Σαφάρι ελέγχων από την Αστυνομική Δ/νση Λέσβου ενόψει των εορτών του Πάσχα- Έλεγχοι για βεγγαλικά, διαρρήξεις, κλοπές και τροχαίες παραβάσεις

«Σαφάρι» για τον εντοπισμό επιχειρήσεων που πουλάνε παράνομα κροτίδες εν όψει του Πάσχα πραγματοποιούν αστυνομικοί στην Λέσβο.


Επίσης η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει στους πολίτες, ότι «τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα.»

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου εντατικοποιεί τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης, εν όψει των εορτών του Πάσχα

Παράλληλα εντείνονται οι αστυνομικοί έλεγχοι για την παράνομη κατασκευή, διακίνηση, εμπορία και χρήση κροτίδων, βεγγαλικών κ.λπ., που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τραυματισμούς και απώλεια ανθρώπινης ζωής

Στόχος των μέτρων είναι η προληπτική και αποτρεπτική παρουσία και δράση της Αστυνομίας, καθώς και η αποτελεσματική παρέμβασή της, όπου απαιτείται ή κρίνεται αναγκαίο

Εντατικοποιούνται οι δράσεις των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, εν όψει των εορτών του Πάσχα, με την εφαρμογή δέσμης μέτρων ασφάλειας και αστυνόμευσης, με στόχο την πρόληψη και την αποτροπή έκνομων ενεργειών και παραβατικών συμπεριφορών.  

Στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου έχει απευθύνει στις εμπλεκόμενες Αστυνομικές Υπηρεσίες, ειδικές εντολές και κατευθύνσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε γεωγραφικής περιοχής, με στόχο τη διασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και την ανταπόκριση στις αυξημένες απαιτήσεις της εορταστικής περιόδου.

Στόχος των δράσεων αυτών είναι η προληπτική και αποτρεπτική παρουσία της Αστυνομίας, καθώς και η αποτελεσματική παρέμβασή της, όπου απαιτείται ή όποτε κρίνεται αναγκαίο.

Tο πλέγμα των μέτρων που θα εφαρμοστεί κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα περιλαμβάνει την εντατικοποίηση των εποχούμενων και πεζών περιπολιών τάξης και ασφάλειας, για την πρόληψη και καταστολή εγκληματικών ενεργειών και ειδικότερα:



σε κατοικημένες περιοχές για την αποτροπή κλοπών - διαρρήξεων σε οικίες,

σε δημόσιους χώρους όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση ατόμων και κυρίως σε εμπορικά και

λοιπά καταστήματα, σε υπαίθριες αγορές και σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους,

σε στόχους οικονομικού ενδιαφέροντος (τραπεζικά καταστήματα, Α.Τ.Μ. κ.λπ.), όπου οι πολίτες πραγματοποιούν αναλήψεις χρηματικών ποσών,

σε Ιερούς Ναούς όπου παρατηρείται προσέλευση και αποχώρηση πιστών και γενικότερα σε χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις, σε περιοχές όπου παρατηρείται αυξημένη τουριστική δραστηριότητα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του σχεδιασμού προβλέπεται η διενέργεια ελέγχων αστυνομικής αρμοδιότητας, σε δημόσια κέντρα και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για τον εντοπισμό τυχόν παραβάσεων, ενώ εντατικοί θα είναι και οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση του παράνομου υπαίθριου εμπορίου.

Παράλληλα, εντείνονται οι δράσεις και οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της
παράνομης κατοχής, κατασκευής, διακίνησης, εμπορίας και χρήσης κροτίδων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών και λοιπών απαγορευμένων πυροτεχνικών ειδών, που εγκυμονούν κινδύνους για σοβαρούς τραυματισμούς και απώλεια ζωής.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, με αφορμή το γεγονός ότι αρκετοί πολίτες θα μετακινηθούν κατά την εορταστική περίοδο, απευθύνει τις παρακάτω χρήσιμες οδηγίες- συμβουλές, για την πρόληψη εγκληματικών συμπεριφορών και ειδικότερα:

Φεύγοντας από το σπίτι:



Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.
Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.
Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι "κράχτες" της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.
Το σπίτι ή το διαµέρισµά σας να µη δείχνει "εντελώς κλειστό", υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.
Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού.
Ενεργοποιήστε, εάν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.
Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.
Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας, µη διστάσετε να ειδοποιήστε το "100" ή το Αστυνομικό Τµήµα της περιοχής σας.
Σε περίπτωση κλοπής, ειδοποιήστε το "100" ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.

Στο ταξίδι:

Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.
Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.
Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά.
Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σας στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ) με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.
Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.
Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.
Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.
Στη διαμονή:
Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο - διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο.
Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας, που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδό σας.

Στη διασκέδαση:

Στη διασκέδασή σας σε Κέντρα - Bar - Καφετερίες - Εστιατόρια - υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, την τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.

Επιπρόσθετα, η Ελληνική Αστυνομία επισημάνει ότι κάθε χρόνο, πριν και κατά τη διάρκεια των Εορτών του Πάσχα, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών και υπενθυμίζει ότι:

Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε, απαγορεύεται.

Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.

Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.

Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.
Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.

Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.

Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή.

Ενισχυμένα μέτρα θα ληφθούν από τις Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα



Τα συγκεκριμένα μέτρα στοχεύουν στην ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, εν όψει της περιόδου των εορτών του Πάσχα και δεδομένης της αυξημένης κίνησης που αναμένεται να παρουσιαστεί στο οδικό δίκτυο των περιοχών αρμοδιότητάς της, ήτοι Λέσβου, Χίου και Σάμου, ενισχύει τις δράσεις της, με την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων τροχονομικής αστυνόμευσης, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

Επιτήρηση του συνόλου του οδικού δικτύου, κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής.

Αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους - εξόδους των αστικών κέντρων και των περιοχών όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

Διευκόλυνση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Πραγματοποίηση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε τόπους όπου πρόκειται να λάβουν χώρα θρησκευτικές ή άλλες εκδηλώσεις.

Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, για τη βεβαίωση και τον περιορισμό των επικίνδυνων τροχονομικών παραβάσεων.  

Επισημαίνεται ότι το προσωπικό και τα μέσα των Υπηρεσιών Τροχαίας θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, όντας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα οδικής ασφάλειας, απευθύνει στους



οδηγούς οχημάτων και στους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για την πρόληψη και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τις παρακάτω χρήσιμες οδηγίες - συμβουλές:

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και κατά τις μετακινήσεις τους και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
Να μην παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας κατά την οδήγηση.
Να μην παραβιάζουν τους ερυθρούς σηματοδότες και την προτεραιότητα και να μην προβαίνουν σε αντικανονικά προσπεράσματα.
Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές, που αποσπούν την προσοχή τους.
Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας των αυτοκινήτων, όπως και τα προστατευτικά κράνη, όταν κινούνται με δίκυκλα.
Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των ειδικών παιδικών καθισμάτων.
Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές ικανότητές τους και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.