Με γρήγορους ρυθμούς οι εργασίες της Fraport στο Αεροδρόμιο Μυτιλήνης- Αλλάζει ριζικά το «Οδυσσέας Ελύτης» έως τα τέλη του 2019

Το «αύριο» για το αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης της Μυτιλήνης ξεκίνησε με την θεμελίωση του νέου τερματικού σταθμού.


Το έργο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, καθώς η Fraport Greece κατέβαλε εφάπαξ τίμημα ύψους 1,234 δισ. ευρώ, αλλά και μια πρόκληση σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι η πρώτη φορά διεθνώς που μια εταιρεία αναλαμβάνει ταυτόχρονα 14 εν λειτουργία αεροδρόμια, στα οποία «απλώνει» ένα παράλληλο επενδυτικό πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών.

Η 40ετής παραχώρηση των αεροδρομίων φέρνει στο προσκήνιο της ανάπτυξης την ελληνική περιφέρεια, καθώς τα 11 από τα 14 αεροδρόμια βρίσκονται σε νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς πρώτης γραμμής. Ετησίως, η παραχωρησιούχος εταιρεία καταβάλει \ τίμημα παραχώρησης, ύψους  22,9 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη στο ελληνικό δημόσιο. Μετά και την ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης υποχρεούται να καταβάλλει και το 28,5% των λειτουργικών της κερδών (ΚΠΤΦΑ).

Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα που εξελίσσεται ήδη και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021, θα κατασκευαστούν 5 νέοι τερματικοί σταθμοί σε Θεσσαλονίκη, Κεφαλονιά, Κω, Μυτιλήνη και Κέρκυρα, θα γίνουν σημαντικές επεκτάσεις στους τερματικούς σταθμούς σε Σάμο, Μύκονο, Σαντορίνη, Άκτιο, Σκιάθο, καθώς και ολική εσωτερική αναδιαμόρφωση στα αεροδρόμια Χανίων, Ρόδου, Καβάλας και Ζακύνθου.

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται σήμερα οι εργασίες αναβάθμισης στην Μυτιλήνη

Νέος Τερματικός Σταθμός- 185% αύξηση της συνολικής έκτασης του αεροδρομίου σε 7.185 m2.


Οι εργασίες επέκτασης ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2018 και θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2019. Σε αυτές, περιλαμβάνεται κατεδάφιση του παλιού τερματικού εκτός από τον πύργο ATC.