ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: «Απλή Αναλογική Πίνακες και Παραδείγματα.. και ολίγον Σαμαρά με Χριστιάνα»


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ (1). Χτες  κάναμε μια αναφορά στο νέο εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που ως γνωστόν πλέον είναι η  απλή αναλογική. Ένα σύστημα το οποίο ηχεί ευχάριστα στ  αυτιά πλην όμως στην πράξη αναμένεται να δημιουργήσει  πιο πολλά προβλήματα παρά προσφέρει λύσεις. Χώρια που ενδέχεται να γίνει πεδίο συναλλαγών και συναλλαγής.  Στην ιστορία των ελληνικών εκλογών στις οποίες θα αναφερθούμε σε επόμενο σημείωμα μας, η απλή αναλογική οδήγησε μέχρι και σε δικτατορίες! Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όμως είναι κάτι πρωτόγνωρο. Πάμε να δούμε μέσα από Πίνακες πως λειτουργεί αυτή στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και τι καταστάσεις δημιουργούνται. Ο πρώτος Πίνακας αφορά τα προηγούμενα αποτελέσματα του Δήμου Λέσβου. Οι εκλογές που έγιναν τον Μάιο του 2014 ανέδειξαν Δήμαρχο τον Σπύρο Γαληνό με 27 δημοτικούς συμβούλους. Δηλαδή με άνετη πλειοψηφία σε σύνολο 45 εδρών. Στον πρώτο γύρο η κατανομή των εδρών έγινε με απλή αναλογική. Στον Β΄ Γύρο λειτούργησε το πλειοψηφικό και από τις περισσευούμενες 22 έδρες οι 19 πήγαν στον συνδυασμό που εξέλεξε τον Δήμαρχο και οι υπόλοιπές τρεις στον συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου που είχε περάσει στον Β΄ Γύρο. Δηλαδή στον συνδυασμό του Φώτη Ξύδα. Γνωστά αυτά μια και τα ζήσαμε.


ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ (2). Εάν όμως πάρουμε τα αποτελέσματα των εκλογών του 2014 και υπολογίσουμε τα αποτελέσματα με βάση την απλή αναλογική, τα πράγματα αλλάζουν ριζικά. Στον παρακάτω Πίνακα φαίνονται τα ποσοστά όλων των συνδυασμών στο Α΄ Γύρο οι έδρες που έλαβαν το 2014 με βάση την κατανομή του των εδρών  τότε ισχύοντος εκλογικού νόμου αλλά και την κατανομή εάν ίσχυε τότε η απλή αναλογική.  Μία έδρα πάνω, μία έδρα κάτω λόγω υπολοίπων, δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο.  Τι παρατηρούμε στον Πίνακα; Ότι ναι μεν θα έβγαινε Δήμαρχος ο Σπύρος Γαληνός πλην όμως δεν θα είχε την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οπότε θα έπρεπε να συνεργαστεί με κάποιους από τους υπόλοιπους συνδυασμούς. Κι αυτοί είναι μόνο δύο. Του Φώτη Ξύδα και του Στρατή Γεωργούλα. Το ποιόν θα επέλεγε θα ήταν θέμα συσχετισμών, συμφωνιών και προφανώς ανταλλαγμάτων. Και θα υπήρχε συνεργασία μέσα από συνεχή διαβούλευση. Το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα αντιμετωπίζονταν έκτακτα περιστατικά ή θέματα που θά έπρεπε να υπάρχει ευελιξία άμεσης αντιμετώπισης. Δηλαδή ενώ τώρα με το προσφυγικό που ξέσπασε έστελνε τον Γιώργο Κατζανό να καθαρίσει ή να κάνει άλλες παρεμβάσεις, με την όποια συνεργασία θα είχε την ίδια ευελιξία; ΄Η ακόμα θα συνεδρίαζαν; Βέβαια υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει πως με συνεργασία άλλου συνδυασμού θα αποφευγόταν πολλά από τα λάθη.


ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ (3) Αφήνουμε το παρελθόν και πάμε στο μέλλον που τρέχει να μας συναντήσει τον Μάιο με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πάμε να κάνουμε μια άσκηση επί χάρτου! Σπάει ο Δήμος και δημιουργείται Δήμος Μυτιλήνης με 33 έδρες και 6 Δημοτικές Κοινότητες. Ενδεχομένως οι έδρες να είναι 31 ή και 35,η ουσία όμως δεν αλλάζει. Ας υποθέσουμε ότι στις εκλογές κατεβαίνουν 6 συνδυασμοί. ΄Ηδη εμφανίζονται από τώρα 5 υποψήφιοι. Γαληνός, Κύτελης, Μαμάκος, Τσιριγώτη και Ζαφειρίου και καθόλου απίθανο να εμφανιστεί και πέμπτος. Λαμβάνουν τα ποσοστά που βλέπετε στον κάτω Πίνακα. Τοποθετήστε εάν θέλετε και όνομα του Επικεφαλής που πιστεύετε ότι θα πλησιάσει. Γίνονται οι εκλογές, βγαίνουν οι δύο πρώτοι  συνδυασμοί που οι αρχηγοί τους θα οδηγηθούν στο Β΄ Γύρο  αλλά δεν έχουν την πλειοψηφία των 17 εδρών που απαιτείται. Οπότε θα πρέπει να σχηματιστούν τέτοιες συνεργασίες που να μπορέσουν να διαμορφώσουν μετά την εκλογή του νέου μειοψηφούντος Δημάρχου,  μια δημοτική αρχή που να μπορεί να λειτουργεί και να μην γίνει πεδίο μόνιμης αντιπαράθεσης και συναλλαγών. Τώρα με τη πόλωση που πάει να δημιουργηθεί στις Δημοτικές εκλογές οι συνεργασίες θα βρουν μπροστά πολλά εμπόδια. Γιατί δεν αρκεί να μιλάς περί απλής αναλογικής. Πρέπει να διαμορφώνεις παράλληλα τέτοιο κλίμα που η απλή αναλογική θα μπορεί να λειτουργεί τουλάχιστον με βάση τις στοχεύσεις του νομοθέτη


ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ(4) Ενδιαφέρον έχει η κατανομή των εδρών. Βέβαια αυτό δεν ενδιαφέρει το εκλογικό σώμα, κυρίως ενδιαφέρει τους υποψηφίους. Και ιδού. Με βάση τον νόμο θα πρέπει κάθε δημοτική ενότητα να εκλέξει δύο δημοτικούς συμβούλους. Αρα με βάση το παράδειγμα που θέσαμε, από τις 33 έδρες του δημοτικού συμβουλίου, οι 10 θα προέλθουν από τα πέντε Δημοτικά Διαμερίσματα  (Πλωμαρίου, Αγιάσου, Γέρας, Ευργέτουλα και Λ Θερμής). Άρα οι υπόλοιπες 23 θα κατανεμηθούν από το κεντρικό ψηφοδέλτιο. Με βάση την απλή αναλογική βλέπετε την κατανομή των εδρών. Με μια λεπτομέρεια όμως. Από τον κάθε συνδυασμό από τις έδρες αυτές που κερδίζει θα αφαιρούνται αυτές που έχει κερδίσει από τα υπόλοιπα Δημοτικά Διαμερίσματα. Δηλαδή εάν ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ 1 που κερδίζει συνολικά 10 έδρες με βάση το ποσοστό του 30% και έχει εκλέξει από τα Δημοτικά Διαμερίσματα 5 δημοτικούς συμβούλους, δεν δικαιούται να πάρει τις επτά που κατανεμήθηκαν στο κεντρικό ψηφοδέλτιο. Θα πάρει 10 μείον 5 που έχει ήδη κερδίσει από τα Δημοτικά Διαμερίσματα  δικαιούται άλλες 5. Άρα παίρνει μόνο αυτές.  Με τον ίδιο τρόπο γίνεται η κατανομή των εδρών.  Ο κάτω Πίνακας δείχνει την κατανομή των εδρών στο παράδειγμα μας.

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ (5) Βέβαια όλα αυτά κι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές θα γίνεται και η ανάλογη ενημέρωση με την ανάλυση του εκλογικού συστήματος που θα επιφέρει πολλές αλλαγές. Μπορεί για κάποιους να επιφέρει την κουλτούρα του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος. Ενδέχεται όμως να επιφέρει και μια μόνιμη κουλτούρας συναλλαγής και συνδιαλλαγής.  Όλα βέβαια τα εκλογικά συστήματα κρίνονται στην πράξη έτσι και τούτο θα αρχίσουμε να το βιώνουμε από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 που θα αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ. Ποιος είναι ο στόχος της; Η ισορροπία!  Έτσι τουλάχιστον τόνισε σε συνέντευξη στα σημερινά ΝΕΑ για τις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές. Να ισορροπήσει τα «μικρά» με τα «μεγάλα», ενώ αυτό που πονάει είναι το μεταναστευτικό για το οποίο προτείνει την αποσυμφόρηση του νησιού. Παράδοση της αιρετής Νομαρχιακής/Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι πως εκλέχτηκαν δεν μπόρεσαν να επανεκλεγούν! Μαθιέλλης, Βουνάτσος, Βογιατζής, Γιακαλής την «πάτησαν» στην επανεκλογή τους. Είναι πως οι απερχόμενοι δεν μπόρεσαν να επανεκλέγουν. Επ΄ αυτόύ τι άποψη έχει ο κύριος Κώστας Μουτζούρης;


ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ Οι πολλοί φίλοι εδώ στην Λέσβο τον έχουν προσκαλέσει ετοιμάζοντας μάλιστα την οργάνωση της επίσκεψης του. Όπως μερικοί της ΝΟΔΕ διατείνονται ότι εδώ είναι … γιάφκα Σαμαρά! Καλόν όμως είναι για το κόμμα ν΄ αφήσουν κατά μέρος τις μάχες των … φυλάρχων της Ν.Δ , να ομογενοποιηθούν ακολουθώντας την στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο οποίος αυτός ήταν η επιλογή της βάσης δίνοντας δυναμική στο κόμμα όπου τώρα βρίσκεται πολύ μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ.. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντιληφθεί πως για να βγει νικητής στις κάλπες, ο πιο ασφαλής δρόμος που υπάρχει είναι εκείνος που χάραξε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Αυτός της κεντροδεξιάς και των ήπιων τόνων. Το πολιτικό κέντρο άλλωστε είναι εκείνο που βγάζει κυβερνήσεις άλλωστε επιλέγοντας προς τα δεξιά και άλλοτε προς αριστερά αλλά πάντα κεντρώα.