Απολογισμός στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου – Χ. Καλογήρου: «Μέσα στο 2018 συντελέστηκε ένα ουσιαστικό έργο»



Σε ειδική συνεδρίαση στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου  έγινε σήμερα το απόγευμα ο απολογισμός των πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου για το έτος 2018.


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης διαδοχικά παρουσίασαν το έργο και σύμφωνα με τον τομέα και την περιοχή ευθύνης τους, οι εξής:

1.   Κώστας Αδαμίδης, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
2. Χρύσανθος Αργυρίου, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Διοικητικών-  Οικονομικών Υπηρεσιών.
3. Θεόδωρος Βαλσαμίδης, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών  
    Έργων, Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού
4. Καλλιόπη Γόμου- Πρωτογεράκη, Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας.
5. Γεώργιος Κυριαζής, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Εμπορίου.
6. Ιωάννης Ξενάκης, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών-  Επικοινωνιών.
7. Παντελής Μπουγδάνος, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος  Ευρωπαϊκών Θεμάτων.
8. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παιδείας & Αθλητισμού.
9. Παναγιώτης Προβέτζας, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας.
10. Αγγελική Σαραντινού, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Τουρισμού.
  11. Ευάγγελος Γιαρμαδούρος, Έπαρχος Λήμνου.
  12. Παναγιώτης Γενούζος, Έπαρχος Ικαρίας.
  13. Ευστράτιος Κύτελης, Γεωγραφικός Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου.
14. Σταμάτιος Κάρμαντζης, Γεωγραφικός Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
  15. Νικόλαος Κατρακάζος, Γεωγραφικός Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου μετά το τέλος της αναλυτικής παρουσίασης του έργου και χαρακτηρίζοντας το 2018 ως έτος δύσκολο και απαιτητικό, είπε τα εξής:

«Όπως προκύπτει μέσα στο 2018 συντελέστηκε ένα ουσιαστικό έργο, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε αυτό που προηγήθηκε σε αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη και σε αυτό που έρχεται για το 2019.

Μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και χωρίς ποτέ να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες που συνοδεύουν την εποχή, έχει πιστεύω συντελεστεί ένα έργο που βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων.

Σε κάθε έργο, σε κάθε αποτέλεσμα μιας προσπάθειας, σε κάθε απολογισμό όπως τον σημερινό για παράδειγμα μπορούν να διατυπωθούν παρατηρήσεις και να ασκηθεί κριτική.

Ποτέ δεν μπορεί κανείς να πει ότι νοείται κατά τα ανθρώπινα μέτρα μια καθολική απάντηση στα προβλήματα.

Η προσπάθεια έχει σημασία, η ενότητα των απαντήσεων και των λύσεων πάει τα πράγματα παρακάτω, το κριτήριο του αποτελέσματος είναι αυτό που μετράει, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των περιορισμένων πάντα διαθέσιμων πόρων είναι το σημαντικό.
Αξιοποιήσαμε τους πόρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το κριτήριο του αποτελέσματος ήταν και είναι πάντα ο οδηγός μας.

Προτάξαμε επεμβάσεις για την Πολιτική Προστασία, ιδίως με καθαρισμούς ρεμάτων, για να προστατεύσουμε τη ζωή και την περιουσία και εδώ δώσαμε δύσκολο αγώνα με τον χρόνο, δεδομένου ότι η σχετική αρμοδιότητα μεταβιβάστηκε σε εμάς το καλοκαίρι του 2018.

Παράλληλα, δώσαμε έμφαση στην οδική ασφάλεια με έργα βελτίωσης του δικτύου και των ενδονησιωτικών συνδέσεων που είχαν εκτεταμένες ανάγκες συντήρησης λόγω της μακροχρόνιας εγκατάλειψης.

Ενεργοποιήσαμε μια σειρά συνεργασίες με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και ευρωπαϊκές υπηρεσίες για να στηρίξουμε τα τοπικά μας προϊόντα, να ενισχύσουμε την καινοτομία, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των επερχόμενων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και να προστατέψουμε το εισόδημα των αγροτών.

Αναμφίβολα θα θέλαμε κάποια πράγματα να προχωρήσουν γρηγορότερα. Οι αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας και οι δυσλειτουργίες από τις συνεχείς αλλαγές του θεσμικού πλαισίου υπήρξαν σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας.

Το έργο που προκύπτει, κύριοι συνάδελφοι, από τη δράση μιας εκλεγμένης αρχής όπως η δική μας, τίθεται στη διάθεση των ανθρώπων φυσικά , τίθεται όμως και στη δική τους κριτική.
Εμείς κάνουμε με προσοχή και σύνεση τον δικό μας απολογισμό σήμερα. Χωρίς υπερβολή, χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς υπεροψία και υποσχέσεις.

Εξάλλου, όλοι εμείς χωρίς εξαίρεση, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και εργαζόμενοι στην Περιφέρεια δεν είμαστε παρά υπηρέτες των συμπολιτών μας.

Ο νόμος προβλέπει τον απολογισμό, ο σημερινός απολογισμός είναι για μας μια οφειλόμενη λογοδοσία που αναφέρεται στους συμπολίτες μας».