Το Πολιτιστικό Κέντρο Πλωμαρίου καταρρέει !


Ποιος θα ενδιαφερθεί;; Γιατί τόση εγκατάληψη;


Καταρρέει στο Πλωμάρι το Πολύκεντρο, μοναδικό για το Πλωμάρι πολιτιστικό κτηριακό κόσμημα, παλιό σαπωνοποιείο, κτισμένο το 1880 και ανακαινισμένο το 1985-1990, αποτελώντας το μοναδικό παράδειγμα νέας χρήσης βιομηχανικού κτηρίου στο Πλωμάρι.

Λειτουργώντας, ως Πολιτιστικός Πολυχώρος, φιλοξενεί πολλαπλές πολιτιστικές, κοινωνικές και σχολικές εκδηλώσεις του Πλωμαρίου καθώς και εκτός αυτού, όπως π.χ. θερινά σεμινάρια του Παν/μίου Αιγαίου. Στεγάζει στο ισόγειο του το, επίσης, το μοναδικό στην Ελλάδα "Μουσείο Σαπωνοποιίας" και το Κ.Α.Π.Η. Πλωμαρίου.

Μετά από, πλέον των 30 χρόνων ανακαίνιση και επανάχρηση του παλαιού σαπωνοποιείου, ως Πολιτιστικό Πολυχώρο, όπως είναι φυσικό, το κτήριο χρήζει άμεσης επισκευής και αποκατάστασης – όπως γράφαμε σε παλαιότερα διαβήματα μας (13-12-13, 16-1-14 κ.ά.) και αντιγράφουμε: "….



Αρκεί να σημειώσουμε ότι τώρα, λειτουργεί έχοντας κλειστά ορισμένα παράθυρα για να μην πέσουν στα κεφάλια περαστικών. Το ηλεκτρικό και υδραυλικό του δίκτυο χρήζουν άμεσης επισκευής. Τα πατώματα ΄΄μαδούν΄΄ από το σκόρο και τα ηχητικά συστήματα είναι εντελώς απαρχαιωμένα. Το δε σοβαρότατο θέμα της πυρόσβεσης, απαιτεί άμεση επικαιροποίηση του…."
Από το 2013 μέχρι τώρα, έχουν μεσολαβήσει, επί πλέον του χρόνου και της εγκατάλειψης, οι σεισμοί και καταποντισμοί και επομένως έχουν εκθετικά επιδεινωθεί οι φθορές του και αναλογικά το κόστος της συντήρησης και αποκατάστασης του.

Η, σχεδόν καταστραμμένη, σκεπή του Πολυκέντρου αφήνει τα νερά και κατεβαίνουν μέχρι το ισόγειο του κτηρίου, όπου στεγάζεται το ΚΑΠΗ. Τώρα, περισσότερα παράθυρα πρέπει να μένουν κλειστά για να μην πέσουν στο δρόμο. Ο κλιματιστικός εξοπλισμός είναι τόσο παλιός ώστε να προτιμάς να κρυώνεις ή να ζεσταίνεσαι παρά να λειτουργεί από το θόρυβο που κάνει. Ο οπτοκοακουστικός εξοπλισμός ακόμη χειρότερος. Το θερινό σχολείο του Παν/μίου Αιγαίου που λειτουργεί, εδώ και πολλά χρόνια, στο Πολύκεντρο, με προφανή τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας, αδυνατεί να συνεχίσει τα μαθήματα λόγω αυτών των δυσκολιών, όπως μας ανέφερε το καλοκαίρι.
           
Και ρωτάμε, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει ενταχθεί σε κανένα χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, ξεκινώντας από το ΕΣΠΑ 2009- 2013; Τότε, μας έλεγαν ότι θα το ενέτασσαν και η απαιτούμενη τεχνική μελέτη ήταν έτοιμη! Πάει αυτό το πήρε ο αέρας και έφυγε. Ακολουθεί το Leader 2018 στο οποίο μας διαβεβαίωναν ότι θα υπέβαλαν αίτημα για ένταξη του. Πάει και αυτό έφυγε. Μας διαβεβαιώνουν ότι θα το εντάξουν στο επερχόμενο, το Αλιείας, με ποια σιγουριά ένταξης, ως προς το χρόνο και το χρήμα;

Τώρα τρέχει το ΕΣΠΑ 2014 – 2019 με πολλές δυνατότητες ένταξης του, λόγω του θέματος του (Πολιτισμός) και όπως μας διαβεβαιώνουν οι Περιφερειακές αρχές έχουν τη θέληση να το εντάξουν, αρκεί να κάνει αίτημα η Δημοτική αρχή, στη οποία ανήκει το Πολύκεντρο.

Ζητάμε, λοιπόν, το αυτονόητο εδώ και 10 χρόνια, να πραγματοποιηθεί η συντήρηση του το συντομότερο και παρακαλούμε να κάνετε το αίτημα ένταξης του στην Περιφέρεια.

Γνωρίζουμε ότι δημιουργούνται καινούργιοι πολιτιστικοί πολυχώροι και πλατείες και χαιρόμαστε γι αυτό αλλά εάν δεν δοθεί προτεραιότητα και δεν δρομολογηθεί σύντομα, θα είναι πολύ αργά! Το Πολύκεντρο Πλωμαρίου θα καταρρεύσει όχι από τα χιόνια, όπως της Αγιάσου, αλλά από την ανθρώπινη εγκατάλειψη!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος
 Μ. Βαρτή- Ματαράγκα