Να κριθεί διατηρητέο μνημείο ο Ι.Ν Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης στη Βρίσα- Συνάντηση Καλογηρου- Βλαζάκη


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Περιφερειάρχης έθεσε το θέμα της ανάγκης κήρυξης του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στη Βρίσα της Λέσβου ως διατηρητέο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Tο θέμα της ανάγκης κήρυξης του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στη Βρίσα της Λέσβου ως διατηρητέο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς έθεσε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου στη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Βλαζάκη σε συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου συναντήθηκε με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Μαρία Βλαζάκη στο Υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Περιφερειάρχης έθεσε το θέμα της ανάγκης κήρυξης του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στη Βρίσα της Λέσβου ως διατηρητέο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο ναός που αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία- σύμβολα του οικισμού της Βρίσας, χαρακτηρίστηκε κατεδαφιστέος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017.

Η κα. Καλογήρου έθεσε υπόψη της κας Βλαζάκη στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την Ομάδα Πρωτοβουλίας που έχει συγκροτηθεί για τη διάσωση του Ιερού Ναού, τα οποία τεκμηριώνουν ότι το εν λόγω μνημείο δύναται να επισκευαστεί.

«Η διάσωση και η κήρυξη του Ναού ως μνημείο, θα διασώσει την περίτεχνη, αναντικατάστατη και εμβληματική μορφή του, και θα προσθέσει ένα ακόμη κόσμημα στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου, αποκαθιστώντας το “τοπόσημο” του χωριού. Παράλληλα, θα τονώσει το ηθικό και το συναίσθημα των κατοίκων και θα τους δώσει τη δύναμη να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για την αναβίωση του οικισμού και τη συνέχιση της ιστορίας του» είπε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης.

Η Γενική Γραμματέας αντιλαμβανόμενη τη σημασία του αιτήματος συνομίλησε με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού και ζήτησε να εισηγηθούν το θέμα της κήρυξης του Ναού ως διατηρητέου μνημείου στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων που είναι το αρμόδιο όργανο για τον χαρακτηρισμό.