Υπ. Επικρατείας Χ. Βερναρδάκης: «Ακατανόητη η στάση μερίδας εκπροσώπων κοινωνικών φορέων της Λέσβου να μην συμμετάσχουν στο συνέδριο»

Δήλωση του Υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη εν’ όψει του Αναπτυξιακό Συνέδριο του Βορείου Αιγαίο

«Το Αναπτυξιακό Συνέδριο του Βορείου Αιγαίου που ξεκινά την Τετάρτη στην Μυτιλήνη διεξάγεται σε μια στιγμή που η προκλητικότητα της Τουρκίας στα ελληνικά σύνορα  κλιμακώνεται. Πρόκειται για μια κρίσιμη εθνικά περίοδο, που γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη αφού η χώρα καλείται να διαχειριστεί και ένα τόσο μεγάλο ζήτημα όπως το προσφυγικό. 

Σ' αυτό το πολιτικό περιβάλλον η επιλογή της Κυβέρνησης είναι να θωρακίσει τα νησιά οικονομικά, θεσμικά, παραγωγικά, διοικητικά. Να δώσει έμφαση στις πολιτικές νησιωτικότητας, με τη θεσμοθέτηση του  μεταφορικού ισοδύναμου, με την ενίσχυση των δομών υγείας και παιδείας, με οικονομικά κίνητρα, με την ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων. Και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς της αυτοδιοίκησης.

Για τους λόγους αυτούς, είναι απολύτως ακατανόητη η στάση μιας μερίδας εκπροσώπων κοινωνικών φορέων της περιοχής, που λόγω μικρο-κομματικών συμφερόντων, επιλέγει πολιτική αποχής από το συνέδριο αντί της συμμετοχής σε μια ανοικτή διαδικασία διαβούλευσης για όλα τα ζητήματα.
Το μήνυμα του αναπτυξιακού συνεδρίου στο Βόρειο Αιγαίο είναι η δίκαιη ανάπτυξη με εθνική ενότητα και συσπείρωση. Και από την ενότητα αυτή καμία πραγματικά πατριωτική δύναμη δεν δικαιούται να απόσχει».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ