Έφυγε από την ζωή ο Ιδρυτής και δημοσιογράφος της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΙΚΑ Λέσβου Μανος Γκιγκιλινης

Απεβίωσε σήμερα το πρωί ο Μανος Γκιγκιλινης (δημοσιογράφος και ιδρυτής της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΙΚΑ) σε ηλικία 85 ετων. 

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 στις 16.00, από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης και η ταφή του στο κοιμητήριο της Αγίας Κυριακής.

ο γιος του Ε. Γκιγκιλινης ανέφερε ότι αντί στεφάνου (όσοι επιθυμούν) μπορούν να κάνουν δωρεές στο Σωματείο «ΒΟΗΘΕΙΑ-HELP για το Παιδί»,vohthpe.blogspot.com,λογ. Εθνικής 415/29613691

Ο Δ/ντης του LesvosPost Στεφάνου Γεώργιος και σύσσωμη η τεχνική και δημοσιογραφική ομάδα του LesvosPost εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και ιδιαίτερα στην κόρη του δημοσιογράφο και σημερινή ιδιοκτήτρια των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ Βαρβάρα Γκιγκιλινη




Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή, στα 85 του χρόνια, ο Μανώλης Ε. Γκιγκιλίνης, ένας παλαιάς κοπής δημοσιογράφος και εκδότης που υπηρέτησε με πίστη και επιμονή το λειτούργημα της δημοσιογραφίας έχοντας πάντοτε ως πυξίδα του το πνεύμα του Ιάκωβου Μάγερ -το οποίο συμπυκνώνεται στην περίφημη ρήση του πατέρα της νεοελληνικής δημοσιογραφίας- πως η «Δημοσιεύσις είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης¨. Με συνέπεια και αφοσίωση ως και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ο κυρ Μανώλης εξακολουθούσε με την οξυδερκή του πέννα να να εμπλέκεται στη σύγχρονη πολιτική ζωή του τόπου  με το εβδομαδιαίο άρθρο του στα «Πολιτικά», την εφημερίδα που ίδρυσε το 1962.

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη από γονείς πρόσφυγες, το 1933. Σπούδασε Νομικά στη Θεσσαλονίκη και Πολιτική-Φιλοσοφία στη Γερμανία(Τυβίγγη). Υπηρέτησε, σαν έφεδρος Αξιωματικός στο πεζικό, ενώ παράλληλα ειδικεύτηκε σε θέματα προπαγάνδας, ψυχολογικού πολέμου και πληροφοριών. Μέλος της Εθνικής Κυπριακής Πατριωτικής  Οργάνωσης (ΕΠΕΚΑ) ενίσχυσε ηθικά τον απελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων. Δημοσιογράφος της FIPP εργάστηκε σε εφημερίδες στη Γερμανία και τη Νορβηγία, την εφημερίδα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και σε λεσβιακά τοπικά έντυπα. Από το 1962 εργάστηκε ως συντάκτης και εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Πολιτικά». Κατά  καιρούς κυκλοφόρησε βιβλία και περιοδικά. Ασχολήθηκε ακόμα ερασιτεχνικά με την κρατική ραδιοφωνία και την τοπική τηλεόραση.

«Αναζητούσα αρκετά χρόνια ένα διάδρομο έκφρασης. Επιθυμία μου ήταν στείλω κάποιο μήνυμα σ΄αυτούς, που πραγματικά πιστεύουν στην πληροφόρηση»σημείωνε στον πρόλογο του βιβλίου του «Άνθρωποι και σκιές», το 1995

«Πέρασα δειλά από το στάδιο του ελέγχου και της αυτοκριτικής και κάποτε πίστευα ότι έφτασα στην πόρτα της ωρίμανσης. Η πρότασή μου είναι απλή , ρομαντική και τίμια. Ακολουθώ το δρόμο της εσωτερικής μου φωνής χωρίς παρεμβάσεις ή επεμβάσεις άλλων.

«Πιστεύω στην  πειθώ στην ηθική ωρίμανση. Δεν πιστεύω στις σκιές και στα φαντάσματα του παρόντος ή του παρελθόντος. Στη δημοσιογραφική μου ζωή και δράση κέρδισα εμπειρίες και βέβαια γνώσεις. Η ιδέα έγινε σπαθί, κάποια στιγμή η φωνή γιγαντώθηκε μέσα μου και τόλμησε όλες αυτές τις δονήσεις που με αναστάτωσαν και με περικύκλωναν, αν τις καταγράψω διακριτικά στην πρότασή μου αυτή».

«O ιδρυτής της επαρχιακής εφημερίδας ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο εκδότης δεκάδων βιβλίων και περιοδικών, ο επιθετικός δημοσιογράφος που «κατέγραψε» την πορεία ενός νησιού για πολλές δεκαετίες, ο άνθρωπος που είχε πολλές ιδέες για τον τόπο και τις έκανε πράξη με προσωπικό κόστος, εκείνος που μου έμαθε να σκέφτομαι και να αντιδρώ στα δεδομένα μιας κοινωνίας, δεν είναι πια εδώ.Μας άφησε όμως το έργο του, να το συνεχίσουμε με τις αρχές που μας εντρύφησε.Οι μνήμες που θα μας συνοδεύουν είναι πολλές.Καλό ταξίδι μπαμπά μου.», γράφει η κόρη του Βαρβάρα Γκιγκιλίνη που συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας κρατώντας το τιμόνι των Πολιτικών.