Έτοιμοι οι κουδουνάτοι του Μεσοτοπου για να κάνουν χαμό- 32ο Μεσοτοπίτικο καρναβάλι


Το έθιμο των "Κουδουνάτων" είναι μοναδικό στην μορφή του , παλαιότατο , με χαρακτήρα "Διονυσιακής Λατρείας".

Οι «Κουδουνάτοι» συμβολίζουν τις ψυχές πεθαμένων, που έχουν το χάρισμα να γονιμοποιούν τη γη.

Ο ΠολιτιστικόςΣύλλογος  Μεσοτόπου  «Ο Μεσότοπος» πιστός στο ραντεβού της αποκριάς ανακοινώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

23-24 Φεβρουαρίου: Συμμετοχή των μοναδικών κουδουνάτων - σήμα κατατεθέν της αποκριάς -  στο Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας  στη Θεσσαλονίκη.

28 Φεβρουαρίου : Ελάτε να τσικνίσουμε μαζί στο καθιερωμένο  χορό της Τσικνοπέμπτης στην Ταβέρνα « Μουράγιο» στο Ταβάρι με το συγκρότημα « Ξένοι».

3 Μαρτίου: Παραδοσιακό καρναβάλι στο πολιτιστικό κέντρο Μεσοτόπου.  Η εκδήλωση περιλαμβάνει  σκετσάκια στην Μεσοτοπίτικη ντοπιολαλιά  (κείμενα του Θύμιου Βασίλογλου),   με ηθοποιούς τα παιδιά των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου καθώς και παραδοσιακούς αποκριάτικους  χορούς. Θα προβληθεί και το βραβευμένο ντοκιμαντέρ για τις απόκριες της Βάσως Κωνσταντιδέλλη. Καλεσμένοι μας ο Σύλλογος Ηπειρωτών Λέσβου και οι Χοροδοιποροι Μυτιλήνης σε αποκριάτικα χορευτικά δρώμενα Ώρα έναρξης: 11:30 πμ

Σαββάτο 9 Μαρτίου: Σεργιάνι των νέων  ( ντυμένοι εύζωνες, βλάχες και βρακάδες) στα σοκάκια του χωριού, τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια του Μεσοτόπου.                         

Και στην κορύφωση της αποκριάς….

Κυριακή 10 Μαρτιου:  Το καθιερωμένο ξακουστό καρναβάλι Μεσοτόπου θα λάβει χώρα στις 11:00 μμ στον αύλειο χώρο του πολιτιστικού κέντρου, με πολλά οργανωμένα γκρουπ, τα παιδιά του δημοτικού σχολείου να στολίζουν με χρώματα την εξέδρα, αυθόρμητοι μασκαράδες «συσσίτια» , καυστικές σάτιρες βγαλμένες  από την επικαιρότητα και φυσικά… τους εκκωφαντικούς κουδουνάτους να προκαλούν δέος  στους επισκέπτες του χωριού με τις πλούσιες «κουδουνοφτιαγμένες»  φορεσιές και την εντυπωσιακή  «κουτσκούδα».

Άφθονο τσίπουρο, νόστιμοι μεζέδες και η γλυκιά  παραδοσιακή κολοκυθόπιτα θα συνοδεύουν τους επισκέπτες  στο ολιγόωρο ταξίδι ξεγνοιασιάς!