Ερώτηση από το ΚΚΕ για τις ιχθυοκαλλιέργειες και οστρακοκαλλιέργειες στον κόλπο Καλλονής Λέσβου


Ερώτηση για τις ιχθυοκαλλιέργειες και οστρακοκαλλιέργειες στον κόλπο Καλλονής Λέσβου κατάθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Σταύρος Τάσσος και Νίκος Μωραΐτης.


Αναλυτικά αναφέρουν:

«Ο Κόλπος της Καλλονής συνυπάρχει αιώνες τώρα με τους κατοίκους των γύρω περιοχών, τους αγρότες και τους ψαράδες...

Στο όνομα της "ανάπτυξης" και με πολιορκητικό κριό την ΚΥΑ 31722/04.01.2011 έγκρισης ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για υδατοκαλ­λιέργειες και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) αυτού, γίνεται προσπάθεια να αλωθεί ο κόλπος της Καλλονής από εταιρείες που θα εκμεταλλευτούν τα τεράστια αποθέματα οστράκων που βρίσκονται στο βυθό του φυσικά, καταστρέφοντας παράλληλα το μοναδικό οικοσύστημα, το πλούσιο σε πλαγκτόν και μεγάλης βιοποικιλότητας.

Αυτή η απόφαση που αφορά στις ιχθυοκαλλιέργειες και οστρακοκαλλιέργειες δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον κόλπο της Καλλονής λόγω της μεγάλης οικολογικής του αξίας και της ευαισθησίας του.

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη οστρακοκαλλιέργειας, η φύση φροντίζει για την παραγωγή και αναπαραγωγή οστράκων, εδώ και αιώνες, και μάλιστα σε πολύ μεγάλες ποσότητες, διατηρώντας ταυτόχρονα την ευαίσθητη ισορροπία του κόλπου.

Επιδίωξη αυτών που θέλουν να βάλουν πόδι στον κόλπο με πρόφαση την "ανάπτυξή" του μέσω της οστρακολλιέργειας (χαβαροκαλλιέργειας) - τεμαχίζοντάς τον σε οικόπεδα - είναι η εκμετάλλευση των υπαρχόντων φυσικών αποθεμάτων οστράκων, επιφέροντας στον κόλπο επιπρόσθετη περιβαλλοντική και οικολογική επιβάρυνση και συγχρόνως στερώντας πολλαπλά από τους ψαράδες το αναγκαίο εισόδημα τους.

Οι συνέπειες θα είναι ακόμα χειρότερες αν επιχειρήσουν να καλλιεργήσουν όστρακα στον κόλπο, οπότε η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική:

Επιβάρυνση της αναπαραγωγής και αναγέννησης μέχρι την εξαφάνιση κι άλλων οργανισμών.
Ανατροπή της ισορροπίας του οικοσυστήματος.

Οι ψαράδες της περιοχής, οι οποίοι έτρεφαν και τρέφουν τις οικογένειές τους στο συγκεκριμένο περιβάλλον γίνεται φανερό ότι δεν θα μπορούν να ζουν πια σαν νοικοκύρηδες στον τόπο τους αλλά σαν μισθωτοί και κολίγοι κάποιων.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

1. Να τροποποιηθεί η παραπάνω ΚΥΑ εξαιρώντας τον κόλπο Καλλονής.
2. Να προστατευτεί το περιβάλλον και το οικοσύστημα από παρεμβάσεις άλλων εξωγενών παραγόντων».

Πηγή 902.gr