Ανησυχία για προβοκάτσια κατά Τσίπρα στη Λέσβο- Μίνι στρατός θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό-Όλα τα μέτρα ασφαλείας

Το ραντεβού μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων ακροδεξιών στοιχείων και τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛΑΣ. Τι καταλογίζουν στη ΝΔ και δη στον πρώην υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου κυβερνητικά στελέχη


Ανησυχία επικρατεί σε κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας κατά του Αλέξη Τσίπρα, που θα επισκεφθεί και θα μιλήσει στη Μυτιλήνη μεθαύριο Πέμπτη.Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο νησί στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος στις 2 και 3 Μαΐου και αναμένεται να εξαγγείλει σειρά μέτρων για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αλλά και να αποστείλει αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα, τόσο για τη στάση της στο Αιγαίο όσο και για το προσφυγικό.

Η ανησυχία προκύπτει από τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έχουν αποστείλει ακροδεξιά στοιχεία στο νησί και μέσω των οποίων καλούσαν σε συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην πόλη. Η ΕΛΑΣ, βεβαίως, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει κάποιο γεγονός, πολύ περισσότερο που το κλίμα στο νησί λόγω και του προσφυγικού –αλλά και την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ- είναι εκρηκτικό. Κυβερνητικά στελέχη, επιπλέον, σχολιάζουν αρνητικά αν όχι την οργάνωση κινητοποιήσεων των κατοίκων από βουλευτές της ΝΔ, τουλάχιστον την ενθάρρυνσή της. Για το θέμα στοχοποιούν μεταξύ άλλων τον πρώην «γαλάζιο» υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου. Προς το παρόν, πάντως, ο πρωθυπουργός δεν έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του επίσκεψη στο προσφυγικό κέντρο της Μόριας, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή τοποθέτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα με θέμα «προσφυγικό και κοινωνική συνοχή».

Ένας μίνι στρατός αποτελούμενος από εκατοντάδες αστυνομικούςθα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη Λέσβο στις 2 και 3 Μαΐου στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου. Είναι χαρακτηριστικό πως 17 διμοιρίες των ΜΑΤ, θα στήσουν  «τοίχος» μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των πολιτών του  νησιού που αναμένεται να διαδηλώσουν με αφορμή το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Παλαιότερα οι διμοιρίες που συνόδευαν πρωθυπουργούς σε αντίστοιχες περιπτώσεις δεν ξεπερνούσαν τις δυο. «Που να μην ήθελε να καταργήσει και τα ΜΑΤ, πόσες θα έπαιρνε», διερωτώνται σκωπτικά συνδικαλιστές αστυνομικοί.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν επίσης, κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, της ασφάλειας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Όλες οι υπηρεσίες θα ελέγχουν και θα «αποστειρώνουν» όλα τα σημεία απο όπου θα διέλθει η αυτοκινητοπομπή, κάνοντας και τις απαραίτητες διακοπές στην κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά και θα ελέγχουν τους χώρους που θα κινηθεί και θα επισκεφθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Τέλος θα υπάρξει και ένα «ηλεκτρονικό πέπλο» προστασίας του πρωθυπουργού, για την ασφάλεια των επικοινωνιών και των τηλεφωνικών επαφών του, κατά την διάρκεια της παραμονής του στη Λέσβο.Συλλήψεις για κακουργήματα

Εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος αναμένονται συλλήψεις 6-7 ακροδεξιών που είχαν επιτεθεί στους πρόσφυγες στην πλατεία Σαπφούς με κακουργηματικές κατηγορίες- μεταξύ των οποίων και για ρατσιστική βία.

Θα απαγγελθούν επίσης σε 6-7 ακόμα άτομα κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα.