Γ. Μπαλπακάκης: Τα περί βιασμού και απόπειρας αυτοκτονίας στη Μόρια «είναι ψέμα, το λέω μετά λόγου γνώσεως»

Ο συντονιστής του ΚΕΕΠΛΝΟ έχει ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση

Η καταγγελία για απόπειρα αυτοκτονίας 10χρονου στην Μόρια «είναι ψέμα, το λέω μετά λόγου γνώσεως», η ανακοίνωση των 19 ΜΚΟ για τις συνθήκες που επικρατούν υπογράφεται από οργανώσεις που δεν έχουν έρθει ποτέ στην Μόρια, είπε ο διοικητής του κέντρου Γιάννης Μπαλπακάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη.

Ο συντονιστής του ΚΕΕΠΛΝΟ έχει ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση, αν δεν υπήρξε καταγγελία από την συγκεκριμένη ΜΚΟ, «αν το κράτησαν για τον εαυτό τους, είναι εγκληματική αμέλεια», όπως τόνισε.Όπως ανέφερε, «χτες υπέγραψαν 19 ΜΚΟ μία ανακοίνωση για τη Μόρια. Από αυτές, τρεις παρέχουν νομική υποστήριξη σε πρόσφυγες, ενώ μία τέταρτη ... ούτε που έχει καταλάβει πού είναι, ακόμη. Οι υπόλοιπες 15, είτε πέρασαν κάποια στιγμή πέρυσι, είτε δεν ξέρουν πού είναι η Μόρια. Πώς γράφουν λοιπόν αυτά τα πράγματα; Δεν τις ξέρω, δεν έχουν έρθει ποτέ στην Μόρια, δεν έχουμε συνεργαστεί», ξεκαθάρισε.

Ειδικά για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, είπε ότι «ο εδώ συντονιστής τους Λούκα Φοντάνα έκανε μία δήλωση για βιασμό 10χρονου αγοριού και απόπειρα αυτοκτονίας. Είναι κάτι που το ξέρει μόνο αυτός. Είμαι 22 μήνες στη Μόρια, όταν είχα περιστατικά απόπειρα αυτοκτονίας, ξεσήκωσα εισαγγελείς, ψυχιάτρους νοσοκομείων, έφερα τον κόσμο άνω-κάτω να τους δεχθεί ψυχίατρος του δημόσιου νοσοκομείου. Δεν θα το έκανα αν είχα καταγγελία για απόπειρα αυτοκτονίας 10χρονου; Είναι ψέμα, το λέω μετά λόγου γνώσεως».

Μάλιστα, «ο συντονιστής των γιατρών του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ζητήσει από ο ΚΕΕΛΠΝΟ εισαγγελική παρέμβαση για το περιστατικό, δεν θα μείνει έτσι. Δεν μπορούν να κοροϊδεύουν τον κόσμο».
Κατά τον ίδιο, δεν υπήρξε καταγγελία από κάποιον στην συγκεκριμένη ΜΚΟ, «αν το κράτησαν για τον εαυτό τους, είναι εγκληματική αμέλεια».

Ο κ. Μπαλπακάκης ανέφερε ότι «οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν είναι μέσα στη Μόρια. Το 2016 εξέφρασαν διαφωνία με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και αποχώρησαν. Βοηθούν στα χωράφια απ' έξω, που έχουν γεμίσει σκηνές. Οι γιατροί που με βοηθούν ήρθαν οι ίδιοι και βοήθησαν, έβαλαν τουαλέτες, κοντέινερ με ντους, σηπτικούς βόθρους. Προσπαθούμε και εκεί οι συνθήκες να είναι υποφερτές».Για την παραβατικότητα, ο ίδιος ανέφερε ότι «υπάρχει ένα 10% που είναι παραβατικοί (μικροκλοπές, απειλές, μαχαιρώματα), αλλά η ΕΛΑΣ έχει κάνει φέτος πάνω από 900 προσαγωγές, το 15% έχει καταλήξει στην φυλακή».

«Αυτή την στιγμή στην Μόρια βρίσκονται 8.000 άνθρωποι ... αυτές τις ημέρες ετοιμάζουμε μία μεγάλη λίστα να «διώξουμε», αλλά δεν ξέρουμε τι μας περιμένει από απέναντι», όπως υπογράμμισε. «Έχουμε 58 διαφορετικές εθνικότητες στην Μόρια, με διαφορετική κουλτούρα, διαφορές εθνικιστικές, θρησκευτικές, κι όμως προσπαθούμε να κρατάμε χαλαρούς τόνους, σε ένα βαθμό το καταφέρνουμε».

Για το θέμα της αποχέτευσης, «έχω στείλει εκατοντάδες έγγραφα, ειλικρινά θα είμαι απειλητικός προς κάποιους, θα πάω στον εισαγγελέα να κάνω μηνύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλπακάκης. «Όταν ανέλαβα, δύο πράγματα ήταν δύσκολα στη Μόρια, το αποχετευτικό και η επαύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Τον Ιανουάριο ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του ηλεκτρικού. Πέρυσι τον Ιούνιο ολοκληρώθηκε μετά από πίεση η μελέτη του αποχετευτικού, έχει περάσει ένας χρόνος και τρεις μήνες και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Δεν φταίει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχει «κολλήσει» σε ένα γρανάζι μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και Οικονομίας, της ειδικής διαχείρισης που ελέγχει τα χρήματα από την ΕΕ».

«Απορώ γιατί άφησαν αυτό το θέμα να κάνει ρεζίλι την χώρα, τον πρωθυπουργό, δύο υπουργούς (τους κ.κ. Μουζάλα και Βίτσα), για γραφειοκρατικούς λόγους. Απορώ, έχω σηκώσει τα χέρια ψηλά. Ελπίζω ότι θα γίνει αυτό που είπε ο κ. Βίτσας, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τις επόμενες ημέρες και θα βγει στη Διαύγεια ο διαγωνισμός», όπως είπε.

«Η Μόρια δεν είναι κολαστήριο. Εχουμε πετύχει να είναι καθαροί οι χώροι και οι τουαλέτες, με τρεις βάρδιες αποριμματοφόρων του Δήμου και φορτηγά που νοικιάζουμε. Φυσικά με τόσο κόσμο, αν έρθει κάποιος λίγο πριν περάσει το αποριμματοφόρο, θα δει τους κάδους γεμάτους και θα πει "βρωμάει η Μόρια". Εχουμε οδοντίατρους μέσα, παιδίατρο και τα σοβαρά περιστατικά τα στέλνουμε στο νοσοκομείο. Εχουμε σχολείο, έχουμε φτιάξει δύο ορχήστρες που έδωσαν δύο εξαιρετικες συναυλίες, αλλά κανείς δεν γράφει γι΄αυτά», είπε επίσης ο κ. Μπαλπακάκης.Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν υπάρχουν ουρές δύο και τριών ωρών για το φαγητό. Το φαγητό διανέμεται μέσα σε 45 λεπτά. Αρκετοί όμως πάνε και κάθονται και κουβεντιάζουν στη γραμμή φαγητού, επειδή δεν έχουν τι να κάνουν».

Ο ίδιος σημείωσε ότι τον «ανησυχεί ο Χειμώνας και προετοιμαζόμαστε. Πέρυσι δεν είχαμε προβλήματα. Φέτος πρέπει να αντικατασταθούν όσες ελαφρές σκηνές υπαρχουν. Ελπίζω να έχει αποσυμφορηθεί πριν τον Χειμώνα η δομή».

Σχολιάζοντας εξάλλου όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μπαλπακάκης είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έδειξε φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί δύο χρόνια πριν. Και δεν ήρθε ποτέ να δει με τα μάτια του τι ακριβώς συμβαίνει. Ακόμα και η ΕΡΤ στο δελτίο της δείχνει φωτογραφίες τριών χρόνων, αναρωτιέμαι γιατί...».

Ο κ. Μπαλπακάκης είπε τέλος ότι όποιος δημοσιογράφος θέλει, μπορεί να επισκεφθεί τη Μόρια για να διαπιστώσει την ακρίβεια των λεγομένων του.

Πηγή www.avgi.gr