facebook.  Και που στηρίζεται; «Πρώτον, τον τουρισμό ο οποίος είναι η ναυαρχίδα της οικονομίας των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου. Και δεύτερον στην ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης και της κτηνοτροφίας με την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων στην αγορά όλου του νησιού. Και σε δεύτερη φάση σε αγορές που μπορούν να απορροφήσουν τα προϊόντα αυτά με οικονομικό όφελος για τον ντόπιο παραγωγό». Συμφωνούμε απόλυτα μαζί του. Όμως όσο δεν υπάρχει η ανάλογη διοικητική υποδομή και το ανάλογο μάνατζμεντ, όλα αυτά καταλήγουν σε μια απλή έκθεση ιδεών. Η διοίκηση του Δήμου και με τα όποια απρόοπτα συμβαίνουν, καθιστούν δύσκολη την υλοποίηση των όποιων προγραμμάτων. Απλά κανείς να πάρει τα προγράμματα των προηγούμενων  Δημάρχων να δει πόσα απ΄ αυτά που είχαν υποσχεθεί εκτέλεσαν. Ελάχιστα. Όχι γιατί δεν ήθελαν αλλά γιατί βρέθηκαν μπροστά σε τέτοιες δυσκολίες που δεν τις περίμεναν.  Το γεγονός ότι και τα όποια έργα τούτης της Δημοτικής Αρχής ξεκινούν τώρα, σχεδόν πέντε χρόνια μετά, δείχνουν τη δυσκολία υλοποίησης κάποιου προγράμματος. 

ΦΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ

ΜΑΚΗΣ ΑΞΙΩΤΗΣ: Εγώ πάντως το φλουρί το βρήκα. Μπήκα στο ψηφοδέλτιο της Χριστιάνας Καλογήρου!

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ