Το Βόρειο Αιγαίο στις 20 φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης


Βρίσκεται στην 14η θέση των 20 Περιφερειών με το χαμηλότερο ΑΕΠ για το 2017

Παραμένει στις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Βόρειο Αιγαίο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2017, με 48% κατακεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό. Εν' ολίγοις η αγοραστική δύναμη των κατοίκων της περιφέρειας μας δεν αντιστοιχεί ούτε στο μισό του μέσου ευρωπαίου πολίτη!

Αναλυτικά, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στην Ελλάδα, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) διαμορφώθηκε στο 67% του μέσου κοινοτικού. Μόνο η Αττική (91% του κοινοτικού ΑΕΠ) κατέγραψε κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού.

Όχι μία, ούτε δύο αλλά συνολικά τέσσερις ελληνικές περιφέρειες συγκαταλέγονται στις 20 φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης.

Αυτό πιστοποιεί η Eurostat, παρουσιάζοντας τις περιφέρειες της Ευρώπης στις οποίες καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Ειδικότερα, οι τέσσερις ελληνικές περιφέρειες που συγκαταλέγονται στις 20 φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης είναι οι εξής: Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (11η θέση), η Ήπειρος (13η θέση), το Βόρειο Αιγαίο (14η θέση)και η Δυτική Μακεδονία (17η θέση).

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2017, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) διαμορφώθηκε στο 67% του μέσου κοινοτικού. Μόνο η Αττική (91% του κοινοτικού ΑΕΠ) κατέγραψε κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού.

Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2017 σημειώθηκε στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (46%), στην Ήπειρο και το Βόρειο Αιγαίο (48%) και στη Δυτική Ελλάδα (49%). Ακολουθούν η Θεσσαλία (52%), η Κεντρική Μακεδονία (53%), η Πελοπόννησος (56%), η Κρήτη (57%), η Δυτική Μακεδονία (59%), η Στερεά Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά (62%) και το Νότιο Αιγαίο (72%).

Οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ είναι το κέντρο του Λονδίνου (626% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (253%), η περιφέρεια της νότιας Ιρλανδίας (220%), το Αμβούργο (202%) και οι Βρυξέλλες (196%).

Η φτώχεια στην Ευρώπη

Ανάμεσα στις 20 φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ βρίσκονται πέντε περιφέρειες της Βουλγαρίας, τέσσερις της Ουγγαρίας, τρεις της Πολωνίας, δύο της Ρουμανίας και δύο υπερπόντιες περιφέρειες της Γαλλίας. Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στη βορειοδυτική Βουλγαρία (31% του κοινοτικού).

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονταν το 2017 δώδεκα ελληνικές περιφέρειες.

Στα κράτη-μέλη της ΕΕ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2017 κυμάνθηκε μεταξύ 31% σε περιφέρεια της Βουλγαρίας και 626% στο κέντρο του Λονδίνου.

ΠΗΓΗ: insider.gr