«Δεν υπάρχουν νεκροί στη Μόρια από συμπλοκές» - Εκατοντάδες πρόσφυγες εγκατέλειψαν την Μόρια μετά τα επεισόδια (pics)

Οι χθεσινές συμπλοκές ανάμεσα σε Άραβες και Κούρδους αιτούντες άσυλο στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο οδήγησαν στην όξυνση της κατάστασης που επικρατεί στον καταυλισμό.


Η φημολογία για τρεις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες ως αποτέλεσμα της δράσης ισλαμιστών που μάλιστα δημοσιοποιείται και απο ιστοσελίδες (επίσημες ή όχι) διαψεύδεται απο τις Αρχές.
Οδήγησε όμως στην άτακτη φυγή Κούρδων αιτούντων άσυλο.Ήδη, περίπου 120 από αυτούς, κυρίως οικογένειες με παιδιά, έχουν οδηγηθεί στον καταυλισμό του ΠΙΚΠΑ που διαχειρίζεται η οργάνωση Αλληλεγγύη Λέσβου, ενώ περισσότεροι από 300 έφυγαν το πρωί από τη Μόρια πορευομενοι προς την πόλη. Στο ύψος του δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με φραγμούς εμπόδισαν την είσοδό τους στην πόλη.

Οι αλλοδαποί με τη σειρά τους απέκλεισαν την είσοδο στη Μυτιλήνη από τα βόρεια, ζητώντας την άμεση αναχώρησή τους απο το νησί για λόγους ασφαλείας. Η αστυνομία διοχετεύει την κίνηση από την ανατολική Λέσβο προς την πόλη μέσω παρακαμπτηριων οδών, ενώ συνεχίζει να απαγορεύει την κίνηση αλλοδαπών προς την πόλη της Μυτιλήνης.

Περίπου 300 πρόσφυγες από την Συρία και το Ιράκ έχουν εγκαταλείψει τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας μετά τα χθεσινά επεισόδια και πραγματοποιούν αυτήν την ώρα πορεία προς την πόλη της Μυτιλήνης, αναζητώντας καταφύγιο.

Το πλήθος, που αποτελείται κυρίως από γυναικόπαιδα, διαμαρτύρεται για τον πολύμηνο εγκλεισμό τους στο κέντρο της Μόριας και για τα επεισόδια που την Παρασκευή κατέληξαν στον τραυματισμό τουλάχιστον έξι ανθρώπων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ανακόψει την πορεία και καλούν τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στον καταυλισμό.

Το πλήθος αντιτείνει ότι φοβάται μετά τα επεισόδια και ορισμένοι δηλώνουν πως αν δεν τους αφήσουν να βρουν καταφύγιο στην πόλη της Μυτιλήνης θα διανυκτερεύσουν στην ύπαιθρο.

Αρκετοί από τους συγκεντρωμένους μεταφέρουν αποσκευές.

Εν τω μεταξύ, περίπου 40 άτομα πραγματοποιούν συγκέντρωση στο κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού.


Πηγή Στρατής Μπαλάσκας/ ΑΠΕ 

ΦΩΤΟ: Γ. Παπαδόπουλος


Πηγή ΣΚΑΙ