Με επιτυχία η ημερίδα αφιέρωμα στον Ιωάννη Φουντούλη στην Μυτιλήνη

Επιστημονική  Ημερίδα : «Ροδωνιά» Μνήμη Ιωάννη Φουντούλη (1927-2007).Ο ταπεινός διδάσκαλος της Θεολογίας και ο «Πρύτανης» των Λειτουργιολόγων.

Μία πολύ ξεχωριστή ημερίδα διοργάνωσε η Μητρόπολη Μυτιλήνης ,Ερεσού και Πλωμαρίου σε συνεργασία με την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Λέσβου και την Εταιρία Λεσβιακών μελετών την Κυριακή  17 Ιανουαρίου 2019, στην αίθουσα τελετών του Πειραματικού Γενικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Αιγαίου.Η ημερίδα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Λέσβιου Ιωάννη Φουντούλη,καθηγητή στον Τομέα Λατρείας,Αρχαιολογίας και Τέχνης, του τμήματος Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, 12 έτη από την αποδημία του.

Μετά τους χαιρετισμούς από τους επίσημους προσκεκλημένους, εκκλησιαστικούς και τοπικούς φορείς, την ημερίδα άνοιξαν επίκαιροι ύμνοι, μελωδούμενοι από την χορωδία Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης.

Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη, καθως για τον μεγάλο δάσκαλο της «Λειτουργικής» μίλησαν, εκτός από τους συνεχιστές του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και άνθρωποι που είχαν βιώματα και ιδιαίτερες θύμησες από τον μικρασιατη στην καταγωγή, θαλερό δάσκαλο, πανεπιστημιακό, φιλο και συντοπίτη.

Την ημερίδα ανελαβε να κατευθύνει ο νέος Συντονιστής Θεολόγων Βορείου Αιγαίου Νικόλαος Ματθαίου, ο οποίος και εξήρε, ως μεταπτυχιακός σπουδαστής του μεγάλου δασκάλου, την ζωή και το έργο του.Το πρώτο μέρος της ημερίδας περιελάμβανε έξι διαφορετικές εισηγήσεις.Εναρκτήρια εισήγηση υπήρξε αυτή του  Προέδρου της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ και Καθηγητή Λειτουργικής, κ. Σκαλτσή Παναγιώτη, με θέμα: «Η προσφορά του Ιωάννη Φουντούλη στην λειτουργική επιστήμη», για να ακολουθήσει ο Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ κ. Τσομπάνης Τρύφων με θέμα: «Ιωάννης Φουντούλης,με  λογισμό και μ΄ όνειρο».Την σκυτάλη πήρε ο Συντονιστής Θεολόγων Βορ.Αιγαίου Νικόλαος Ματθαίου, με θέμα : «Ιωάννης Φουντούλης,ο διδάσκαλος της Λειτουργικής στην θεωρία και την πράξη».Ακολούθησαν άλλες τρεις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.Οι Θεολόγοι καθηγητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν.Λέσβου κ. Αγγελόγλου Ευστράτιος-Θεολόγος,Φιλόλογος  και Καλαμάτας Αθανάσιος Δρ.Θεολογίας του Α.Π.Θ., εισηγήθηκαν «τα αγιολογικά και ιστορικά μελετήματα του Ιωάννη Φουντούλη στο περιοδικό  ‘’Ποιμήν’’ της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης» και ο Συντονιστής Φιλολόγων Λέσβου κος Αναγνώστου Στρατής μίλησε για την «συμβολή του Ιωάννη Φουντούλη στην τοπική ιστοριογραφία».Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε η βιωματική αναφορά του Δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα: «ο Μικρασιάτης Ιωάννης Φουντούλης».

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας περιελάμβανε συζήτηση σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Ο άνθρωπος Ιωάννης Φουντούλης».Έλαβαν μέρος : ο πρωτοπρεσβύτερος π.Γρηγόριος Δουμούζης,Γεν.Αχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης ,ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας εκπάιδευσης Ν.Λέσβου,  κ. Καπιωτάς Μιχαήλ και η κ. Σουλουγιάννη Γαβριέλλα, Δρ.Θεολογίας του Α.Π.Θ.Ακούστηκαν  «ζώσες μαρτυρίες» από τους ανθρώπους που βίωσαν τον Καθηγητή, είτε στην καθημερινότητά του, είτε στο Πανεπιστήμιο,είτε μέσα από τα βιβλία του.


Η ημερίδα έκλεισε «μουσικά», όπως ακριβώς  θα επιθυμούσε ο μεγάλος δάσκαλος.Δύο τραγούδια από το Αϊβαλί και την Κωνσταντινούπολη που ακολουθούσαν «τον κυρ Γιάννη μας» σε κάθε ευφρόσυνη περίσταση στη ζωή του, ακούστηκαν από τον Μουσικό  Νικόλαο Ματθαίου, αφιερωμένα στη μνήμη του και στο εκλεκτό ακροατήριο.