Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ : «Εποχική γρίπη: Πρόληψη και αντιμετώπιση»- Η νέα στήλη μας



Γράφει για το LesvosPost ο ιατρός γενικής ιατρικής **Μελετιάδης Κωνσταντίνος


Με χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του lesvospost.com ώστε να συμβάλλω και εγώ σε αυτήν την προσπάθεια που κάνει με στόχο τον εμπλουτισμό της αρθρογραφίας του και την παρουσίαση άρθρων που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες.

Από μένα κάθε 15 μέρες θα έχετε ένα άρθρο για την «ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ» με σκοπό την πρόληψη και την μάθηση για σημαντικές ασθένειες που μας περιβάλλουν…

Ξεκινάμε σήμερα με τι άλλο, από την εποχική γρίπη που μαστίζει αυτήν την εποχή όλη την Ελλάδα και έχει καθηλώσει πολλούς συμπολίτες μας στο κρεβάτι.

Μελετιάδης Κωνσταντίνος

«Η Υγεία μας»  λοιπόν κάθε 15 μέρες στην οθόνη σας από το LesvosPost.com

**Γράφει για το LesvosPost ο Μελετιάδης Κωνσταντίνος (Επιμελητής Β’ Γενικής Ιατρικής, Π.Ι Ιππειου, ΚΥ Μυτιλήνης)

ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ

Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του χειμώνα και συνάμα στην περίοδο που εποχική γρίπη καταγράφει τα περισσότερα περιστατικά κάποια από αυτά μάλιστα με βαριές επιπλοκές που οδηγούν μέχρι και τον θάνατο.

Και φέτος όπως και κάθε χρονιά έχουμε όλοι μας ενημερωθεί από τα Μ.Μ.Ε για περιστατικά θανάτου από τη γρίπη χωρίς όμως αυτό να πρέπει να φέρει τον πανικό αφού δεν ξεπερνά τον συνήθη ετήσιο μέσο όρο.

Ποσό καλά όμως γνωρίζουμε αυτόν τον “εχθρό” ;

Ας δούμε λοιπόν κάποιες απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα γύρω από αυτό το θέμα.

Τι είναι η γρίπη;

Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι).

Πως μεταδίδεται;

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος καθώς οι ιοί βρίσκονται “κρυμμένοι” μέσα στα σταγονίδια που φεύγουν από το στόμα.

Επίσης η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω των χεριών όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Τέλος ο ψυχρός καιρός και η συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα ;

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Από τη στιγμή που ένα άτομο προσβληθεί από τον Ίο αρχίζει να παρουσιάζει τα συμπτώματα 1 με 4 ημέρες μετά και διαρκούν 2–7 ημέρες με εξαίρεση τον βήχα που συνήθως ταλαιπωρεί τον ασθενή για αρκετό διάστημα.

Ένα άτομο με γρίπη για πόσο καιρό μπορεί να την μεταδώσει σε άλλους;

Η μετάδοση είναι δυνατή στο διάστημα  της 1 ημέρας πριν την νοσηση έως 5-7  από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Σε τι διαφέρει η γρίπη από το κοινό κρυολόγημα;

Τα συμπτώματά του κοινού κρυολογήματος συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια συμβαίνουν επιπλοκές. Αντίθετα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές που καμιά φορά μπορεί να είναι θανατηφόρες για κάποια άτομα, π.χ. άτομα με χρόνια νοσήματα. Ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, οι μυϊκοί πόνοι και το αίσθημα κόπωσης είναι εντονότερα και με αιφνίδια έναρξη.

Ποια είναι η εποχή της γρίπης ;

Στη χώρα μας  η περίοδος της γρίπης είναι από Οκτώβριο έως και Απρίλιο, με έξαρση της δραστηριότητας μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Τι πρέπει να κάνω εάν αρρωστήσω;

- Αποφύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα.
- Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
- Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν.
- Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι. Όταν είστε άρρωστοι αποφύγετε, εφ΄όσον βέβαια αυτό είναι δυνατόν, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε να μην αρρωστήσουν και άλλοι άνθρωποι.
- Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε αυτούς που είναι γύρω σας και μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να αρρωστήσουν και αυτοί.
- Πλένετε συχνά τα χέρια σας.
- Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας.

Πώς θεραπεύεται η γρίπη;

Πολύ απλά κάνει αυτό που λέμε ‘τον κύκλο της”. Χρειάζεται ξεκούραση, πολλά υγρά, λήψη αντιπυρετικών για την αντιμετώπιση του πυρετού και παυσίπονων για την αντιμετώπιση του πόνου των μυών.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!! Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στην θεραπεία της γρίπης, διότι τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τους ιούς.

Πώς μπορώ να προστατευθώ από τη γρίπη;

Με τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Ποια άτομα πρέπει να εμβολιάζονται;

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2. Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

- Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
- Καρδιακή νόσο
- Ανοσοκαταστολή
- Μεταμόσχευση οργάνων
- Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
- Χρόνια νεφροπάθεια
- Νευρομυϊκά ή Νευρολογικά νοσήματα

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης

4. Λεχωΐδες

5. Θηλάζουσες

6. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ)>40kg/m

7. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki,ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη

8. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 o:p="">

9. Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο-Μάρτιο).

10. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)

11. Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Πότε πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός;

Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες από τον εμβολιασμό ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα για τη γρίπη. Παρόλο που ο καλύτερος χρόνος για εμβολιασμό είναι η περίοδος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα, εάν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκε έγκαιρα.

Πρέπει να γίνει επαναληπτική δόση ;

Όχι. Στους ενήλικες αρκεί να γίνεται μόνο μία δόση εμβολίου κάθε χρόνο.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της γρίπης;

Από μελέτες που έχουν γίνει, έχει δειχθεί ότι προστατεύεται από τη νόσο το 70–90% των ατόμων που εμβολιάζονται.

**Μελετιαδης Κωνσταντίνος
Επιμελητής Β’ Γενικής Ιατρικης
Π.Ι Ιππειου
ΚΥ Μυτιλήνης