Αλλάζει το πρόγραμμα δακοκτονίας- Ηλεκτρονική παρακολούθηση και έλεγχος των πληθυσμών του δάκου στην Λέσβο


Ανακοίνωση σχετικά με την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στο περιοδικό «Γεωργία Κτηνοτροφία», που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας από την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, εξέδωσε το ΥπΑΑΤ.


Μεταξύ άλλων, ο Λάκωνας υπουργός προαναγγέλλει τις αλλαγές που προωθεί ώστε όλα να είναι έτοιμα από το Μάιο για τη δακοκτονία και να εφαρμόζεται έγκαιρα και αποτελεσματικά, ενώ αποκαλύπτει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα προωθείται για ψήφιση στη Βουλή σχετική τροπολογία που θα θεσμοθετεί την πηγή χρηματοδότησης για τη δημιουργία της Εθνικής Γεωγραφικής Πληροφορικής Βάσης Δεδομένων (ΕΓΠΒΔ), ώστε να προχωρήσουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και να μη χαθούν οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων.

–Από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της υπουργίας, μιλήσατε για το στόχο βελτίωσης του αγροτικού εισοδήματος. Εκτός από τη μείωση των εισφορών ΕΦΚΑ για τους αγρότες, που προβλέπεται στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Bουλή για το 2019, ποιες άλλες δράσεις εξετάζετε προς αυτή την κατεύθυνση;

Εξετάζουμε πολλές προτάσεις, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι αυτή τη στιγμή. Ήδη η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού έχει εξαγγείλει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες. Προς την ίδια κατεύθυνση υπάρχει σαφής πρόθεση παροχής κινήτρων σε συνεργατικά σχήματα, και αξιοποίηση της αναξιοποίητης περιουσίας των ανενεργών και υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών.

–Τι γίνεται με το θέμα του σωρευτικού ακατάσχετου 15.000 ευρώ στους λογαριασμούς των παραγωγών; Οι αγρότες το περιμένουν ακόμα, πότε θα πάει η σχετική ρύθμιση στη Βουλή για ψήφιση;

Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο ναι μεν αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά χρειάζεται τη σύμπραξη και τη συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και με την Τράπεζα της Ελλάδας. Χωρίς να ολοκληρωθούν πρώτα οι συζητήσεις μετά των εμπλεκόμενων μερών, δεν μπορώ να δώσω το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτής της δέσμευσής μας, παρόλο που γνωρίζω πόσο σημαντική είναι εν όψει της καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων για το 2018.

-Το πρόγραμμα δακοκτονίας, έτσι όπως εφαρμόζεται σήμερα δεν είναι αποτελεσματικό και έχει δημιουργήσει –ειδικά φέτος-μεγάλα προβλήματα στους παραγωγούς και απώλεια εισοδήματος. Ετοιμάζεται κάποια παρέμβαση ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση; Υπάρχει περίπτωση να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για την απώλεια εισοδήματος των τελευταίων ετών;

Έχετε απόλυτο δίκιο. Το πρόγραμμα της δακοκτονίας δε θα είναι πια το ίδιο. Άμεσα καταθέτουμε τροπολογία, με την οποία η αρμοδιότητα της προμήθειας των υλικών δακοκτονίας περιέρχεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στόχος είναι να ολοκληρώνεται η διαδικασία νωρίς, για όλη την Ελλάδα, και να μην υπάρχουν πια οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται μετά την ισχύ του «Καλλικράτη». Επιπλέον, θα ακολουθήσει βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε να επισπευτεί και η πρόσληψη του προσωπικού εφαρμογής της δακοκτονίας και όλα να είναι έτοιμα αρχές Μαΐου.

Παράλληλα, ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» «τρέχει» από τις 9 Σεπτεμβρίου πιλοτικό ερευνητικό πρόγραμμα ύψους 144.000 ευρώ για την ηλεκτρονική παρακολούθηση και τον έλεγχο των πληθυσμών του δάκου της Ελλάδας σε Ηράκλειο, Λασίθι, Χανιά, Ρέθυμνο, Λέσβος, Σάμο, Φωκίδα και Μεσσηνία.

Πηγή tharrosnews.gr