ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: Στην εποχή του Κακοκράτη και των αγρίων αυτοδιοικητικών...


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

ΣΠΑΣΙΜΟ ΔΗΜΟΥ (1) Είναι το βασικό θέμα των αυτοδιοικητικών που δείχνει να συμβιβάζονται με την ιδέα(ξανά) του ενιαίου Δήμου. Και με βάση αυτό να διαμορφώνονται οι καινούργιες στρατηγικές. Τόσα χρόνια είχε διαμορφωθεί η ιδέα στον κόσμο ότι για όλα φταίει ο ….Κακοκράτης. Βασισμένο στην παγία ιδέα της ελληνικής φυλής ότι για ότι συμβαίνει σε τούτη τη γωνιά του κόσμου, φταίει πάντα  κάτι άλλο ή κάποιος άλλος. Ποτέ εμείς τα ευφυέστερα πλάσματα του πλανήτη. Η ατυχία από μια πλευρά ήταν ότι  το 2010 εκλέχτηκε ο Δημήτρης Βουνάτσος ως ο πρώτος Δήμαρχος του νέου Δήμου Λέσβου. Ένας αγαπητός, καθαρός πολιτικός, γνώστης γεωπολιτικών δεδομένων, βαθύς γνώστης του Θουκυδίδη, άριστος για  παρέα. Ο οποίος όμως ναι μεν του έλαχε ο μεγάλος ενιαίος και δύσκαμπτος Δήμος (ας μην έβαζε υποψηφιότητα αν το θεωρούσε πρόβλημα), αλλά οικοδόμησε την θητεία του στο δόγμα ότι για όλα φταίει ο Κακοκράτης! Παρέσυρε τους τότε βουλευτές, που ενώ αναμεταξύ τους έλεγαν ότι καλός είναι ο ενιαίος Δήμος, δημόσια έκαναν τους αγωνιστές της κατάργησης του! Τελικά Ν.Δ. , ΠΑΣΟΚ, Αθανασίου, Βουνάτσος  κλπ  δεν κατάφεραν να το σπάσουν. Αιτίες διάφορες και γελοίες όπως π.χ. ότι έφταιγε ο Παύλος Βογιατζής! Ήταν όμως και ευκαιρία για τον τότε Δήμαρχο να καλύψει τις όποιες διαχειριστικές αδυναμίες είχε…


ΣΠΑΣΙΜΟ ΔΗΜΟΥ (2) Ήρθε λοιπόν φουριόζος ο ΣΥΡΙΖΑ στον οποίον οι αυτοδιοικητικοί εναπόθεσαν τις ελπίδες τους ότι θα τον σπάσει. Αλλοίμονο, πρώτη φορά Αριστερά ήταν αυτή!  Ήταν τότε που είχε αναλάβει  η Δημοτική Αρχή Σπύρου Γαληνού η οποία θα άλλαζε την εικόνα της πόλης. Από την μεταφορά των Υπεραστικών λεωφορείων, μέχρι την εκκαθάριση του χώρου στου Βασιλόπουλου. Από την εξάλειψη των Ρομά στο παρκινγκ μέχρι τα μεγάλα έργα του Κολυμβητηρίου, των Βιολογικών κλπ. Ξέσπασε το προσφυγικό, αρχίσαμε να χορεύουμε στο χορό των ΜΚΟ, να βλέπουμε τους Ευρωπαίους ως «κακούς» γιατί δεν βοηθάν τους πρόσφυγες, οι μισοί από μας έπεφταν στην θάλασσα να σώσουν τους πρόσφυγες, οι άλλοι μισοί ετοίμαζαν σάντουιτς για να τους ταΐζουμε. Από κοντά και οι επισκέψεις πολιτικών που μας δούλευαν ψιλό γαζί, ενώ εμείς την … βρίσκαμε με επισκέψεις τύπου Πάπα, Αντζελίνα Τζολί, βασίλισσα Ιορδανίας και κάποιων αγνώστων λοιπών στοιχείων καλλιτεχνών. Ο Γιώργος Κατζανός με τις φασίνες που έδινε μεν αγώνα ηρωικό αλλά παράλληλα άλλοθι σε μια  Δημοτική Αρχή που είχε παραδοθεί σ΄ έναν ξέφρενο ρυθμό. Που μυαλό για ….Κακοκράτη. Κάπου την άνοιξη του 2017, ξεκίνησε το δούλεμα της κυβέρνησης για το σπάσιμο. Τότε είχε έλθει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης που μιλώντας στην Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής είχε θέσει το πρώτο χρονικό όριο για σπάσιμο το τέλος του 2017. Εκτοτε και κατά διαστήματα έμπαιναν ολοένα και νέες προθεσμίες με αυτοδιοικητικούς να αυτογελοιοποιούνται που το έπαιζαν ειδικοί καθορίζοντας μάλιστα  ημερομηνία σπασίματος, όρια χωροθέτησης μέχρι και καθορισμό εδρών. Κάποια μάλιστα στιγμή παίζαμε τις … κουμπάρες για το πόσοι Δήμοι μας βολεύουν ενώ πρόσφατα θα θυμάστε είχε ξεσπάσει διάλογος για το πώς θα ονομαστεί ο νέος Δήμος!

ΣΠΑΣΙΜΟ ΔΗΜΟΥ (3). Τώρα; Ελα ντέ, τώρα τι κάνουμε. Αυτό που έπρεπε να κάνουμε από το 2010. Να δεχθούμε έστω μια κακή απόφαση του ανεκδιήγητου Ραγκούση για έναν Δήμο και η τότε δημοτική αρχή που έκανε μια σημαντική προσπάθεια στην μεταφορά χρεών των παλαιών Δήμων στον καινούριο, να οικοδομούσε όλον τον διοικητικό,  οικονομικό μηχανισμό  στην κατεύθυνση του ενός Δήμου. Μπορούσε να γίνει; Γιατί όχι. Αλλά μας βόλευαν οι μικροί Δήμοι να έχουμε τις πολλές καρέκλες, να κάνουμε τα μικρά μας έργα χωρίς να περνάει από το μυαλό μας ότι μπορούσε ο Δήμαρχος να λειτουργήσει στην ουσία  σαν τον παλιό Νομάρχη. Γιατί με τα νέα δεδομένα έτσι πρέπει  να λειτουργεί ο Δήμος Λέσβου. Εν πάση περιπτώσει,  το θέμα είναι τι γίνεται από δω και πέρα. Βέβαια ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός,  μπορεί και  στο ενενήντα να φέρει μια τροπολογία σπασίματος που ενδεχομένως να μας κάνει χαρούμενος αλλά να φέρει πάλι τα πάνω κάτω. Και να ξεστρατίσουμε από το βασικό διακύβευμα που είναι η ολοκληρωμένη ανάπτυξη ενός Δήμου. Αν όμως τελικά δεν σπάσει θα πρέπει όχι μόνο οι συνδυασμοί και οι επίδοξοι Δήμαρχοι να προσαρμοστούν αλλά και να νοιώσουν την ευθύνη και την υπευθυνότητα να οικοδομήσουν έναν ενιαίο Δήμο πάνω σε νέες λογικές.

ΒΟΡΕΙΟΙ! Αυτοί τώρα εκεί πάνω έχουν πάθει την πλάκα τους! Διότι είχαν δεδομένο το σπάσιμο του Δήμου, είχαν καθορίσει καρέκλες, συνδυασμούς, αντιπάλους κλπ. Τώρα τζίφος! Οι  ζυμώσεις, οι προβληματισμοί, οι αγωνίες, τα σχέδια, τα σενάρια,  δίνουν και παίρνουν. Το Σαββατοκύριακο θα στενάξουν οι καφετέριες της Καλλονής και γύρω  χωριών.  Μαθαίνω μάλιστα ότι τούτο το Σάββατο στην Αντισσα θα μαζευτεί ομάδα μικτού ιδεολογικοπολιτικού περιεχομένου (άλλο πάλι φρούτο αυτό…).  Την πρωτοβουλία ηγούνται ο Στρατής Κυρατζής ομού με τε τον  Αντώνη Κουμαρά που καλούνται να πάρουν αποφάσεις στο νέο πλέον δεδομένο ότι δεν σπάει ο Δήμος Λέσβου. Τι σκέπτονται; Σκέπτονται να σχηματίσουν ομάδα και κατόπιν εισήγησης θα εισηγηθούν να στελεχώσουν το  ψηφοδέλτιο Στρατή Κύτελη. Άλλο που δεν θέλει κι αυτός να κατέβει με όλο το γαλάζιο δυναμικό πλέον τις … φίλιες δυνάμεις! Από εκεί μέσα ο Στρατής Κυρατζής θα κοντράρει τον άσπονδο φίλο του Ταξιάρχη Βέρρο.   Ο οποίος βέβαια νοιώθει εγκλωβισμένος και συζητάει ολομερής και ολονυκτίως με φίλους και συνεργάτες για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει. Οι αποφάσεις του αναμένονται με αδημονία….

ΝΟΤΙΟΙ! (1)Συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους με άξονα πάντα τους Κεντροαριστερούς. Οι οποίοι έχουν ένα βασικό πρόβλημα. Διαθέτουν πολλούς στρατηγούς αλλά λίγους φαντάρους! Και ως γνωστόν  η μάχη των εκλογών κερδίζετε με ψηφοφόρους-φαντάρους. Και εάν δεν υπάρχουν φαντάροι τι κάνεις; Βρίσκεις μισθοφόρους! Έχουν ήδη ενταθεί οι σκέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι και οσονούπω θ΄ αρχίσουν να αποκρυσταλλώνονται συνδυασμοί, ονόματα, στρατηγικές. Ήδη ο πρώτος που θα χτυπήσει είναι ο Παναγιώτης Ζαφειρίου που εξήγγειλε ότι την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσει στο ΦΟΜ το πρόγραμμα του. Ενδέχεται μάλιστα να μας συστήσει και κάποια πρόσωπα που θα στελεχώσουν τον συνδυασμό του. Δεν λέμε καλά είναι τα προγράμματα και αυτά θα έπρεπε να εξετάζουμε. Πλην όμως η πραγματικότητα είναι σκληρή. Θέλει πρόσωπα. Και ο κόσμος ψοφάει για ονόματα!

ΝΟΤΙΟΙ! (2) Για δύο λόγους. Πρώτον. Είδατε κανέναν ψηφοφόρο ν΄ αγωνιά  για τη δημοσιοποίηση του  προγράμματος κάποιου υποψηφίου;  Προφανώς όχι. Δεύτερον. Είδατε κανένα πρόγραμμα από τα τόσα που έχουν σερβίρει οι εκάστοτε υποψήφιοι να υλοποιείται; Και πάλι προφανώς όχι διαφορετικά δεν θα μιλούσαμε για Μυτιλήνη αλλά για …. Χαβάη! Θέλετε και τρίτο λόγο ; Επειδή όλοι τώρα είναι … φλού! Δηλαδή λένε ναι σε όλους και περιμένουν να κατακάτσει ο κουρνιαχτός, να δουν που πάει το πράμα και να  φανούν τα σίγουρα και βαρβάτα ονόματα! Υπάρχει γνωστό αυτοδιοικητικό άτομο που έχει πει το ναι για συμμετοχή του σε τρεις επίδοξους επικεφαλείς συνδυασμών και  σε δύο υποψήφιους Περιφερειάρχες! «Τι να κάνω» μου λέει «δεν θέλω από τώρα να τους κακοκαρδίσω». Η πλάκα όμως είναι άλλη. Ότι κουβεντιάζοντας με τους Επικεφαλής για το συγκεκριμένο άτομο,  το λογίζουν ως  δεδομένο! Σε μια τέτοια κατάσταση οι μόνοι κερδισμένοι είμαστε εμείς! Που γράφουμε σενάρια! Και θα συνεχίσουμε να γράφουμε….

ΣΥΡΙΖΑ. Και για να παρηγορούνται οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Λέσβο, στην γειτονική μας Χίο τα πράγματα επίσης έχουν δυσκολέψει. Διότι οι εκεί Συριζαίοι  κατά αρχάς δεν μπορούν να βρουν υποψήφιο Δήμαρχο Χίου. Και αυτό δεν είναι κάτι παράξενο. Το παράξενο είναι ότι κάλεσαν τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη τύπου για να απαντήσουν ότι δεν θα τους πουν ούτε το όνομα του Επικεφαλής του ψηφοδελτίου αλλά ούτε και το όνομα της παράταξης! Γιατί τους κάλεσαν τότε; Για να τους πουν ότι θα συζητήσουν το Σάββατο και τότε θα αποφασίσουν! Αλλά δεν τελειώσαμε. Διότι εμφύλιος ξέσπασε στο Νοσοκομείο Χίου με αφορμή την τελευταία ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στην οποία περιγράφεται με τα μελανότερα χρώματα η κατάσταση στο νοσοκομείο του νησιού. Αποτέλεσμα η παράταξη Αυτόνομη Ριζοσπαστική Κίνηση, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί την πλειοψηφία του Δ.Σ. του Σωματείου για καταστροφολογία και μαγειρέματα, τα οποία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της διαψεύδει η πραγματικότητα. Θα μου πείτε τι μας νοιάζει τι κάνουν. Μας νοιάζει και μας παρανοιάζει γιατί έχουμε και Περιφερειακές εκλογές. Και δεν είναι ότι θα βρει μπαστούνια ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σπιλάνης. Είναι ποιοι άλλοι Περιφερειακοί συνδυασμοί μπορούν να καρπωθούν τις όποιες διχόνοιες ξεσπούν στα ενδότερα του κυβερνώντος κόμματος. Τα ίδια βέβαια και στην Σάμο που σήμερα απεργούσαν για το Προσφυγικό και είναι όλοι ανάστατοι. Εκεί που το ΚΚΕ έχει λόγο και μάλιστα ενεργά πήρε μέρος με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί από Συριζαίους για …. Δεξιά στροφή. Μιλάμε δηλαδή για σχιζοφρένεια!

ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ Αυτός βέβαια που δεν παίζεται είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Αιγαίου όπου μέσα από τη σελίδα του στο facebook καταγράφει όλη τη δραστηριότητα του. Οι επισκέψεις στα εκτελούμενα έργα, οι συναντήσεις που πραγματοποιεί, καθώς και μια σειρά από φωτογραφίες στα εργοτάξια. Και δεν φτάνουν αυτά. Πυροβολεί ασυστόλως με Like τους εκατοντάδες φίλους που έχει στο facebook.  Είναι  λοιπόν σίγουρα πρωταθλητής στα Likes και αναμένεται να πάρει πρωτιά και στους σταυρούς. Το βαρύ πυροβολικό της Χριστιάνας!





ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ Συμβαίνει σε κεντρική καφετέρια. Εργαζόμενοι μέχρι τώρα 12. Με την αύξηση κατώτατου μισθού που έκανε ο …καλός Αλέξης, ο εργοδότης έδιωξε τους 2 για να ισοφαρίσει την αύξηση! Σημερινοί εργαζόμενοι 10! Και οι ψεκασμένοι πανηγυρίζουν! Και η ανεργία ετοιμάζεται για νέο μπουμ….

ΦΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ



ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΕΛΛΗ: Για να ρίξουμε παιδάκια κλήρο. Θα σπάσει ή δεν σπάσει ο Δήμος Λέσβου;