Πολιτικοί δρόμοι: «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ σχέση αγάπης και μίσους…»- Του Π. Αιβαλιώτη


Γράφει για το LesvosPost ο Παύλος Γ. Αιβαλιώτης (Πολιτικός επιστήμονας)

«Πολιτικοί δρόμοι»  κάθε εβδομάδα στην οθόνη σας από το LesvosPost.com

«ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ ΣΧΕΣΗ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟΥΣ»

Το σύνθημα <<πρώτη φορά αριστερά>>  έχει πάψει να χρησιμοποιείται όχι μόνο λόγω της διακυβέρνησης του Σύριζα (μίας κυβέρνησης που εφάρμοσε  επιτυχημένα τις μνημονιακές – αλλά όχι αριστερές υποχρεώσεις της) αλλά εξαιτίας της επιλογής της ηγετικής του ομάδας να εμφανίζει το κόμμα ως μία προοδευτική πρόταση που θα εναντιώνεται στις δυνάμεις του εθνικισμού αλλά και  νεοφιλελευθερισμού. Επιπλέον, στο δίλημμα της τελευταίας 8ετίας, μνημόνιο – αντιμνημόνιο αντικαθίσταται με αργά αλλά σταθερά βήματα  το δίλημμα, πρόοδος ή συντήρηση. Αυτό άλλωστε επιδιώκει ο πρωθυπουργός. Να είναι ο κύριος εκφραστής μίας νέας προοδευτικής παράταξης.
 
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής , το κυβερνόν κόμμα θέλει να εμφανίζεται ως ο μοναδικός εκπρόσωπος της σύγχρονης Ελληνικής κεντροαριστεράς. Είναι γεγονός ότι το αδύναμο εκλογικά Σύριζα του 2009 του 4,6% έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα εξουσίας του 35,45 % των ψηφοφόρων ,σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών του Σεπτέμβρη του 2015. Η εκλογική επιτυχία αλλά και όλη πορεία του κόμματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκλογική βάση του Πασόκ του παρελθόντος.

 Ιστορικά,ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της προόδου και η σύγχρονη μετάλλαξή του ως Σύριζα είχε και έχει στοιχεία Ευρωκουμουνιστικά, δηλαδή θέσεις Μαρξιστικές αλλά όχι κουμουνιστικές Σοβιετικού περιεχομένου αλλά και προτάσεις της ανανεωτικής αριστεράς και της οικολογίας. Και όμως, εκείνο το στοιχείο που θα επιτρέψει το κόμμα του Σύριζα να συνεχίσει την πορεία του είναι η χρησιμοποίηση στελεχών του Πασόκ στην εκλογική διαδικασία, ο δανεισμός στοιχείων του Σοσιαλιστικού κόμματος καθώς και η διατήρηση της εκλογικής πελατείας του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
 
Σε ποια όμως κατάσταση βρίσκεται το Πασοκ-συγνώμη το Κινάλ, αυτή την στιγμή,, Είναι ένα κόμμα που αδυνατεί να προσαρμοστεί στα νέα πολιτικά δεδομένα. Αντίθετα, νοσταλγεί της ιστορικές νίκες του παρελθόντος και διατηρείται με αναχρονιστικές πρακτικές που του έχουν οδηγήσει σε θέσεις συντηρητισμού και εσωστρέφειας. Ας μην ξεχνάμε ότι στελέχη του εκσυγχρονιστικού και ημιτελές σοσιαλδημοκρατικού Πασόκ έχουν εδώ και καιρό  εγκαταλείψει το κόμμα. Υποθέτουμε ότι ακόμη και ο Κώστας Σημίτης είναι ενταγμένος στο Κινάλ μόνο για ιστορικούς λόγους.

Είναι λοιπόν επικοινωνιακή και μόνο, η θέση του Σύριζα να αντικαταστήσει οριστικά και τελεσίδικα την θέση του Πασόκ,, Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονολεκτική. Σχεδόν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 25 % των ερωτηθέντων προτιμούν ακόμη τις θέσεις του Σύριζα. Αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι μικρό σε σχέση με  το αποτέλεσμα των εκλογών του 2015 αλλά δεν είναι καθόλου αμελητέο. Με αρχική βάση αυτό το ποσοστό θα επιδιώξει να αλιεύσει όσο το δυνατότερο περισσότερους ψήφους το κυβερνόν κόμμα. Και αυτοί οι περισσότεροι ψήφοι σίγουρα θα είναι ψηφοφόροι του Πασόκ που βρίσκονται με το ένα χέρι στην ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θα τα καταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στο νέο αυτό εγχείρημα,, Το μέλλον θα  δείξει….
  
Τέλος, για να ολοκληρώσουμε τις αρχικές μας σκέψεις για την μελλοντική σχέση προοδευτισμός και σύριζα  θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κρατάμε μερικές επιφυλάξεις . Η εκλογική συνεργασία Σύριζα με τους ανεξάρτητους Έλληνες σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί προοδευτική. Βέβαια υπάρχει και ένα σοβαρό άλλοθι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως  επιχείρημα τα στελέχη του Σύριζα . Το άλλοτε ηγετικό κόμμα της κεντροαριστεράς Πασοκ είχε συνεργαστεί κυβερνητικά με το ΛΑΟΣ, ένα κόμμα εθνικιστικής προέλευσης  . Συμπερασματικά , η χώρα χρειάζεται προοδευτικές πολιτικές που θα πρέπει να συνδυάζονται με την λογική, στοιχείο άγνωστο στην Ελληνική κοινωνία την τελευταία δεκαετία.                          
            
Παύλος Γ. Αιβαλιώτης