Βανδαλισμοί από αθεόφοβους στο Νεκροταφείο της Μοριας και στο παρεκκλήσι του Αγ. Νικολάου Επάνω Σκάλας (PICS)

Βανδαλισμοί που προσβάλλουν την χριστιανοσύνη είχαμε το Σαββατοκύριακο στην Λέσβο.


Στην Μορια

Εικόνες καταστροφής αντίκρισαν για 6η φορά τα τελευταία 2,5 χρόνια οι κάτοικοι της Μόριας στο νεκροταφείο του χωριού τους, όταν πήγαν εκεί για να ανάψουν τα καντήλια των συγγενών τους και να προσευχηθούν.

Οι δράστες έσπασαν σταυρούς και μνήματα και έριξαν τα καντήλια.

Τάφοι είχαν υποστεί σημαντικές καταστροφές από αγνώστους, οι οποίοι είχαν ξεριζώσει σταυρούς, λουλούδια, καντήλια και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, τα οποία ήταν διασκορπισμένα σε όλους τους χώρους του νεκροταφείου, μάλιστα στην προσπάθεια τους να προκαλέσουν ζημίες κοπήκαν από τα γυαλιά και άφησαν στους τάφους τα αίματα τους.

Οι συγγενείς των νεκρών ζητούν να υπάρχει φύλαξη στο Κοιμητήριο για να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο. Αξίζει να τονίσουμε ότι ο πρόεδρος της Μοριας κος Τρακελης κατήγγειλε το γεγονός στην Αστυνομική Δ/νση Λέσβου.












Στην Επανω Σκάλα

Πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είχαμε αναφερθεί σε ένα περιστατικό βανδαλισμού στο παρεκκλήσι του Ιερού Ναού του Αγ. Νικολάου στην Επάνω Σκάλα, που δεν ήταν και το πρώτο.

Ο μικρός αυτός ιερός χώρος, όπου προσεύχονται και ανάβουν κερί περαστικοί, περίοικοι, ηλικιωμένοι, έπεσε θύμα αθεόφοβων βανδάλων, πολλές φορές το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα την τελευταία φορά, στην απόγνωσή του ο ιερέας του κεντρικού Ναού, στον οποίο ανήκει και το παρεκκλήσι, είχε σκεφτεί να το κλειδώνει και να το ανοίγει ορισμένες ώρες, όταν η κίνηση είναι μεγάλη, κάτι που πιθανόν θα απέτρεπε τους βανδάλους, για ανάλογες κολάσιμες πράξεις ασέβειας και προσβολής των Θείων.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι τίποτα δεν σταμάτησε την μανία τους.

Μόλις προχθές προξένησαν εκ νέου ζημιές: σπάζοντας την πόρτα του, μπήκαν και με τα κεριά έκαψαν τις εικόνες, το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι πολλές εικόνες βρέθηκαν να επιπλέουν απέναντι μέσα στην θάλασσα.

Περαστικοί και κάτοικοι της περιοχής τις μάζεψαν και τις άφησαν να στεγνώσουν πάνω στο πεζούλι του πεζοδρομίου.








Σχόλιο LesvosPost.com / Στεφάνου Γεώργιος (Δ/ντης LesvosPost)

«Κάπως θα πρέπει επιτέλους, να περιφρουρηθούν οι εκκλησίες και το ποίμνιο.

Δεν είναι δυνατόν να μένουν τα πάντα στο έλεος. Στο «θα δούμε». «Καλά άσε τώρα». «Ας κάνουμε υπομονή». «Ας μην οξύνουμε τα πράγματα»...

Οι καιροί είναι δύσκολοι και επικίνδυνοι, τα παραπάνω περαστικά σίγουρα εκνευρίζουν τους κατοίκους της Λέσβου, ενώ χωρίς στοιχειά τα προσάπτουν στους μετανάστες που βρίσκονται στο νησί..

Καταρχήν η αστυνομία μπορεί εύκολα να πάρει αποτυπώματα και από τα 2 περιστατικά για να δούμε επιτέλους ποιος είναι αυτός που προκαλεί τις ζημίες και προσβάλλει την χριστιανοσύνη, είτε είναι μετανάστες, είτε ακραία στοιχειά που τα κάνουν για να προκαλέσουν νέα επεισόδια σε βάρος των μεταναστών...

Εφόσον και στο παρεκκλήσι του Αγ. Νικολάου Επάνω Σκάλας αλλά και στο νεκροταφείο της Μοριας τα 2 τελευταία χρόνια έχουμε πολλά παρόμοια περιστατικά βανδαλισμών, τόσο δύσκολο είναι η μητρόπολη Μυτιλήνης να τοποθετήσει κάμερες, δεν νομίζουμε ότι με 500-600€ θα μπει μέσα η μητρόπολη ούτε φυσικά και ο Δήμος Λέσβου…»

ΦΩΤΟ Μορια: iefimerida.gr