Με δύο μπαμπάδες ή με δύο μαμάδες;


της Γιώτας Βουλδή για το LesvosPost.com


Με απόφαση πλέον του κράτους θα μπορούν τα ομόφυλα ζευγάρια να γίνονται ανάδοχοι γονείς.

Για να το καταλάβουμε αυτό καλύτερα , θα πρέπει να κατανοήσουμε τον όρο της αναδοχής , δηλαδή την δυνατότητα της φιλοξενίας και της προστασίας ενός παιδιού ηλικίας 0 _ 18 ετών για προσωρινό χρόνο όταν για διάφορους λόγους είτε οικονομικούς είτε κοινωνικούς η φυσική οικογένεια στερείται να καλύψει τις ανάγκες του.

Δηλαδή , οι ανάδοχοι γονείς καλούνται να αναπληρώσουν κατά κάποιον τρόπο την φυσική οικογένεια. Υπό το στέγαστρο , υπό την οικονομική αιγίδα του κράτους , μίας και το κράτος πρόνοιας υποχρεούται να υποστηρίξει οικονομικά την ανάδοχη οικογένεια.

Γιώτα Βουλδή
Οι προϋποθέσεις βάσει του νομοσχεδίου και του άρθρου 8 είναι ότι κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι , σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι οι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης (όπως ήδη ισχύει με τα ομόφυλα ζευγάρια που το επιθυμούν) με ή χωρίς παιδιά ή ακόμα άτομα μεμονωμένα (άγαμα ή διαζευγμένα ή σε χηρεία) με ή χωρίς παιδιά , που μπορεί να είναι συγγενείς εξ αίματος οποιουδήποτε βαθμού με το ανήλικο τέκνο (εδώ αναφερόμαστε σε συγγενική αναδοχή).

Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη ρύθμιση εκτός του ότι δεν προβλέπει τα σύμφωνα συμβίωσης επισημαίνει πως η αναδοχή από μεμονωμένα άτομα γίνεται σε "εξαιρετικές περιπτώσεις" , ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται η παροχή απόκτησης της ιδιότητας του αναδόχου γονέα σε όσους έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Το δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις υιοθεσίες τέκνων προς το παρόν δεν φαίνεται να επεκτείνει τον θεσμό και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ωστόσο , στελέχη της αντιπολίτευσης δεν αποκλείουν να υπάρχει σχετική "νομοτεχνική βελτίωση" από το αρμόδιο υπουργείο. Να σημειωθεί ότι η υιοθεσία είναι νομική πράξη κατά την οποία το υιοθετημένο παιδί απολαμβάνει όλα τα προνόμια και τα δικαιώματα ενός φυσικού παιδιού και η οικογένεια έχει τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι σε αυτό σαν να ήταν φυσικό παιδί της. Με την πράξη της υιοθεσίας αλλάζει η νομική ταυτότητα του παιδιού το οποίο πλέον παίρνει το επώνυμο των παιδιών που το έχουν υιοθετήσει.

Καθώς φαίνεται , ανοίγει και η "κερκόπορτα" ώστε να λειτουργήσει "πειραματικά" αρχικά ένα νέο μοντέλο οικογένειας για τα ελληνικά δεδομένα : Με δύο μπαμπάδες ή με δύο μαμάδες. Το πόσο βαθιά θα "κολυμπήσει" ένα παιδί στο καινούργιο οικογενειακό πλαίσιο , σε αυτό είναι αρμόδιοι μόνο οι ψυχολόγοι , οι κοινωνικοί λειτουργοί και άλλοι ειδικοί φορείς , όπου σίγουρα θα εποπτεύουν τις οικογένειες.

 Το καινούργιο μοντέλο της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια όπως όλοι γνωρίζουμε αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε (σε άλλα κράτη έχει κάνει εδώ και καιρό την εμφάνιση του) και δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί εάν τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την ασφάλεια του παιδιού , τόσο σε ψυχικό όσο και σε κάθε άλλο επίπεδο. Η καταλληλότητα ενός ζευγαριού που επιθυμεί να προστατεύσει και να φροντίσει ένα παιδί δεν κρίνεται με βάση τις σεξουαλικές του προτιμήσεις αλλά πόση αγάπη , φροντίδα και πρόνοια μπορεί να χαρίσει στο παιδί. Οι αξίες , οι αρετές ενός ατόμου δεν διαφέρουν ανάλογα με την σεξουαλική του ταυτότητα. Κανένας ώριμος άνθρωπος δεν θα "τραυματίσει" την ψυχή ενός παιδιού εκθέτοντας την σεξουαλική του ζωή σε δημόσια θέα , αυτό το κάνουν μονάχα τα άρρωστα μυαλά .

Ένα ομόφυλο ζευγάρι σε συνεργασία πάντα με τον παιδοψυχολόγο και τον κοινωνικό λειτουργό θα μιλήσει στο παιδί για την ομοφυλοφιλία με τον καλύτερο , δυνατό τρόπο και θα του εξηγήσει πως δεν διαφέρει και πολύ με την ετεροφυλοφιλία και η αγάπη μπορεί να υπάρχει ακόμα και ανάμεσα σε δύο άτομα του ιδίου φύλου , η φύση άλλωστε είναι αυτή που έκανε την επιλογή της.

Υπάρχουν δηλαδή ομοφυλόφιλοι όσο υπάρχουν ετεροφυλόφιλοι και αμφισεξουαλικοί.

Πρωτίστως όμως , τα παιδιά αυτά δεν θα είναι αναγκασμένα να μεγαλώσουν σε ένα "ψυχρό " ίδρυμα , θα τους παρέχεται η δυνατότητα να ανήκουν κάπου κοινωνικά , ακόμα και αν οι ανάδοχοι γονείς τους είναι δύο άνδρες ή δύο γυναίκες.

Τα ομόφυλα ζευγάρια δεν διεκδίκησαν αβρόχοις ποσοί το δικαίωμα της αναδοχής , δεν ανήκουν στο περιθώριο της κοινωνίας , μπορούν να απολαύσουν ίδια και ίσα δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια. Οι κοινωνίες εξελίσσονται , οι άνθρωποι αλλάζουν , οι "φραγές" φέρνουν μόνο κοινωνική δυστυχία και εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την νέα εποχή , την νέα τάξη πραγμάτων , όπου όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα να απολαμβάνουν ίδια προνόμια και δικαιώματα.

της Γιώτας Βουλδή για το LesvosPost.com

Με την ευγενική χορηγία των:
(πατήστε τις εικόνες)