Μαλλιά προβάτων και γάλα πέταξαν κτηνοτρόφοι της Λέσβου στην Γ.Γ Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής-Ξεχείλισε η οργή των αγροτών (PICS, VID)

Συμβολική κίνηση από κτηνοτρόφους και αγρότες


Στις 11:30 το πρωί της Τετάρτης 30 Μαΐου  πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, στην πλατεία του πρώην ΙΚΑ, στην Επάνω Σκάλα, συμμετέχοντας στην χθεσινή γενική απεργία.

Παραγωγοί από όλη τη Λέσβο παρέταξαν τα αγροτικά αυτοκίνητά τους αριστερά και δεξιά του δρόμου, ενώ κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου απέκλεισαν το οδόστρωμα.Περίπου στις 12:00 ξεκίνησε η μηχανοκίνητη πορεία. 

Αρχικά κατευθύνθηκαν στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής όπου αντιπροσωπεία των αγροτών παρέδωσε ψήφισμα. Οι κτηνοτρόφοι άδειασαν ποσότητες με γάλα στο χώρο έξω από το κτήριο, καθώς εκνευριστηκαν με την απουσία του Γ.Γ Αιγαιου κ Γιαννελη αλλα και με την μη τηλεφωνική ανταπόκριση του αρμόδιου υπουργού. . Την ίδια ώρα πέταξαν και τσουβάλια γεμάτα με μαλλιά προβάτων.


Ο Γενικός Διευθυντής της Γραμματείας ανέλαβε τις επαφές με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου ενημέρωσε τους αγρότες ότι θα μπορέσει να τους δει στις 5 Ιουνίου. Ανένδοτοι οι αγρότες επέμεναν να μεταβεί ο υπουργός στη Μυτιλήνη.  Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση των αγροτών από συλλόγους και συνεταιρισμούς όλου του νησιού την Δευτέρα στις 9:00 το βράδυ στην Αγία Παρασκευή για να αποφασίσουν από κοινού τις περεταίρω κινήσεις τους,

Στην συνέχεια οι αγρότες συνέχισαν την πορεία τους προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Κατά την διαδρομή τους προς την περιφέρεια 3 κτηνοτρόφοι ενός οχήματος έχυσαν ποσότητα γάλακτος στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα η πυροσβεστική και συνεργεία του Δήμου Λέσβου μετά το τέλος της κινητοποίησης να αναγκάζονται να ξεπλύνουν τους δρόμους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που έριχναν το γάλα οι 3 κτηνοτρόφοι, 2 μοτοσικλετιστές που ακολουθούσαν ανατράπηκαν από την ολισθηρότητα του οδοστρώματος και τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά, ενώ οι κτηνοτρόφοι συνελήφθησαν.. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ: Γ. Παπαδόπουλος

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:

Στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων χρόνων βρίσκονται οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νησιού μας. Οι τιμές σε γάλα, κρέας και λάδι, βρίσκονται σε συνεχή πτώση και οι προβλέψεις για το αύριο είναι δυσοίωνες. Η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά μας έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη αύξηση της φοροληστείας, την αύξηση των εισφορών στο ΕΦΚΑ, τον ΕΛΓΑ, στα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ και στο υψηλό κόστος παραγωγής.

Η δίκαιη ανάπτυξη που ήρθε να αναγγείλει ο πρωθυπουργός στις αρχές του μήνα δεν αφορά τους φτωχούς και μεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους αλλά μια μερίδα μεγαλοαγροτών, μεγαλεμπόρων και επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο και λυμαίνονται τον ιδρώτα μας, αγοράζοντας πάμφθηνα από τον παραγωγό και πουλώντας πανάκριβα στον καταναλωτή.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους να βγούμε μαζικά και μαχητικά στο δρόμο, διεκδικώντας να καρπωνόμαστε εμείς των πλούτο που παράγουμε.

Με τους αγώνες μας διεκδικούμε:

Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα με το οποίο θα μπορούν οι αγροτικές οικογένειες να ζουν με αξιοπρέπεια και να συνεχίσουν την αγροτική απασχόληση. Άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών από τους εμπόρους και τους συνεταιρισμούς με την παράδοση των προϊόντων τους.

Άμεση στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων του νησιού μας απ’ τη ζωονόσο της ευλογιάς, με αποζημιώσεις που να αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα και όχι ψίχουλα. Να συνεχιστεί η επιδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων που επλήγησαν για όσο χρόνο απαιτείται μέχρι την πλήρη ανασύσταση των κοπαδιών τους.

Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.

Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Να καλυφθούν οι ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 – 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

Άμεσα δημιουργία μονάδας καύσης ζωικών αποβλήτων (αποτεφρωτήρας ) στο νησί με ευθύνη και έλεγχο του κράτους.

Να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά μας γιατί θα επιταχύνει τη φτωχοποίηση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Να σταματήσουν οι αθρόες και παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις σε όλα τα αγροτικά προϊόντα.