Μετά τη Deutsche Welle και οι Times | Times: «Η Ελλάδα απελαύνει τζιχαντιστές από τη Μόρια»

Μετά τη Deutsche Welle και οι Times υποστηρίζουν ότι στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας έχουν παρεισφρήσει τρομοκράτες του ISIS.

«Η Ελλάδα απελαύνει στρατολογητές του ISIS από στρατόπεδο προσφύγων» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας.

«Η Ελλάδα έχει αναλάβει κατεπείγουσα δράση για να σταματήσει ισλαμιστές εξτρεμιστές που έχουν διεισδύσει σε ένα μεγάλο στρατόπεδο προσφύγων στη Λέσβο (σ.σ. Μόρια) και φέρονται να εξαναγκάζουν τους μετανάστες να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος», γράφουν οι Times.



«Η Ελλάδα επικρίνεται όλο και περισσότερο από άλλες χώρες της Δύσης για τις φρικτές συνθήκες διαβίωσης που υπομένουν χιλιάδες πρόσφυγες στο στρατόπεδο της Μόριας (…) Εδώ και καιρό υπάρχουν φόβοι πως οι συνθήκες θα μπορούσαν να αποτελέσουν γόνιμο έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση».

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης τις μακροχρόνιες ανησυχίες πως «τρομοκράτες του ISIS εκμεταλλεύονται τις προσφυγικές ροές από τη Συρία και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής για να διεισδύσουν στην Ευρώπη».

«Ύποπτοι ή άνθρωποι που σχετίζονται με αυτούς έχουν μπει στη χώρα προσποιούμενοι τους πρόσφυγες» δήλωσε (υπό το καθεστώς της ανωνυμίας) ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας στους Times. «Αλλά καταφέραμε να τους συλλάβουμε και τους απελάσαμε στην Τουρκία. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Οι Times σημειώνουν ότι «πιστεύεται ότι έως 120 ύποπτοι ως μέλη του ISIS έχουν απελαθεί από προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2016, όταν η Ε.Ε. κατέληξε σε συμφωνία με την οποία σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες που θα έμπαιναν στην Ελλάδα έπρεπε να επιστρέφουν στην Τουρκία εκτός αν τους δίνονταν πολιτικό άσυλο».

Αρκετοί από αυτούς τους απελαθέντες, συνεχίζουν οι Times, συνελήφθησαν πέρυσι αφού προσπάθησαν να μπουν στην Ελλάδα παράνομα μέσω των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία. «Οι πληροφορίες φτάνουν συνεχώς από τις ευρωπαϊκές αστυνομικές υπηρεσίες και διεθνείς μυστικές υπηρεσίες κι έχουμε πολλούς ανθρώπους στην περιοχή και πολλούς μηχανισμούς που εκτελούν ελέγχους σε υπόπτους», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος της αστυνομίας.

«Με περίπου 55 προσφυγικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων πέντε σε νησιά του Αιγαίου, στην Ελλάδα έχουν εγκλωβιστεί περίπου 60.000 μετανάστες απ’ όταν ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους το 2015», γράφουν οι Times. Και υπενθυμίζει ότι δυο από τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στις 13 Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι είχαν φτάσει στη Γαλλία μέσω Ελλάδας. «Και οι δυο εμφανίστηκαν ως πρόσφυγες, χρησιμοποιώντας πλαστά συριακά διαβατήρια για να μπουν στη χώρα», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 924 πρόσφυγες στη Μόρια έχουν συλληφθεί για εγκλήματα όπως εμπόριο ναρκωτικών και διακίνηση πλαστών διαβατηρίων. Πέρυσι, μια ομάδα Βρετανών ερευνητών βοήθησε να αποκαλυφθεί ένα δίκτυο πώλησης πλαστών ευρωπαϊκών διαβατηρίων, που είχε βοηθήσει χιλιάδες μετανάστες να φτάσουν στη Βρετανία.



Οι τελευταίες αναφορές δείχνουν ότι ο καταυλισμός στη Μόρια φιλοξενεί πενταπλάσιους πρόσφυγες και μετανάστες από τους 1.500 που είναι η χωρητικότητά του και πρόσφυγες με μετανάστες ισχυρίζονται ότι ο καταυλισμός έχει γίνει τόπος προσηλυτισμού από το Ισλαμικό Κράτος. Τα φερόμενα ως θύματα ισχυρίζονται ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει τον έλεγχο ενός τμήματος του στρατοπέδου και χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτη βία κατά των Σύρων και των Κούρδων.

«Η κατάσταση εντός κι εκτός της Μόριας δεν είναι καλή. Και δυστυχώς, υπάρχει πολλή εγκληματικότητα και βία που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος», καταλήγει το δημοσίευμα των Times.

Πηγή: Times, newsit.gr