Πυρκαγιά μεγάλης έκτασης σε δασική πευκόφυτη περιοχή στην Λέσβο- Αύριο η μεγάλη άσκηση «ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2018»


το πρωί της Τρίτης 08 Μαϊου 2018


Προκειμένου να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων στη δασοπυρόσβεση φορέων, θα πραγματοποιηθεί άσκηση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, σε πραγματικές συνθήκες  στην Λέσβο,  με την κωδική ονομασία  «ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2018», το πρωί της Τρίτης 08 Μαϊου 2018.

Για το Νησί της Λέσβου το σενάριο της άσκησης βασίζεται σε έναρξη συμβάντος δασικής   πυρκαγιάς, περί ώρα 09:30 π.μ., που θα πλήξει την περιοχή «Αγ. Χαράλαμπος-  Ταύρος» Τ.Κ. Κώμης και Νέων Κυδωνιών.

Η πυρκαγιά σε δασική πευκόφυτη περιοχή, θα προκαλέσει ξεχωριστής φύσης έκτακτα επεισόδια, τραυματισμένα άτομα από την πυρκαγιά κ.α.  Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις ανωτέρω καταστάσεις, σύμφωνα με την αποστολή και τις αρμοδιότητές της και βάσει το ισχύον συνταχθέν «Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών έτους 2016» σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς που εμπλέκονται στην δασοπυρόσβεση.

Έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στην άσκηση η 98 ΑΔΤΕ, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, (Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου), η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου για τη διευθέτηση της κυκλοφορίας οχημάτων, το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, η Διεύθυνση Δασών Νομού Λέσβου με δασοφύλακες και δασολόγους, ο Δήμος Λέσβου (με τις όμορες Δημοτικές ενότητες και τις ομάδες πυρασφαλείας και υδροφόρα οχήματα που διαθέτουν), το Ε.Κ.Α.Β. για παροχή πρώτων βοηθειών και μεταφορά τραυματιών στο Νοσοκομείο, η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. για διακοπή της ηλεκτροδότησης όπου κι αν κριθεί αναγκαίο καθώς επίσης Εθελοντικές ομάδες και Σωματεία, τα οποία δραστηριοποιούνται στο νησί της Λέσβου.