Βανδαλισμοί από λιωμένα κεριά και… μπάλα σε αρχαιολογικό περιφραγμένο χώρο στην αυλή του μητροπολιτικού ναού της Μυτιλήνης

Ο μαρμάρινος στυλοβάτης του κτιρίου καταστράφηκε από έλαια

Καταστροφές στον περιφραγμένο και κλειδωμένο αρχαιολογικό χώρο του υστερορωμαϊκού οικοδομήματος, που βρίσκεται στην αυλή του μητροπολιτικού ναού της Μυτιλήνης, καταγγέλλει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο μαρμάρινος στυλοβάτης του κτιρίου καταστράφηκε από έλαια, που πιθανόν οφείλονται στο άναμμα κεριών, τα οποία μαζί με διάφορα άλλα απορρίμματα, κυρίως νάιλον, εγκαταλείφθηκαν στον χώρο.

«Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που άγνωστοι εισέρχονται παράνομα στο συγκεκριμένο μνημείο, υπερπηδώντας την περίφραξη, παρά το γεγονός ότι έχει αναρτηθεί η σχετική απαγορευτική σήμανση. Επίσης, σε τακτική βάση τα απογεύματα εισέρχονται μικρά παιδιά, χρησιμοποιώντας τον χώρο ως γήπεδο ποδοσφαίρου, παρά τη συνεχή ενημέρωση από τους υπαλλήλους της Εφορείας.

Το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι κυρίως η φθορά του ίδιου του μνημείου και ειδικά των υπέροχων ψηφιδωτών που διατηρούνται ορατά, αλλά και η ρύπανσή του, όπως επίσης η καταστροφή της περίφραξης, την οποία συνεχώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου υποχρεώνεται να επισκευάζει».

Για τα περιστατικά στον χώρο του υστερορωμαϊκού οικοδομήματος έχει ήδη ενημερωθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Μυτιλήνης, ενώ για το πλέον πρόσφατο η Εφορεία προβαίνει σε μήνυση κατά αγνώστων για καταστροφή αρχαίων. Επιπλέον, προκειμένου να διασφαλισθεί η ακεραιότητα του μνημείου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου προχωρεί στην άμεση αντικατάσταση της περίφραξης με άλλη διαφορετικού τύπου, που θα αποτρέψει παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.
Ας σημειωθεί ότι η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του υστερορωμαϊκού οικοδομήματος και επτά χώρων ακόμη, ολοκληρώθηκε το 2015 στο πλαίσιο του έργου της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πόλης της Μυτιλήνης. Στο πλαίσιο του έργου το μνημείο, που έχει μακραίωνη ιστορία από τον 1ο αι. μ.Χ. έως τον 6ο αι. μ.Χ., αποστραγγίστηκε, συντηρήθηκε, επανατοποθετηθήκαν τα ψηφιδωτά δάπεδα και τοποθετήθηκε μεταλλική περίφραξη και ενημερωτική πινακίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου ενημερώνει ότι στον περιφραγμένο και κλειδωμένο αρχαιολογικό χώρο του «Υστερορωμαϊκού Οικοδομήματος», που βρίσκεται στην αυλή του Μητροπολιτικού Ναού Μυτιλήνης, εισήλθαν παράνομα τις νυκτερινές ώρες απροσδιόριστης προς το παρόν ημερομηνίας, άγνωστοι οι οποίοι προκάλεσαν καταστροφή στο αρχαίο μνημείο.

Ο μαρμάρινος στυλοβάτης του κτηρίου καταστράφηκε από έλαια, που πιθανόν οφείλονται στο άναμμα κεριών, τα οποία μαζί με διάφορα άλλα απορρίμματα, κυρίως νάιλον, εγκαταλείφθηκαν στον χώρο. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που άγνωστοι εισέρχονται παράνομα στο συγκεκριμένο μνημείο, υπερπηδώντας την περίφραξη, παρά το γεγονός ότι έχει αναρτηθεί η σχετική απαγορευτική σήμανση.

Επίσης, σε τακτική βάση τα απογεύματα εισέρχονται μικρά παιδιά, χρησιμοποιώντας τον χώρο ως γήπεδο ποδοσφαίρου, παρά τη συνεχή ενημέρωση από τους υπαλλήλους της Εφορείας. Το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι κυρίως η φθορά του ίδιου του μνημείου και ειδικά των υπέροχων ψηφιδωτών που διατηρούνται ορατά, αλλά και η ρύπανσή του, όπως επίσης η καταστροφή της περίφραξης, την οποία συνεχώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου υποχρεώνεται να επισκευάζει.

Να σημειωθεί, βεβαίως, ότι ανάλογη κατάσταση παρατηρείται και στους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης.

Για τα περιστατικά στον χώρο του «Υστερορωμαϊκού Οικοδομήματος» έχει ήδη ενημερωθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Μυτιλήνης, ενώ για το πλέον πρόσφατο η Εφορεία προβαίνει σε μήνυση κατά αγνώστων για καταστροφή αρχαίων, σύμφωνα με τον Αρχαιολογικό Νόμο 3028/2002 «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

 Επιπλέον, προκειμένου να διασφαλισθεί η ακεραιότητα του μνημείου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου προχωρεί στην άμεση αντικατάσταση της περίφραξης με άλλη διαφορετικού τύπου, που ελπίζουμε ότι θα αποτρέψει παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

2 Υπενθυμίζεται ότι η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του «Υστερορωμαϊκού Οικοδομήματος», και επτά χώρων ακόμη, ολοκληρώθηκε το 2015 στο πλαίσιο της Πράξης «Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της πόλης της Μυτιλήνης» με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2000-2015, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των πολιτών της Μυτιλήνης. Στο πλαίσιο του έργου το μνημείο, που έχει μακραίωνη ιστορία από τον 1ο αι. μ.Χ. έως τον 6ο αι. μ.Χ., αποστραγγίστηκε, συντηρήθηκε, επανατοποθετηθήκαν τα ψηφιδωτά δάπεδα, τοποθετήθηκε μεταλλική περίφραξη και ενημερωτική πινακίδα. Είναι λοιπόν κρίμα τα περιστατικά αυτά να αμαυρώνουν το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.