Ο Ανεμόμυλος του Περάματος Γέρας Λέσβου ζητά και πάλι το ενδιαφέρον και την αγάπη μας- Άρθρο παρέμβαση του Δ, Ψαρρου

Γράφει ο Δημοσθένης Ψαρρός


Ο Ανεμόμυλος του Περάματος ζητά  και πάλι το ενδιαφέρον  και  την  αγάπη μας

Με  αφορμή την παρατηρούμενη κινητικότητα φορέων και ατόμων, σε  μια προσπάθεια επισκευής του ανεμόμυλου στο Πέραμα, επιθυμώ να καταθέσω και τη δική μου άποψη – πρόταση.

Ξεκαθαρίζω απ’ την αρχή, πως  δεν συμφωνώ με την εκτίμηση, όσων υποστηρίζουν αβασάνιστα, ότι ο ανεμόμυλος είναι «υπό κατάρρευση». Σίγουρα  χρειάζεται μια νέα επισκευή, αφού  επί  πολλά χρόνια παραμένει ασυντήρητος και απροστάτευτος.

Πριν εκφέρω γνώμη, συζήτησα μ’ έναν  απ’ τους μαραγκούς που  είχαν κατασκευάσει τον μηχανισμό περιστροφής της φτερωτής του μύλου και τα δύο εσωτερικά πατώματα. Ο ίδιος  μού είπε ότι τη στέγη, πάνω στην οποία τοποθετήθηκαν καλαμιές, είχε κατασκευάσει άλλος τεχνίτης. Αν μου ήταν  εύκολο, θα συναντούσα και τον αρχιτέκτονα κ. Γιώργο Μαλακό, ο οποίος  είχε τη μελέτη κι επίβλεψη της τελευταίας σοβαρής και συνολικής  επισκευής του μύλου, πριν από αρκετά χρόνια, κι ο οποίος διαθέτει συσσωρευμένη γνώση και πείρα για τους ανεμόμυλους.

Στη συνέχεια επισκέφτηκα το μύλο τρεις φορές, τον παρατήρησα εξωτερικά, μπήκα  στο εσωτερικό του κι ανέβηκα  ως  την οροφή.

Διαπιστώσεις

Ως απλός παρατηρητής (και όχι μόνο) έκανα τις παρακάτω διαπιστώσεις:
Η κυκλική θεμελίωση, η οποία εξέχει κατά μισό μέτρο περίπου από το κύριο σώμα  του μύλου, έχει  υποστεί κάποιες  φθορές βόρεια κι ανατολικά, τόσο  από τον κυματισμό της θάλασσας που σκάει στα θεμέλια, όσο κι από ανθρώπινα χέρια, που απέσπασαν βίαια αρκετές πέτρες και τις έσπασαν με σφυριά για να βγάλουν τα θαλασσινά με το όνομα πετροσωλήνες ή βαλάνια, τα οποία είναι όντως νοστιμότατα κι ακριβά.

Η λιθοδομή του κυλινδρικού σώματος του μύλου δεν παρουσιάζει εμφανείς βλάβες ή ρωγμές εξωτερικά κι εσωτερικά.

Οι ξυλοκατασκευές στο εσωτερικό του μύλου είναι σε εξαιρετική κατάσταση, όμως πασπαλισμένες με σκόνη κι άφθονα περιττώματα περιστεριών.

Εξαίρεση  αποτελεί η ξύλινη ελαφρά στέγη με τις καλαμιές, η οποία, αντί να προστατεύει το κτήριο από τη βροχή, επιτρέπει στα νερά να  περνούν ελεύθερα στο εσωτερικό και να τρέχουν στους τοίχους αφήνοντας σημάδια.

Προτάσεις

Οι παραπάνω διαπιστώσεις μού  επιβάλλουν να ολοκληρώσω την παρέμβασή μου  με κάποιες προτάσεις  για τις εργασίες που πρέπει ενδεχομένως να περιλάβει η μελέτη  επισκευής του μύλου:

1. Να γίνει συμπλήρωση κι αποκατάσταση της θεμελίωσης το συντομότερο δυνατό.
2. Να προστατευτεί η θεμελίωση απ’ την πλευρά  της θάλασσας με  αρκετούς ογκόλιθους, πάνω στους οποίους  θα σπάνε τα κύματα και θα  εμποδίζουν και το  «έργο» των παράνομων αλιέων οστράκων.
3. Στο εξωτερικό του μύλου να γίνει συμπλήρωση της  αρμολόγησης, όπου έχει υποστεί  φυσικές φθορές.
4  Να γίνει  ανακατασκευή της στέγης με πιο αξιόπιστα και σύγχρονα υλικά (καδρόνια, κόντρα –πλακέ θαλάσσης, ασφαλτό πανο, καλαμιές) που μπορούν να προσαρμοστούν κατάλληλα.
5. Να κατασκευαστούν δύο παράθυρα  σε ισάριθμα ανοίγματα, που θα επιτρέπουν τον εσωτερικό  αερισμό του μύλου και ταυτόχρονα θα εμποδίζουν τα περιστέρια να μπαινοβγαίνουν.
6. Να τοποθετηθεί διακριτικά ανοξείδωτο πλέγμα, αμέσως κάτω από τη στέγη, και πάλι για τα περιστέρια.
7. Να ασφαλιστεί με κάποιον τρόπο η εσωτερική κυκλική πέτρινη σκάλα.
8.  Να γίνει ένα καλό γενικό εσωτερικό καθάρισμα του μύλου.
9.  Να επανατοποθετηθούν τα τριγωνικά πανιά στη φτερωτή, για  να θυμίζει μύλο.
  10.  Να  γίνει στοιχειώδης περιποίηση  του περιβάλλοντος χώρου.
11.  Να μπει μια καλή κλειδαριά στην πόρτα και τέλος
  12.  Να προβλεφθεί, ποιος θ’ αναλάβει υπεύθυνα τη  φροντίδα και την αξιοποίηση  του      μύλου, για να μην πηγαίνουν χαμένα τόσα έξοδα.

       Με  την ελπίδα, ότι τα παραπάνω θα τύχουν της προσοχής, όσων  θ’ ασχοληθούν  με  τη μελέτη  επισκευής του μύλου και την εκτέλεση των εργασιών, κλείνω τούτο  το σημείωμά μου και σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Με εκτίμηση,


Δημοσθένης  Ψαρρός