Έρχονται ριζικές αλλαγές στο δρομολόγιο Πειραιάς- Χίος- Μυτιλήνη?.. προς όφελος της Χίου.. έτσι γιατί μπορούνΩς πρώτη σκέψη οι φορείς εξετάζουν το ενδεχόμενο το πλοίο, για μερικές ημέρες της εβδομάδας, αναχωρώντας από τον Πειραιά να προσεγγίζει πρώτα το λιμάνι της Μυτιλήνης

Σε διαβουλεύσεις με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Χίου βρίσκονται φορείς του νησιού προκειμένου να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα και να ζητήσουν από το Υπουργείο αλλά και την Attica Group ριζικές αλλαγές στο δρομολόγιο Πειραιάς- Χίος- Μυτιλήνη κι επιστροφή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «π» η σκέψη προήλθε από τη διαπίστωση ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα το νησί που αδικείται περισσότερο από την υφιστάμενη κατάσταση είναι η Χίος, μιας και οι ώρες αφίξεων και αναχωρήσεων πλοίων καθιστούν το νησί μη ελκυστικό στους επισκέπτες.

Επιπλέον οι φορείς μέσα από αυτό το εγχείρημα θα ευελπιστούν να δώσουν λύση σε ένα πάγιο πρόβλημα, αυτό της κυκλοφοριακής συμφόρησης στη χερσαία ζώνη του λιμένα, με δεδομένο ότι η φορτοεκφόρτωση των νταλικών δεν θα γίνεται βεβιασμένα μέσα σε μία ώρα αλλά καθόλη τη διάρκεια της παραμονής του πλοίου. 

Οι πρώτες σκέψεις

Ως πρώτη σκέψη οι φορείς εξετάζουν το ενδεχόμενο το πλοίο, για μερικές ημέρες της εβδομάδας, αναχωρώντας από τον Πειραιά να προσεγγίζει πρώτα το λιμάνι της Μυτιλήνης, να πραγματοποιείται η φορτοεκφόρτωση και στη συνέχεια να αναχωρεί για το λιμάνι της Χίου όπου θα φθάνει περί τις 8 το πρωί και θα μένει μέχρι και το βράδυ της ίδιας ημέρας προκειμένου να αναχωρήσει για τον Πειραιά.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται το ενδεχόμενο για τις συγκεκριμένες ημέρες που η Χίος θα αποτελεί το τερματικό λιμάνι αλλά και το λιμάνι αναχώρησης, ο κατάπλους από Πειραιά και ο απόπλους για Πειραιά να γίνεται στο και από το λιμάνι των Μεστών αφού διαπιστωμένα πλέον μπορεί να εξυπηρετήσει με άνεση και ασφάλεια, επιβάτες, οχήματα και νταλίκες έστω κι αν οι μεταφορικές προς το παρόν αρνούνται τη μετάβασή τους στη δυτική πύλη.

Όλα τα παραπάνω θα εξεταστούν σε κλειστή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Χίου στο προσεχές διάστημα και τη συμμετοχή φορέων της αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακών παραγόντων που θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους.