Οι αγρότες της Λέσβου ξεσηκώθηκαν-Μαζικό αγροτικό συλλαλητήριο-Μέσω skype μίλησαν με τον Υπ. Αγροτικής ανάπτυξης (ΦΩΤΟ)

Το μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χθες στο κόμβο της Λάρσου, επί της Εθνική Οδού Μυτιλήνης - Καλλονής.

Στο συγκοινωνιακό κόμβο της Λάρσου, 15 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί, οι αγρότες του νησιού διαμαρτυρόμενοι για το Ασφαλιστικό, κόβοντας στην ουσία την επικοινωνία της πόλης με το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Λέσβου.

Μαζί με τους αγρότες στη συγκέντρωση πήραν μέρος κι άλλες κοινωνικές ομάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και μέλη επιστημονικών συλλόγων. 

Παραγωγοί από όλη τη Λέσβο παρέταξαν τα αγροτικά αυτοκίνητά αριστερά και δεξιά του δρόμου, ενώ κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου απέκλεισαν το οδόστρωμα.



Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν το στέλεχος της ΠΑΣΥ Δημήτρης Καραγιάννης, ο οποίος τόνισε ότι η κινητοποίηση στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση πως οι αγρότες δεν το βάζουν κάτω και είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για να κρατήσουν τα χωράφια και τα κοπάδια τους.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου μίλησε ο Στρατής Κόμβος, γγ της Ομοσπονδίας, ο οποίος αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις για άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών, καθώς λόγω του δάκου η φετινή παραγωγή έχει υποστεί ολική καταστροφή και εγγυημένες τιμές στα προϊόντα λάδι, γάλα και κρέας, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής για να μπορούν οι αγρότες να ζήσουν στα χωριά τους

Περίπου στις 12:50 ξεκίνησε η μηχανοκίνητη πορεία  προς τη Μυτιλήνη. 

Στην πόλη της Μυτιλήνης  κατευθύνθηκαν από την προκυμαία στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής .

Αντιπροσωπεία των αγροτών παρέδωσε ψήφισμα στον Γενικό Γραμματέα κ Γιαννελη όπου όπως πάντα… απουσίαζε ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που του ζητούσαν να παραιτηθεί από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου αποφάσισε την παραμονή και διανυκτέρευση των διαδηλωτών έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας αλλά μετά από επικοινωνία μέσω Skype που είχε αντιπροσωπεία των αγροτών της Λέσβου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αποφασίσθηκε να λήξει η κινητοποίηση που βρισκόταν σε εξέλιξη από το μεσημέρι έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.



Για το ζήτημα της δακοκτονίας ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι αυτή θα ξεκινά στην προβλεπόμενη χρονική περίοδο, με την αντιπροσωπεία των αγροτών να απαιτεί να γίνεται από κρατικές επανδρωμένες με το απαραίτητο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό υπηρεσίες και όχι από ιδιώτες όπως συμβαίνει τώρα. Σχετικά με την κτηνοτροφία ο Σ. Αραχωβίτης ανάφερε ότι θα δοθεί ενίσχυση 5 ευρώ ανά κεφάλι προβάτου, στις αρχές Δεκέμβρη. Ωστόσο για τις τιμές του γάλακτος σημείωσε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε παρά μόνο κάποιους ελέγχους στις εισαγωγές και τις αναμείξεις, που βέβαια αυτά είναι σύννομα στα πλαίσια των πολιτικών της ΕΕ.

Όπως αποφασίστηκε στο τέλος του συλλαλητηρίου το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λέσβου θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει νέες κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.