Χαμόγελα, μουσική, τραγούδια και πασχαλινά δώρα μοίρασε η 98 ΑΔΤΕ στο νηπιαγωγείο και Δημοτικό σχολείο της Βρίσας

Αυτή ήταν μια άλλη δραστηριότητα για το Στρατό στη Λέσβο.

Πολύ διαφορετική από αυτή που έχει συνηθίσει τον κόσμο. Ακόμα περισσότερο διαφορετική από αυτή στα σύνορα σε στιγμές έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως αυτές το τελευταίο διάστημα.

Χθες το πρωί ομάδα στελεχών του Στρατιωτικού σχηματισμού στο νησί με επικεφαλής τον Υποστράτηγο Διοικητή Σταύρο Τσερπέ οργάνωσαν και συμμετείχαν σε μια μοναδική Πασχαλιάτικη γιορτή για τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του Δημοτικού σχολείου της Βρίσας. Του χωριού που δοκιμάστηκε από τον ισχυρό σεισμό του περασμένου Ιουνίου. Και η γιορτή στο σχολείο του χωριού, στο καινούργιο σχολείο που φτιάχτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε αντικατάσταση του ερειπωμένου παλιού, ήταν μια ανάσα ζωής κι ελπίδας. Στη Βρίσα που 10 μήνες μετά, όλα δείχνουν πως σταμάτησαν εκείνο το μεσημέρι της 12ης Ιουνίου όταν η δόνηση των 6,3 Ρίχτερ την ισοπέδωσαν. Όπως λέει ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βρίσας Στρατής Παράκοιλας «μόλις 15 σπίτια από τα 150 για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια αποκομιδής των ερειπίων και από τα 260 που κρίθηκαν κατεδαφιστέα έχουν γκρεμιστεί. Η πρώτη δόση του κόστους κατεδάφισης δεν έχει ακόμα εκταμιευθεί. Επίσης δεν έχει δοθεί ακόμα το επίδομα για την οικοσκευή. Ενώ στην πλειοψηφία τους οι σεισμόπληκτοι ζουν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα τουριστικά δωμάτια στην περιοχή των Βατερών με τα επιδόματα στέγασης να καθυστερούν».



Το σχολείο όμως παραμένει ο ζωντανός χώρος για το ερειπωμένο χωριό. «Οι λίγες οικογένειες που μένουν πια στη Βρίσα λένε πως τους δίνει δύναμη το πρωινό κουδούνι του σχολείου οι φωνές των παιδιών στο διάλειμμα. Το σχολείο είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό ζωντανό κομμάτι του χωριού. Είναι η καρδιά του που πάλλεται και ζει τη Βρίσα ολόκληρη» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Μυρσίνη Νικέλλη.

Η Πασχαλιάτικη γιορτή του Στρατού για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου της Βρίσας είχε απ’ όλα. Ζωντανή μουσική, τραγούδια και χορό, κλόουν και παιχνίδια, face painting ακόμα και δώρα. Πασχαλινές λαμπάδες και σοκολατένια αυγά που έδωσε σε κάθε παιδί ο Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου.

«Στο πνεύμα των ημερών του Πάσχα θελήσαμε να δείξουμε και το άλλο ίσως άγνωστο πρόσωπο της Μεραρχίας σε ετούτο το χωριό που στηρίξαμε τους ανθρώπους του τις δύσκολες μέρες του σεισμού και συνεχίζουμε να το στηρίζουμε. Δεθήκαμε με τους κατοίκους του, τους ξέρουμε σχεδόν τον καθένα χωριστά και φυσικά ξέρουμε τα παιδιά του χωριού. Γιορτάσαμε μαζί τους τα Χριστούγεννα και τους υποσχεθήκαμε να γιορτάσουμε και το Πάσχα. Και το κάναμε. Με μια γιορτή συμβολική, ο Στρατός έδωσε στα παιδιά της Βρίσας ένα μήνυμα Ανάστασης και ελπίδας».

Μήνυμα που προφανώς οι πρωταγωνιστές της γιορτής το έλαβαν. «Μη μας ξεχνάτε. Να θυμόσαστε τη Βρίσα και τους ανθρώπους της, να θυμόσαστε το χωριό μας» είπε η Μυρσίνη Νικέλλη. Και ο μικρός 10χρονος Κώστας, μαθητής της Γ Δημοτικού χαρίζοντας στο Στρατηγό μια κάρτα που ζωγράφισαν τα παιδιά και μια λαμπάδα για το βράδυ της Λαμπρής θύμισε πως «το παλιό μας σχολειό είναι ερείπια εδώ δίπλα στο καινούργιο. Αλλά θα το ξαναχτίσουμε και το παλιό μας σχολειό και το χωριό μας ολόκληρο. Μη μας ξεχνάτε μόνο.».

Πηγή lesvosnews.net, Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ