Η Απάντηση του Δήμου Λέσβου για τις "σπατάλες" των εκδηλώσεων του Αγίου Βαλεντίνου και της Αποκριάς

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση ο Δήμος Λέσβου απαντάει στις αναρτήσεις του LesvosPost για τις σπατάλες που θα κάνει στις εκδηλώσεις του Αγίου Βαλεντίνου αλλά και των Αποκρεων.


Σχόλιο LesvosPost.com (Στεφάνου Γεώργιος Δ/ντης Αρχισυντάκτης LesvosPost.com):

Ο Δήμος Λέσβος μέσου του αντιδημάρχου πολιτισμού κ Αστυρακακη απαντάει στις 2 αναρτήσεις που έκανε το lesvospost για τα υπέρογκα έξοδα των εκδηλώσεων του Αγίου Βαλεντίνου και της Αποκριάς. Όπως θα δείτε στην ανακοίνωση παρακάτω ουσιαστικά ο κος Αστυρακακης δεν απαντάει σε καμιά περίπτωση για τα έξοδα αυτών των δυο φεστιβάλ του «Αγίου Βαλεντίνου» και τα «Γιουνια 2018», αντίθετα όμως μπλέκει μέσα στην ανακοίνωση του το Λεσβιακό Καλοκαίρι ενώ εμείς δεν γράφαμε για το Λεσβιακό Καλοκαίρι.

Λέει ότι παραπληροφορούμε τον κόσμο ενώ όλα τα στοιχεία που αναρτήσαμε είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του Δήμου Λέσβου σε δημόσια θεά. Αυτό είναι παραπληροφόρηση;

Στην ανακοίνωση –απάντηση αναφέρουν ότι θα ενισχυθεί ο τουρισμός με τις εκδηλώσεις του Αγίου Βαλεντίνου ενώ τα 4 τελευταία χρόνια δεν έχει έρθει κανένας από την υπόλοιπη Ελλάδα η το εξωτερικό ώστε να παρακολουθήσει αυτές τις εκδηλώσεις, καθώς είναι μια νεκρή περίοδος τουριστικά.

Η ανακοίνωση αναφέρει για εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό, άραγε εννοεί και τις περσινές συναυλίες «αρπαχτες» των Τσαλικη, Αργυρού που κόστισαν στον Δήμο Λέσβου 35.000€, αλήθεια έχουν εξοφληθεί όλα τα ποσά από τις περσινές εκδηλώσεις- συναυλίες του Λεσβιακού Καλοκαιριού;



Έχει εξοφληθεί στο ακέραιο η ΗΧΩ ΑΕ για τις εκδηλώσεις τα τελευταία 4 χρόνια; Είναι αλήθεια ότι οι εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, του Άγιου Βαλεντίνου και των Αποκρεων γίνονται για να εξοφληθεί ένα μεγάλο ποσό προς την ΗΧΩ ΑΕ, που παραμένει απλήρωτη εδώ και χρόνια αλλά και πάλι στέκεται δίπλα στον Δήμο Λέσβου και στους πολίτες του νησιού;  

Ο κος Αστυρακακης λέει ότι εκδηλώσεις γίνονται και στα χωριά.. Αλήθεια ποια χωριά;

Όντως ένα ποσό θα διατεθεί στους συλλόγους αλλά τις εκδηλώσεις τις διοργανώνουν μόνοι τους εδώ και χρόνια οι σύλλογοι και οι εθελοντές στα χωριά όπως σε Πλωμάρι, Αγία Παρασκευή, Μεσοτοπο και Αγιασο.

Ο κος Αστυρακακης κλείνοντας λέει ότι δεν προβάλουμε το έργο των εκδηλώσεων στην Λέσβο ενώ εδώ και χρόνια το LesvosPost.com είναι το μοναδικό μεσο που προβάλλει όλες τις εκδηλώσεις με βίντεο και φωτογραφίες και μάλιστα αφιλοκερδώς (μόνο 1 φορά πήραμε χρήματα για κάλυψη των εκδηλώσεων της Αποκριάς με τα νόμιμα παραστατικά και μόνο 150€ όταν έχουν ξοδευτεί χιλιάδες ευρώ σε ΜΜΕ του νησιού χωρίς να κάνουν κάτι ουσιαστικό για να προβάλλουν τις εκδηλώσεις.)



Ο κος Αστυρακακης το ξέρει πολύ καλά αυτό γιατί τα προηγούμενα 3 χρόνια είχαμε μια άριστη συνεργασία πάντα αφιλοκερδώς…. Πάντως το lesvospost.com και φέτος θα καλύψει αφιλοκερδώς όλες τις εκδηλώσεις του Αγίου Βαλεντίνου και της Αποκριάς…

Δηλαδή κ Αστυρακακη με αυτά τα χρήματα δεν θα μπορούσατε να φτιάξετε πακετάκια σαρακοστιανών εδεσμάτων και να τα διαθέσετε σε φτωχούς και απόρους της Λέσβου; Δεν θα μπορούσατε με πολύ λίγα χρήματα απ όσα πήρε η Γαλάνη να κάνετε ένα μεγαλειώδεις καρναβάλι όπως παλιότερα με άρματα και χορευτικά πάντα όμως με ντόπια σχήματα και συγκροτήματα;

Αυτά από έμενα και τους συνεργάτες μου που παραπληροφορούν τον κόσμο…

Με εκτίμηση
Ο Δντης Αρχισυντάκτης του LesvosPost.com
Στεφάνου Γεώργιος


Αναλυτικά η ανακοίνωση-απάντηση του κ Αστυρακακη:

Προς: LESVOSPOST.COM

ΘΕΜΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Είναι λίγο δύσκολο να απαντάς σε ανθρώπους που παραπληροφορούν τον κόσμο και υπηρετούν άλλου είδους σκοπιμότητες , παρ’ όλα αυτά για να μην είναι μονόπλευρη η πληροφόρηση από συγκεκριμένο μέσο , θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα πιο βασικά, παρ’ ότι το σύνολο της τοπικής κοινωνίας γνωρίζει ήδη και τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής σοβαρών εκδηλώσεων που είναι πλέον θεσμοί, όπως το Λεσβιακό Καλοκαίρι (από το 1983) αλλά και αυτές για τον Άγιο Βαλεντίνο (τα τελευταία 4 χρόνια) , της Αποκριάς (χρηματοδότηση των δρώμενων στα χωριά και στην πόλη) και οι οποίες διαφημίζουν το νησί μας. Επίσης, άλλα σημαντικά γεγονότα- θεσμοί όπως το Aegean Doc,  το Χειμερινό φεστιβάλ θεάτρου κ.α., δραστηριοποιούν και αξιοποιούν το πλούσιο πολιτιστικό δυναμικό του νησιού μας.



Στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις μετέχουν πολλοί εθελοντές , σε αντίθεση με αυτά που γράφετε, και πολλοί άνθρωποι του πολιτισμού. Η αξιοποίηση εκδηλώσεων, όπως αυτές για τον Άγιο Βαλεντίνο, προκειμένου να δοθεί η ώθηση και στον τουριστικό τομέα και στην οικονομία του νησιού, τυγχάνουν της αποδοχής του συνόλου της Λεσβιακής κοινωνίας. Αλλά και πέρα από αυτούς τους στόχους που υπηρετούμε , η ψυχαγωγία των συμπολιτών μας και μάλιστα δωρεάν τις δύσκολες εποχές που περνάμε , είναι και αυτό μέλημα της Δημοτικής Αρχής. Η χρήση και οικονομική τόνωση (αφού γίνεται επί πληρωμή) τοπικών μουσικών σχημάτων και κατά τη διάρκεια του Λεσβιακού Καλοκαιριού στα χωριά για τις γιορτές παράδοσης αλλά και σε άλλες μεγάλες γιορτές κατά τη διάρκεια της χρονιάς, είναι γεγονός.

Υπάρχει τεράστια διαφορά στο πριν και στο τώρα , που αξίζει τον κόπο να προβάλετε μια που κατά περίεργο τρόπο αποσιωπάτε τα τελευταία χρόνια συστηματικά. Όλα τα μεγάλα σχήματα μουσικά, θεατρικά κλπ που έρχονται στο νησί μας από την Αθήνα ή από το εξωτερικό για να πάρουν μέρος στο Λεσβιακό Καλοκαίρι, δεν χρεώνουν τον Δήμο ούτε ένα ευρώ. Δικά τους τα έξοδα, δικά τους και τα έσοδα. Έτσι λοιπόν ο Δήμος δεν «μπαίνει μέσα» πλέον αγοράζοντας αυτά τα σχήματα  με ποσά που ακουμπούσαν ή υπερέβαιναν τις 50.000 ή 60.000 ευρώ. Έχετε υποχρέωση, αφού διατείνεστε ότι ασκείτε δημοσιογραφία και κόπτεστε για το καλό του ντόπιου πληθυσμού, να μας προκαλέσετε , ώστε να σας αποστείλουμε τα σχετικά παραστατικά, για του λόγου το αληθές. Οι μοναδικές φορές που «αγοράζει» ο Δήμος σχήματα (πολύ φθηνότερα μάλιστα από τις τιμές των εταιριών μάνατζερ που είναι αναρτημένες και στο διαδίκτυο) είναι για τις εκδηλώσεις του Αγίου Βαλεντίνου και  δύο – τρείς μεγάλες και σημαντικές τοπικές εορτές για την προβολή του νησιού, όπως είναι η γιορτή του ούζου, η γιορτή σαρδέλας κλπ.

Ως Δημοτική Αρχή  και ως αιρετοί, έχουμε την ευθύνη για τις εκδηλώσεις που επιλέγουμε,  για την ποιότητά τους και για τη σκοπιμότητά τους και κρινόμαστε φυσικά γι’ αυτό.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού                              Η Αντιδήμαρχος εθελοντισμού                                                                          
                                                                                        & νεας γενιας

     Κώστας Αστυρακάκης                                                 Αθηνά Ιωσιφελλη