Στο Πανεπιστήμιο Berkeley οι νέοι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου


Ολοκληρώθηκε ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας


Ολοκληρώθηκε ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας AEGEAN Startups, για την ανάδειξη των καλύτερων επιχειρηματικών σχεδίων σε θεματικές κατηγορίες που σχετίζονται με τους τομείς προτεραιότητας του Αιγαίου, όπως είναι ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η θάλασσα, το περιβάλλον, η αγροτική ανάπτυξη και η διακυβέρνηση. 

Στο διαγωνισμό κατατέθηκαν περισσότερες από 80 προτάσεις, οι οποίες μορφοποιήθηκαν σε επιχειρηματικά σχέδια με τη συνεργασία ειδικών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την αγορά. Τα 15 καλύτερα επιχειρηματικά σχέδια, όπως αναδείχθηκαν από τα στάδια του διαγωνισμού, παρουσιάστηκαν σε επιτόπου επισκέψεις στους «επιχειρηματικούς επιταχυντές» ΚΕΔΕ-Innovation Lab και Starttech Ventures, στην Αθήνα.Από αυτές οι έξι προτάσεις πήραν τα πρώτα βραβεία στον τελικό του διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Τράπεζας, στις 21 Νοεμβρίου 2018. Είναι οι εξής:

- ΑΓΩ Simulations: Χρήση εικονικής πραγματικότητας στην καταπολέμηση φοβιών. Η πρόταση, 1η στη γενική κατάταξη έλαβε το Βραβείο Επιχειρηματικότητας «Ι. Τσαμουργκέλη», με έπαθλο 5.000 ευρώ, προσφορά της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Α.Ε.
- TableOn: Σύστημα διαχείρισης κρατήσεων σε πραγματικό χρόνο, προσωποποιημένης πληροφόρησης και business analytics στον τουρισμό (2η στην κατάταξη).
- ΙSLE - Live like a Greek for a day: Διαδικτυακό σύστημα εξατομικευμένων διακοπών, μέσω γνώσης των τοπικών αγορών, των εθίμων και των «μυστικών» στα νησιά του Αιγαίου.
- A.I.G.E.A.S. - Aegean Interactive Gamified Educative Ancient Stories: Εκπαίδευση μέσω παιχνιδιών επαυξημένης πραγματικότητας με βάση τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.
- Script-Up: Σύστημα συνεργατικής δημιουργίας, προώθησης και εμπορικής αξιοποίησης κινηματογραφικών σεναρίων. 
- AquaWeather: Φωτιστικά συστήματα, που μιμούνται τον καιρό σε κλειστό χώρο, με χρήση τεχνολογιών LED και εξειδικευμένου λογισμικού.

Στις αρχές του 2019, οι δύο πρώτοι νικητές στη γενική κατάταξη του διαγωνισμού και νέοι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας (bootcamp) του Πανεπιστημίου Berkeley στις Ηνωμένες Πολιτείες, ίσως, το πιο απαιτητικό αλλά και διάσημο πρόγραμμα επιτάχυνσης επιχειρηματικότητας στον κόσμο. (Σ.σ: Πρόκειται για τις προτάσεις «ΑΓΩ Simulations» και «TableOn»).

Ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και υπεύθυνος των Aegean Startups δήλωσε σχετικά: «Η δημιουργικότητα των φοιτητών μας στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και νέων από όλη την Ελλάδα, μας δείχνει το δρόμο για την ουσιαστική ανάπτυξη, που θα έρθει μέσα από την αξιοποίηση των μοναδικών χαρακτηριστικών της Ελλάδας και του Αιγαίου και την ίδρυση καινοτομικών επιχειρήσεων με κοινωνικό αποτύπωμα. 

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μέσα από τα Aegean Startups για πρώτη φορά Έλληνες φοιτητές και ερευνητές θα συμμετέχουν στο διεθνές σχολείο επιχειρηματικότητας του Berkeley, σε μια συνεργασία που σταδιακά εξελίσσεται. Ευχαριστούμε τους υποστηρικτές, τους μέντορες αλλά και τα πολλά «παιδιά μας» που κάθε φορά δίνουν τη φρεσκάδα και τη γνώση τους στα Aegean Startups».

Ας σημειωθεί ότι ο πανελλήνιος Διαγωνισμός Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας AEGEAN Startups πραγματοποιείται από τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΚΕ) και την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Α.Ε., με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας, της ΚΕΔΕ αλλά και ικανού αριθμού επιχειρήσεων και ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.