Εκλέχθηκε το πρώτο Τοπικό – Συνοικιακό Συμβούλιο της περιοχής “Ακλειδιού, Κουμκό, Σουράδα

Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση περιοχής “Ακλειδιού, Κουμκό, Σουράδα”.


Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018 στο καφενείο “ΓΟΡΓΟΝΑ” (Εργατικές Κατοικίες Ακαδημίας), η ένατη από τις 11 ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις των ευρύτερων συνοικιών της Μυτιλήνης, που αφορούσε στην περιοχή “Ακλειδιού, Κουμκό, Σουράδα”.           

Το παρόν έδωσαν, ο Πρεσβύτερος του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ακλειδιού Πατέρας Παναγιώτης Τραγάκης, ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος και τα μέλη του Συμβουλίου Δέσποινα Διαμαντή και Ελένη Πετρέλλη, τα μέλη του προσωρινού Συμβουλίου της περιοχής Θέμης Καλογρίδης, Δέσποινα Πίτσιου – Νίκου, Μιχάλης Σιφναίος και Παναγιώτης Χατζάρας, καθώς και πολλοί κάτοικοι & επιχειρηματίες από την ευρύτερη περιοχή.    

Η λαϊκή Συνέλευση ξεκίνησε με σύντομες ομιλίες του μέλους του προσωρινού Συμβουλίου Παναγιώτη Χατζάρα και του Προέδρου της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου, οι οποίοι εξήραν την πολυπληθή συμμετοχή των δημοτών, τόνισαν τη σημασία των λαϊκών συνελεύσεων ανά γειτονιά, που για πρώτη φορά οργανώνονται στη Μυτιλήνη και επεσήμαναν το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα τοπικά – συνοικιακά συμβούλια.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων δημοτών, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εκτέθηκαν τα  βασικότερα τρέχοντα ζητήματα και τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν τους περιοίκους και την εν γένει περιοχή.

Ενδεικτικά, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε από τους δημότες, στα εξής θέματα:

1.      Το σημαντικότερο θέμα που τονίστηκε από όλους τους δημότες, είναι η δημιουργία του κόμβου με παράλληλη φωτεινή σηματοδότηση στο Φόρο, που είναι ύψιστης σημασίας τόσο για την ασφάλεια πεζών και οδηγών, όσο και για τη βελτίωση της κυκλοφορίας – απάλειψη των συνεχών τροχαίων ατυχημάτων. Επιπλέον, παρά την ύπαρξη σχετικής πινακίδας του Κ.Ο.Κ., πολλά οχήματα που κινούνται με κατεύθυνση από το αεροδρόμιο προς τη Μυτιλήνη, με παράνομη στροφή 180 μοιρών εισέρχονται στην οδό Μούρα.  

2.      Αστυνόμευση και ειδική μέριμνα στην κυκλοφορία οχημάτων, τόσο στην Ελ. Βενιζέλου όσο και στη Γ. Μούρα, όπου πάρα πολλοί ασυνείδητοι οδηγοί, αντί να ελαττώνουν ταχύτητα όπως οφείλουν βάσει και της υπάρχουσας σήμανσης στην κατοικημένη αυτή περιοχή, την αυξάνουν με προκλητική “αναισθησία”. 

3.      Κυκλοφοριακή συμφόρηση με αυξημένη επικινδυνότητα για την ασφάλεια μαθητών και γονέων, παρατηρείται κάθε πρωί και κάθε μεσημέρι στην Ακαδημία (τις ώρες έναρξης και λήξης του σχολείου).

4.      Πέραν του κόμβου στο Φόρο, απαιτείται και επιπλέον ειδική μέριμνα με σήμανση και διάβαση πεζών, στη διασταύρωση Ελ. Βενιζέλου – Βολογιάννη, ενώ η υφιστάμενη διάβαση πεζών στον Πύργο Γιανέλλη, ουδόλως τηρείται από τους οδηγούς, μέρος των οποίων αναπτύσσει ιλιγγιώδεις ταχύτητες, μη υπολογίζοντας την ασφάλεια των πεζών. Ανύπαρκτα “μπλόκα” της τροχαίας, τόσο στην παραλιακή, όσο και στην Ελ. Βενιζέλου. 

5.      Η ποδηλασία, το περπάτημα και το joking στην παραλιακή, είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, λόγω των ταχυτήτων που αναπτύσσουν τα οχήματα. Μετά τους δημότες των περιοχών Βαρειάς – Ακρωτηρίου και Νεαπόλεως – Πληγωνίου και οι κάτοικοι της περιοχής Ακλειδιού, Κουμκό, Σουράδα επεσήμαναν την αναγκαιότητα αποχαρακτηρισμού της οδού Αεροδρομίου – Μυτιλήνης (Απ. Αποστόλου) από εθνική οδό.      

6.      Παρά το γεγονός ότι στο φανάρι μπροστά στον Πύργο Μυτιλήνης, ορθά έχει απαγορευτεί η στροφή των οχημάτων με κατεύθυνση από το Αεροδρόμιο στη Μυτιλήνη προς τη Χρυσομαλλούσα, εν τούτοις συνεχώς παραβιάζεται από ανεύθυνους οδηγούς, χωρίς την παραμικρή τιμωρία.

7.      Σε πολλά σημεία της περιοχής (π.χ. Ακαδημία, Βολογιάννη, κ.α.), συνεχώς βρίσκονται παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, που δυσχεραίνουν την ασφαλή διέλευση των οχημάτων.

8.      Απαιτείται η βελτίωση του περιμετρικού δρόμου των εργατικών κατοικιών της Ακαδημίας.

9.      Η Γρηγορίου Τυρνόβου, πρέπει να γίνει μονόδρομος.

10.  Ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή (αφού μόνο η δυτική πλευρά έχει αποκτήσει δίκτυο).

11.  Μεγάλα προβλήματα δημιουργούνται στα δύο ποτάμια της περιοχής που καταλήγουν στην παραλιακή οδό (έλλειψη φρεατίων, ακαθάριστα ρέματα, κατέβασμα φερτών υλικών, μυρωδιά, κουνούπια, κ.ο.κ.). Απαιτείται νοικοκύρεμα στις κοίτες των ποταμών. Το ίδιο αναφέρθηκε και για την περιοχή των εργατικών κατοικιών της Ακαδημίας.

12.  Στην περιοχή του Ακλειδιού που έχει οικοδομηθεί τελευταία (με πολλά αδιέξοδα), απαιτείται ειδική μέριμνα στην καθαριότητα, ενώ η δημιουργία μιας παιδικής χαράς με περίφραξη και παιχνίδια είναι επιτακτική ανάγκη.   

13.  Τα περιττώματα των σκύλων (τόσο των αδέσποτων, όσο και των δεσποζόμενων) είναι σύνηθες φαινόμενο στην περιοχή, παρά την ύπαρξη σχετικού νόμου. Απαιτείται ευαισθητοποίηση των κατοίκων με μία ειδική καμπάνια (ειδικές αφίσες, κ.α.).   

14.  Βελτίωση και αξιοποίηση της μικρής παραλίας του Άγιου Γιάννη στη Σουράδα και της πέριξ περιοχής, όπου δεσπόζει το ιστορικό “μονόπετρο”, καθώς και των παραλιών αμέσως μετά την οικία Σιφναίου (όπου παλαιότερα και μέχρι τη δεκαετία του 80, οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να κάνουν το μπάνιο τους).      

Η Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την εκλογή του νέου Τοπικού – Συνοικιακού Συμβουλίου της περιοχής “Ακλειδιού, Κουμκό, Σουράδα”, του οποίου ο ρόλος θα είναι, λειτουργώντας εντελώς αυτόνομα, να συγκεντρώνει, να καταγράφει και να ταξινομεί τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον κάθε δημότη και την κάθε γειτονιά, προτείνοντας τις βέλτιστες λύσεις τόσο προς τη Δημοτική Κοινότητα όσο και απευθείας προς τις αρμόδιες Αντιδημαρχίες του Δήμου. Επιπλέον θα έχει τη δυνατότητα να εισηγείται νέες και καινοτόμες προτάσεις, σχετικά με τη βελτίωση – αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας της περιοχής, καθώς και την εν γένει ανάπτυξή της.    

Το νέο ενδεκαμελές τοπικό – συνοικιακό συμβούλιο της περιοχής “Ακλειδιού, Κουμκό, Σουράδα”, που αναδείχθηκε μετά τις αρχαιρεσίες, απαρτίζεται από τους ακόλουθους δημότες & επιχειρηματίες της περιοχής:    

1.      Γιώργος Αναγνώστου
2.      Νίκη Γεωργή
3.      Θέμης Καλογρίδης
4.      Παναγιώτης Καφές
5.      Αλέκος Κουζινόγλου
6.      Ελένη Κριπιντίρη
7.      Βασίλης Μούσκουρης
8.      Δημήτρης Παναγιώτου
9.      Μαριάνθη Πατρικοπούλου
10.  Γιώργος Τριχόπουλος
11.  Ευθαλία (Λίτσα) Χριστέλη  

Σύνδεσμος μεταξύ της Δ/Κ Μυτιλήνης και του εν λόγω τοπικού συμβουλίου, θα είναι η Ελένη Πετρέλλη.   

Το νεοεκλεγέν συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάζει κατά τακτά διαστήματα, συνεδρίασε αμέσως μετά τη Συνέλευση και όρισε ένα τριμελές ευέλικτο Προεδρείο, προκειμένου να διαχειρίζεται τα γραφειοκρατικά θέματα, απαρτιζόμενο από τους Αλέκο Κουζινόγλου, Δημήτρη Παναγιώτου και Μαριάνθη Πατρικοπούλου. Η έδρα που θα συνεδριάζει το νέο συμβούλιο, όπου θα μπορούν να παρευρίσκονται και δημότες της περιοχής, θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.   


Οι δημότες της συνοικίας “Ακλειδιού, Κουμκό, Σουράδα”, από τούδε και στο εξής μπορούν να απευθύνονται στα παραπάνω μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, για να καταθέτουν τα αιτήματα και τις προτάσεις τους.