Άνοιγμα στους νέους…«Συμμετοχή στην πράξη» το μήνυμα του Π. Χριστόφα στην πρώτη ανοιχτή συνάντηση στη Μυτιλήνη«Συμμετοχή στην πράξη» το μήνυμα του Π. Χριστόφα στην πρώτη ανοιχτή συνάντησή του με τους πολίτες στη Λέσβο


Περισσότεροι από 120 νέοι και όχι μόνο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πρώτης ανοιχτής συνάντησης του επικεφαλής του συνδυασμού «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο» Παναγιώτη Χριστόφα, τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου. Η συνάντηση είχε ως στόχο μια πρώτη γνωριμία μαζί τους και κυρίως την ανταλλαγή απόψεων του υποψήφιου Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τους κατοίκους της Λέσβου.

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης ο Π. Χριστόφας αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να διεκδικήσει ρόλο από θέση ευθύνης στο β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, τονίζοντας πως βασική του επιδίωξη είναι όλοι οι πολίτες να καταστούν ενεργοί, αγκαλιάζοντας πραγματικά τον θεσμό και τις δυνατότητες της Περιφέρειας.

Μίλησε αναλυτικά για την απαξίωση της πολιτικής που παρατηρείται γενικότερα άλλα και του ρόλου της Περιφερειακής Αρχής ειδικότερα, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση του μέλλοντος των νησιών και επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τις ζωές των κατοίκων τους. Σημείωσε δε, πως αυτή η απαξίωση αντιμετωπίζεται με την ενεργή συμμετοχή, ιδιαίτερα των νέων, και απηύθυνε για μια ακόμη φορά ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής και συνεργασίας σε κάθε προοδευτικό πολίτη των νησιών του Βόρειου Αιγαίου.


Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις βασικές αρχές του προγράμματός του μιλώντας για την ολιστική διάσταση της Ανάπτυξης, ως την διαδικασία και το αποτέλεσμα του να «παίρνεις κάτι λίγο και να το κάνεις πολύ», για τη συμβολή του Αγροκτηνοτροφικού τομέα και του Τουρισμού σε αυτή, άλλα και την ανάγκη άμεσης επίλυσης των προβλημάτων των Συγκοινωνιών και της σύνδεσης με τη Βόρεια Ελλάδα.

Επιπλέον, αναφέρθηκε ξανά στο πόσο σημαντική είναι η αξιοποίηση των επόμενων χρηματοδοτικών προγραμμάτων σε έργα πνοής, που θα φέρουν προστιθέμενη αξία στις ζωές των κατοίκων των νησιών και δεν θα εξυπηρετούν απλά επικοινωνιακούς σκοπούς, άλλα και στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών, για την διευκόλυνση του διοικητικού έργου της Περιφέρειας και την γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών. Σημείωσε επίσης την ανάγκη συμβολής της Περιφέρειας στη διαμόρφωση ενός φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, που θα δώσει ώθηση στους κατοίκους να «επιχειρήσουν».

Όσον αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο Π. Χριστόφας επανέλαβε την πάγια θέση του, πως τα νησιά πρέπει να αποσυμφορηθούν, με την πραγματική εφαρμογή πολιτικών και μέτρων που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες, προς όφελος τόσο των ανθρώπων που έφτασαν εδώ και ζουν στις δομές, όσο και των ντόπιων κατοίκων. Ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε στο στοίχημα της ουσιαστικής συνεργασίας του Περιφερειάρχη με τους Δήμους ακόμη και σε ζητήματα «εκτός αρμοδιότητας» της Περιφέρειας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, και την υλοποίηση ενός κοινού οράματος για το Βόρειο Αιγαίο.

Τέλος, με αφορμή την κλιματική αλλαγή και τα πρόσφατα προβλήματα που προκλήθηκαν στη Λέσβο λόγω των πρωτοφανών καιρικών φαινομένων, αναφέρθηκε στον προληπτικό ρόλο της Περιφέρειας, η οποία πρέπει να δρα εκ των προτέρων με σχεδιασμό και πρόνοια και όχι απλά να αντιμετωπίζει προβλήματα όταν αυτά εμφανιστούν και έχουν προκαλέσει ήδη σημαντικά προβλήματα.

Κλείνοντας, ο Π. Χριστόφας αναφέρθηκε στην βασική αρχή του οράματός του για το Βόρειο Αιγαίο, κι έχει να κάνει με την εξωστρέφεια. Τόνισε το πόσο σημαντική είναι η στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η υιοθέτηση καλών πρακτικών και η συνεχής διαβούλευση με τους κατοίκους και τους φορείς των νησιών για την συμμετοχή τους στις αποφάσεις.

Έγιναν… Περιφερειάρχες για 15 λεπτά!

Η σύντομη ομιλία του Παναγιώτη Χριστόφα δεν ήταν το κύριο σκέλος της συνάντησης, άλλα η συζήτηση με όσους συμμετείχαν σε αυτή, και η οποία πραγματοποιήθηκε με έναν ιδιαίτερο και πρωτότυπο τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα ο Π. Χριστόφας κάλεσε τους παρευρισκόμενους να γίνουν… Περιφερειάρχες για 15 λεπτά, να δουλέψουν ανά ομάδες και να καταθέσουν προβληματισμούς ή και προτάσεις για σημαντικά ζητήματα των νησιών. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ανέδειξαν και συζήτησαν με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις προκλήσεις της Περιφέρειας τα επόμενα χρόνια, το προσφυγικό - μεταναστευτικό, τον Τουρισμό, τον Αγροδιατροφικό τομέα, την Ανάπτυξη άλλα και γενικότερα ότι έχει να κάνει με το έργο της Περιφέρειας και την ενημέρωση του πολίτη για αυτό.