Το παίρνουν πάνω τους… (PICS)


Γράφει ο Στρατής Τσιντωτας

«Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της χτεσινής ουζοποσίας μεταξύ αυτοδιοικητικών τους οποίους «τσακώσαμε» στον Ρεμπέτη στην Επάνω Σκάλα.

Μια συνάντηση που από τα ονόματα και μόνο που βρέθηκαν σε αυτήν, είναι ικανή να «ταράξει» τα νερά της αυτοδιοίκησης και να προκαλέσει συζητήσεις αλλά και… «εγκεφαλικά» σε όσους προσδοκούν να βρίσκονται στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου την επόμενη τετραετία.



Στο τραπέζι λοιπόν βρέθηκαν ο υποψήφιος Δήμαρχος με το ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Μαμάκος, ο Γιάννης Βατός, ο Στρατής Τζιμής, ο Απόστολος Πατέστος, ο Σωτήρης Μαρινάτος, ο Ταξιάρχης Βέρρος, ο Μιχάλης Ρούσσης, ο Δημήτρης Αλεξίου, ο Θεόδωρος Βουνατσής, ο Δημήτρης Μουτζούρης, ο Θεολόγος Πατερέλλης, ο Παναγιώτης Ψυρούκης και ο Νίκος Παπαθεοδώρου.

Κεντρικό θέμα συζήτησης όπως είναι φυσικό ήταν οι εξελίξεις στο θέμα του σπασίματος του Δήμου, με τους περισσότερους να αναφέρονται στους αριστερούς τακτικισμούς των κυβερνόντων που έχουν να κάνουν τόσο με το σπάσιμο, αλλά και με το που θα καταλήξει τελικά ο Μανταμάδος χωροταξικά αν αυτό συμβεί.



Τακτικισμοί που όπως ελέχθη, γίνονται σε βάρος του καθολικού Παλλεσβιακά αιτήματος περί σπασίματος και προς όφελος συγκεκριμένου υποψηφίου (προφανώς εννοούν τον νυν δήμαρχο Σπύρο Γαληνό) στέλνοντας το μήνυμα πως δεν παίζουν μόνοι τους πλέον και δηλώνοντας παρών στις εξελίξεις.

Κοινό συμπέρασμα όλων όσων συζήτησαν επί ώρες τα τεκταινόμενα στην τοπική αυτοδιοίκηση, πως όποιος και να εκλεγεί δήμαρχος θα έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα τα οποία έχουν συσσωρευτεί από την σημερινή δημοτική αρχή, η οποία αν και διαχειρίστηκε τεράστια ποσά τα οποία για πρώτη φορά έπεσαν στο νησί λόγω του μεταναστευτικού, δεν παρήγαγε έργο και το μόνο που έκανε ήταν απλά να… σκουπίζει με άνεση.



Και η ανυπαρξία της δημοτικής αρχής, σημείωναν οι παραβρισκόμενοι, αποδεικνύεται περίτρανα από το πώς διαχειρίστηκαν τα άλλα νησιά το πρόβλημα του μεταναστευτικού, με τους πολίτες της Λέσβου να είναι οι μόνοι ίσως που έχουν χάσει εδώ και μερικά χρόνια την κανονικότητα τους.




Το συμπέρασμα που βγαίνει από την χτεσινή συνάντηση είναι πως κάποιοι είτε σπάσει είτε δεν σπάσει ο δήμος , δηλώνουν παρών στις εξελίξεις, έναντι σε όλους εκείνους που θεωρούν πως είναι μόνοι τους και έχουν την στήριξη της κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης όμως που βρίσκεται σε «αποσύνθεση» εδώ και ένα χρόνο περίπου και μαζί με την πτώση της, που είναι θέμα χρόνου, θα παρασύρει μαζί της και όλους εκείνους που έχουν στηριχθεί πάνω της για εξασφαλίσουν τον μισθό τους για μια ακόμη τετραετία. Εκείνο που ήταν εντυπωσιακό πάντως χτες ήταν το γεγονός πως μπορεί οι φιλοδοξίες να είναι θεμιτές για ορισμένους, αλλά ο Κλεισθένης, έχει διαφορετική φιλοσοφία και αφαιρεί την προηγούμενη του Καλλικράτη, όπου υπήρχε ένα δημαρχοκεντρικό σύστημα, δίνοντας την δυνατότητα σε όσους σκέφτονται πρακτικά και κυρίως νικηφόρα, να μην προτάσσουν το εγώ τους.