Εκκαθάριση ΑΕΝΑΛ………στον απόηχο μιας κατ επίφαση συνεδρίασης- Απο το 2010 απασχολεί την τοπική κοινωνία της Λέσβου


Σε μια απ τα ίδια συνεδρίαση, με υποβαθμισμένη τη λειτουργία του Π.Σ, όπως κατ επανάληψη καταγγέλλουμε, «συζητήθηκε» η εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ.


Και λέμε ‘’συζητήθηκε’’ γιατί πως αλλιώς να χαρακτηριστεί το τσουβάλιασμα ενός τόσο σοβαρού θέματος που απ το 2010 απασχολεί την τοπική κοινωνία, ως τελευταίο θέμα σε μια συνεδρίαση με 19 θέματα στην ημερήσια διάταξη και άλλα 6 προ ημερησίας.

Στην οποία συμμετείχαν εν τέλει ο Πρόεδρος και 7 ακόμα Περιφερειακοί Σύμβουλοι απ τη Λέσβο. Η κ.Περιφερειάρχης είχε αποσυρθεί. Όσο για τα άλλα νησιά και λόγω της ώρας οι Σύμβουλοι αποχώρησαν και οι οθόνες της τηλεδιάσκεψης έκλεισαν για να μην αναμεταδίδεται το έρημο τοπίο.  Κανονικός εμπαιγμός δηλαδή.

Για την ιστορία η Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου .  ιδρύθηκε το 1997 και λειτούργησε μέχρι το 2010, στην Μυτιλήνη και την Αθήνα, δύο καταστήματα πώλησης τοπικών προϊόντων και προϊόντων παραγωγής των Γυναικείων Συνεταιρισμών που οι περισσότεροι τα χρόνια αυτά έκαναν τα πρώτα τους βήματα.

Το 2003 με βασικό μέτοχο την ΑΕΝΑΛ (πάνω από 90%)  και με τη συμμετοχή επτά γυναικείων συνεταιρισμών ιδρύθηκε η «Lesvoshops AE», με σκοπό την συσκευασία, την τυποποίηση και την προώθηση των τοπικών προϊόντων. Μια εταιρεία που ποτέ εντέλει δεν μπήκε στην παραγωγική διαδικασία.

Η  Περιφέρεια, που διαδέχτηκε το 2010 την ΝΑ Λέσβου, αρνήθηκε να παραλάβει τις χρεωμένες και χρεοκοπημένες εταιρείες, και το Π.Σ Β. Αιγαίου με την 102/12-07-2011 απόφαση του, ενέκρινε τη λύση και την εκκαθάριση τους.

To πόρισμα τότε της ελεγκτικής εταιρείας Grant Thornton προσδιόριζε τις υποχρεώσεις των δύο εταιρειών την 31/12/2010 στα 3.411.000 ευρώ». Παράλληλα υποδείκνυε στην Περιφερειακή Αρχή την ανάγκη ενημέρωσης των εποπτικών αρχών υπογραμμίζοντας ότι «οι εκκρεμότητες που αφήνουν οι δύο εταιρείες, εμπεριέχουν στοιχεία ποινικών ευθυνών, πέραν αυτών που μπορεί να σχετίζονται  με την ορθότητα της διαχείρισης».

Το Π.Σ  με την ίδια απόφαση του στις 12/7/2011, αποφάσισε την αποστολή του πορίσματος της  Grant Thornton στην Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες Κρατικές- Ελεγκτικές Αρχές. Στις 15/9/2011, κατατέθηκε αναφορά- καταγγελία του τότε Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ.Α.Γιακαλή προς την Α.Δ.Αιγαίου, που στις βασικές αρμοδιότητες της  περιλαμβάνεται «η εποπτεία και ο έλεγχος ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού, των Ν.Π και των Ν.Π.Δ.Δ που ελέγχουν».

Τι έγινε αλήθεια με αυτήν την αναφορά- καταγγελία? Ποιο ήταν το πόρισμα?  Ενημερώθηκε ή ζήτησε να ενημερωθεί η παρούσα αλλά και η προηγούμενη Περ.Αρχή τι έγινε ? Η κ.Περιφερειάρχης ως Γ.Γ της Α.Δ.Αιγαίου απ το 2012 έως το 2014 είναι δυνατόν να μην γνωρίζει γι αυτήν την υπόθεση? Υπήρχαν άλλες τόσο σοβαρές καταγγελίες για πιθανές ποινικές και διαχειριστικές ευθύνες Ν.Π της αυτοδιοίκησης την εποχή εκείνη? Κι αν δεν υπάρχει πόρισμα, πότε το Π.Σ  ή έστω η ίδια η κ. Περιφερειάρχης και με ποιο έγγραφο ζήτησε απ την Αποκεντρωμένη να ενημερωθεί και να μας ενημερώσει? Γιατί αφέθηκε να περνά άπρακτα τόσος χρόνος? Η συγκάλυψη και η παραγραφή πιθανών αδικημάτων για όσους συνέβαλαν στο όργιο ήταν ο σκοπός? Τι έγινε με την προσφυγή στη δικαιοσύνη επίσης? Είναι ερωτήματα που μας απασχολούν και περιμένουν απάντηση.

Η Α.Ε.Ν.Α.Λ λύθηκε και τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης.Η εκκαθάριση ξεκίνησε τελικά στις 9/9/13 με ορκωτούς λογιστές της εταιρείας ΣΟΛ. Τον Ιούλιο του 2014, υπήρξε ενημέρωση του Π.Σ απ τους εκκαθαριστές, όπου παρουσίασαν τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν και ζήτησαν την παράταση της σύμβασής τους μέχρι το τέλος του 2014, χωρίς ωστόσο η εκκαθάριση να ολοκληρωθεί τελικά. Στις 8/6/2016 το Περ.Συμβούλιο αποφάσισε την παράταση της εκκαθάρισης. Στις 19/5/2017 μειοδότης- ανάδοχος  ανακηρύχθηκε η εταιρεία ΣΟΛ ΑΕ- Crowe Horwath. Χρειάστηκαν δηλαδή 18 μήνες (Γενάρης 2015- Ιούνιος 2016) για να μάθει το Π.Σ ότι οι εκκαθαριστές της 1ης περιόδου δεν μπορούσαν να πληρωθούν, άρα να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του 2014. Και χρειάστηκαν άλλοι 8 μήνες καθυστερήσεων για να βγει στον αέρα η διακήρυξη του διαγωνισμού -το Φλεβάρη του 2017. Τουλάχιστον 26 μήνες καθυστέρηση απ την παρούσα Π.Α

Προφανώς η λύση και η εκκαθάριση αυτών των εταιρειών δεν μπορούν να απαντήσουν στα ουσιώδη ερωτήματα , ούτε να αναζητήσουν ευθύνες .Η εκκαθάρισή σήμερα της ΑΕΝΑΛ αποτυπώνει, εν μέρει μόνο, την εικόνα και το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί για τον τόπο, τους εργαζόμενους, τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και τους πιστωτές τους. Και χαρήκαμε όλοι που ένα μεγάλο μέρος φόρων και προστίμων θα φύγει απ την καμπούρα του Λεσβιακού λαού με τον περιορισμό των προστίμων από 2,5 εκ.ευρώ στις 200 χιλ. Και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους εκκαθαριστές. Και νοιώθουμε ανακούφιση για την παραγραφή κάποιων οικονομικών ετών, που οι φόροι που θα προέκυπταν γι αυτά  θα επιβάρυναν ασύμμετρα τα πενιχρά οικονομικά της Π.Ε Λέσβου.

Όμως η συζήτηση δεν σταματά εδώ γιατί….

Είναι  εργαζόμενοι που ακόμα αγωνίζονται να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους με αγώνες χρόνων στα δικαστήρια, κι άλλοι που ακόμα διεκδικούν τη δουλειά τους.

Είναι οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί που υπέστησαν οικονομική κατάρρευση, σύρθηκαν χρόνια στα δικαστήρια κι απ το 2016 υπό προϋποθέσεις άρχισαν να πληρώνονται. Απ τον πενιχρό προϋπολογισμό της ΠΕ Λέσβου, όχι απ την εκκαθάριση. Κάποιοι δεν άντεξαν και συμπαρασύρθηκαν απ την ΑΕΝΑΛ. Όμως η Π.Β.Αιγαίου σε ειδική τελετή για την 8η του Μάρτη, βράβευσε- με περισσή υποκρισία -αυτές τις πρωτοπόρες γυναίκες .

Είναι και άλλες μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις-,προμηθευτές των καταστημάτων της ΑΕΝΑΛ, που εν μέσω οικονομικής κρίσης δέχτηκαν ένα ακόμα ισχυρότατο πλήγμα σε σχέση με τα οικονομικά τους μεγέθη .

Είναι οι φόροι και οι οφειλές στο ΙΚΑ, είναι τα μισθώματα στα ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ.

Είναι τα δάνεια από τη ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΕΣΒΟΥ-ΛΗΜΝΟΥ, δάνεια χωρίς εγγυήσεις , που βούλιαξε κι αυτή και συμπαρέσυρε κόσμο. Ντόμινο δηλαδή….

Είναι όλα αυτά τα σπασμένα που η ΠΕ Λέσβου, οι πολίτες της Λέσβου δηλαδή, πληρώνουν από το 2010 για αποζημιώσεις, νομική υποστήριξη, έξοδα λύσης και εκκαθάρισης, έξοδα διοικητικής υποστήριξης, δικαστικές δαπάνες, τόκους υπερημερίας, ασφαλιστικές εισφορές φόρους και πρόστιμα, χωρίς εν τέλει να διαφαίνεται ότι η Π.Β.Αιγαίου επιδιώκει από κάπου να πάρει μέρος αυτών των χρημάτων .

Είναι τα σχόλια, οι φήμες και τα δημοσιεύματα που διατρέχουν τον τόπο μας από το 2010 μέχρι σήμερα.

Είναι πρωτίστως η ηθική κατάπτωση, η απαξίωση και η κατασυκοφάντηση των αυτοδιοικητικών αναπτυξιακών εγχειρημάτων αλλά και του συνεργατισμού.

Είναι που μείναμε χωρίς αναπτυξιακά εργαλεία.

Είναι η Λεσβιακή κοινωνία -που εξακολουθεί να παρακολουθεί με την αγωνία της παραγραφής, πιθανών ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών και επιζητά την απόδοση τα του Καίσαρος τω Καίσαρι

Η  ‘’συζήτηση’’ αφέθηκε για το τέλος στο Π.Σ, για να περιοριστεί πιθανόν σε τεχνοκρατικού χαρακτήρα, την ώρα που η πόλη κοιμάται. Όμως παραμένει μια βαθειά πολιτική συζήτηση και αφορά ένα τεράστιο - για τα δεδομένα του νησιού μας και στη συνείδηση των πολιτών-πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο.

Μια μικρογραφία όσων συνέβαιναν στη χώρα όλη τα προηγούμενα χρόνια και οδήγησε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό  χωρίς να αποδοθούν ευθύνες. Είναι τυχαίο άραγε το γεγονός ότι η εκκαθάριση κράτησε τόσα χρόνια ώστε οι όποιες ποινικές ευθύνες να έχουν παραγραφεί με ασφάλεια. Ή μήπως κάποιοι πέρα από τις ποινικές ευθύνες θέλουν να παραγραφούν οριστικά και οι πολιτικές ευθύνες των πολιτικών τους φίλων και συγγενών;

 Υπάρχει η βούληση να προχωρήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο; Έστω και τώρα. Να αναζητήσει το πόρισμα στην Αποκεντρωμένη, να ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο. Να προσπαθήσει έστω να διακόψει την παραγραφή όσων δεν έχουν παραγραφεί? Το να πληρώνει η Περιφέρεια με ‘’ξένα κόλλυβα’’  όσων δικαιώνονται στα δικαστήρια δεν είναι απόδοση δικαιοσύνης και το ξέρουμε όλοι. Και η κοινωνία το ξέρει. Είστε συνυπεύθυνοι κυρίες και κύριοι της Περιφερειακής Αρχής για το έγκλημα που συντελέστηκε σε τούτον τον τόπο. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που δεν παραγράφονται.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Αγλαϊα Αργυρούδη
Μαρία Νικολάρα
Γιάννης Σπιλάνης