«Συνύπαρξη»: «Έχει βελτιωθεί η κατάσταση στη Μόρια- Οι ΜΚΟ και οι εθελοντές προσφέρουν σημαντικό έργο»


Απάντηση της «Συνύπαρξης» στον Διοικητή του ΚΥΤ Μόριας για τις καταγγελίες ότι  άτομα μιας ΜΚΟ έστησαν δύο προσφυγόπουλα επίτηδες ξυπόλυτα στις λάσπες και τα φωτογράφησαν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Πρόσφατα ο Διοικητής του ΚΥΤ Μόριας κατήγγειλε ότι  άτομα μιας ΜΚΟ έστησαν δύο προσφυγόπουλα επίτηδες ξυπόλυτα στις λάσπες και τα φωτογράφησαν, με προφανή σκοπό να προσελκύσουν με τη δημοσίευσή τους το ενδιαφέρον για την οργάνωσή τους.
           
Συμμεριζόμαστε απολύτως την αγανάκτηση του διοικητή του ΚΥΤ.  Δηλώνουμε ακόμα μια φορά ότι η αλληλεγγύη δεν είναι εμπόρευμα.  Επισημαίνουμε ότι η αμαύρωση της πραγματικής κατάστασης των προσφύγων-μεταναστών στη Λέσβο από ξένους και ντόπιους, η επαναλαμβανόμενη φιλολογία για τη "Λέσβο - φυλακή ψυχών", για το "κολαστήριο της Μόριας" κλπ., όχι μόνο δεν ωφελούν τους πρόσφυγες-μετανάστες, αλλά επίσης δυσφημίζουν τη Λέσβο και τους κατοίκους της.
           
Η πραγματικότητα είναι ότι η κατάσταση στη Μόρια έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά τις πρόσφατες συνεχείς μετακινήσεις προς την ηπειρωτική χώρα, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση.  Και θα ήταν πολύ καλύτερη αν είχε ξεκολλήσει από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες των υπουργείων, το έργο του αποχετευτικού.
           
Οι ΜΚΟ και οι εθελοντές που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο προσφέρουν σημαντικό έργο.  Οι ελάχιστοι που πιθανώς κερδοσκοπούν με το προσφυγικό, δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο.